Anmeldelse af ’Nytårskoncert’

Tekst Anette Vedfald | Foto Presse

Fredag aften spillede Aalborg Symfoniorkester en udsolgt nytårskoncert i Musikkens Hus med Henrik Vagn Christensen i spidsen som dirigent.

Selve koncerten blev ledet af konferencieren, Joachim Knop, der også fungerede som baryton, og han indledte koncerten med ordene om” at han håbede at alle gik hjem med nogle følelser, der ikke kunne købes for penge”. Han skulle have været akkompagneret af sin hustru, mezzosopranen Tuva Semmingsen, men denne var desværre forhindret på grund af sygdom. Derfor forgik koncerten i stedet i forening med sopranen Nina Bols Lundgren, og det var egentlig en ret fin redning, selvom man gerne havde oplevet Tuva og Joachim sammen. Selve koncertsalen, der jo er hjertet i Musikkens Hus med plads til 1.298 gæster (inkl. korpladser), var pyntet flot op med et sølvagtigt vandfald i anledningen af nytåret. Orkesterets kvindelige musikere var også iført mere farverige beklædninger end ellers, og det gav et anderledes visuelt spil på scenen.

Koncerten åbnede med Mozarts ’Ouverture til Figaros Bryllup’, hvilket løftede stemningen til at være mere let og lystig i sin karakter. Næste nummer ’Ombra Mai Fu’ af Händel var stille og yndefuldt, mens ’Jeg Er En Fuglefænger, Ja’ (fra Mozarts ’Tryllefløjten’) var vittig og opløftende. Første halvdel af nytårskoncerten blev afsluttet med numre fra Carl Nielsens musik til stykket Maskerade, og det var også vældig fornøjelig at opleve. Lydniveauet var beklageligvis ikke helt i top som sædvanelig, men var derimod lidt lav og grødet. Det blev dog en smule forbedret i koncertens anden halvdel, men dog stadig ikke helt perfekt, hvilket jeg lod mærke til at flere koncertgæster omtalte.

Efter pausen spillede Aalborg Symfoniorkester ouverturen til Richard Rodgers’ musical ’South Pacific’, som jeg desværre ikke var særlig vild med på grund af stortrommen, som jeg syntes virkede alt for forstyrrende. Efterfølgende blev der spillet ’Some Enchanted Evening’, der var både fin og dejlig melodisk samt ’I’m Gonna Wash That Man Right Out Of My Hair’, som var sjov. Derefter kom der nogle musikstykker, som ikke lige sagde mig det store, men da der så kom nogle danske numre som ’Det Er Sommer, Det er Sol Og Det Er Søndag’ (fra Far Til Fire og af Sven Gyldmark) og ’Man Kan Vel Ikke Gøre For At Man Har Charme’ (fra Sommer i Tyrol og af Ralph Benatzky) på banen, så blev der atter skabt en hyggelig stemning af genkendelighed, hvilket var klædeligt for denne nytårskoncert. Koncerten afsluttedes blandt andet med nummeret ’Anything You Can Do I Can Do Better’ fra musicalen Annie Get Your Gun (Irving Berlin), og det var både en humorfyldt og god afslutning, hvor Joachim og Nina stjal scenen. Som ekstranummer kom Joachim Knop og Nina Bols Lundgren ind igen og sang ’Bella Notte’, hvorefter der kom endnu et ekstranummer fra Aalborg Symfoniorkester i form af ’Champagnegaloppen’. Det var et festligt spil af sjov og spas, hvor orkesteret kastede med serpentiner, champagnepropper og konfetti.

Denne koncert føltes som en utrolig fin måde at fejre nytåret et par dage inde i det nye år på. Selve repertoiret var skønt og opløftende, og stemningen var liflig og hyggelig. Joachim Knop virkede både morsom og fiffig som konferencier, og hans baryton var også en rigtig god oplevelse, selvom jeg syntes at lyden ikke var ligeså god, som jeg er vant med i Musikkens Hus. Koncertsalen er jo akustisk optimeret og velegnet til netop klassiske koncerter, så det halvdårlige lydniveau tillægger jeg lidt lydmandens fejl. Jeg syntes at den første halvdel at koncerten var den bedste, men jeg elskede virkelig også specielt anden halvdels slutning. Jeg var godt underholdt, og synes at koncerten blev fint reddet af Nina Bols Lundgren, og jeg giver derfor nytårskoncerten 4 ud af 6 stjerner.

About Anette Vedfald 107 Articles
Anette er musikskribent for appetize.dk og laver både spændende interviews og anmeldelser. Derudover er vi så heldige, at hun også har sin egen appetize-blog. Den kan du læse her.