Anmeldelse: Shu-bi-dua 50 – Hyldest af folkekære folkehelte

Tekst Betine Brix | Foto presse

Aftenens vært: Jacob Riising
Orkester: The X Orchestra under ledelse af kapelmester Kim Zorde

Torsdag 15. juni 2023 var Musikkens Plads omdannet til en stor og stemningsfuld koncertplads. Shu-bi-dua fylder 50 i år og skulle hyldes og fejres med en kæmpe syng-med fest.

Det er 50 år siden, “Fed Rock” og Shu-bi-dua så dagens lys. Michael Bundesen og Michael Hardinger, der på det tidspunkt var kolleger på en radiostation, afleverede deres demo til Danmarks Radio, og den 25. marts 1973 brølede den ud over hele landet. Senere blev det til omkring 240 sange og 18 pladeudgivelser.

Det er Musikkens Hus og TV 2, der har taget initiativet til at hylde Shu-bi-dua og wauw for en sprudlende og farverig fest. Stemningen var høj, og alle sang med og hyggede sig i det smukke sommervejr. Musikkens Plads var fyldt op til randen og udenfor var der lige så fyldt med folk, der lige lagde vejen forbi koncertpladsen. Stemningen var noget helt specielt og lokationen med mennesker i det fri på både land og vand gjorde, at man blev virkelig stolt af at være gæst og aalborgenser på sådan en aften. På fjorden var der omkring 50 både, der nød koncerten og som aftenens vært, Jacob Riising spøgefuldt sagde, så var de velkomne, selvom de ikke havde købt billet…

Aftenens meget forskellige kunstnere havde hver især valgt deres yndlingsnummer fra Shu-bi-duas store bagkatalog, som de gav et personligt twist. Det var en smuk oplevelse og flere af fortolkningerne var nærmest geniale. Jeg kender ikke så meget til de helt nye og unge kunstnere, der var på scenen, men hold op, hvor var det skønt at høre for eksempel den unge Ida Laurbergs smukke fortolkning af Stjernefart. Det var også bevægende – og temmelig sjovt, da Martin Brygmann tog sig kærligt af Knuden, og i sin fortolkning – på trods af den humoristiske tilgang – også fik dybde på den specielle tekst og budskabet.

Det kæmpestore kor – hvor flere mente, der var omkring 300 sangere – var en skøn ”backing gruppe” for flere kunstnere og fik æren af at fortolke Askepot alene. Det blev gjort virkelig smukt og igen fik den gamle tekst bevidst sin aktualitet på den fineste vis.

Budskaberne i rigtig mange af Shu-bi-duas sangtekster er stadig aktuelle den dag i dag, selv om der er gået 50 år. Mange er opvokset med Shu-bi-duas livlige univers som følgesvend. Gruppen har gennem årene taget sig kærligt af sexchikane, klimaet (Costa Kalundborg) og de unges kamp med/mod modediller (Askepot). Jeg havde helt glemt, hvor geniale og vedkommende Shu-bi-dua var. Både med tekster og melodier.

Tak til Musikkens Hus og TV2 for at stå bag dette brag af en hyldest til Shubberne. Jeg vil glæde mig til at opleve koncerten i TV senere på året, og (gen)se den smukke kulisse, vi er så heldige at kunne tilbyde her i Aalborg.

Setliste

Familien kom til kaffe – Shaka Loveless
Rock-Medley over Alpetop, Stærk Tobak, Fed Rock, Folkevogn – Anders Blichfelt
Nappa og Nylon – Pauline
Wanna be Free – Djämes Braun (+kor)
Knuden – Martin Brygmann
Stjernefart – Ida Laurberg
Basuner og Engle – Michael Learns to Rock
Askepot – Kor
Krig og Fred – Danser med Piger
Vuffeli-vov – Birthe Kjær
Medley over Sexchikane, Costa Kalundborg, De tre små grise m.fl. – Platt-Form
Hvalborg – Jacob Riising (+ kor)
Den røde tråd, Danmark – Hardinger  Band
(Ekstranummer – tryk På – Hardinger Band)

Hyldestkoncerten fra Musikkens Plads sendes senere på året på TV2.