Anmeldelse: En aften med Conrad Molden og hans ‘ÆØÅ’

tekst KIRSTINE MARIE NIELSEN | foto PRESSE (AKKC)

Lørdag aften indtog den engelske komiker Conrad Molden Aalborg Kultur og Kongres Center med sit onemanshow, ÆØÅ. Med sin karakteristiske britiske accent trådte Molden på scenen og kastede sig straks over et emne, der er tæt på mange aalborgenseres hjerter – rivaliseringen mellem Aalborg og Nørresundby. For er Nørresundby egentlig en del af Aalborg? Spørger man Molden, er linjerne kridtet tydeligt op, og byen på den anden side af broen må gerne ses som Aalborgs irriterende lillebror, som man gerne må grine lidt af.

Selvom Conrad Molden oprindeligt er fra Storbritannien, har han boet i Danmark siden 2012. Denne erfaring har givet ham et unikt perspektiv på den danske kultur, og det er netop dette perspektiv, han udfolder i sit show. På kærlig vis gør han grin med danskernes mærkværdige vaner, traditioner og sætter det i relation til en tilflytters perspektiv.

Forestillingen foregår på engelsk, men med den perfekte dosis ‘Danglish’ integreret i opsætningen. Molden berørte den gamle Jylland-Sjælland rivalisering, drillede Fyn, brokkede sig over DSB og de lukkede butikker, man altid støder på, når man glemmer, at det er påske. Selv grinte jeg allermest, da Molden stak lidt til det danske alkoholforbrug, og runder emnet af med sætningen:

“It’s called tips in England, but in Denmark it’s drikkepenge. Think about that!”.

Dette er et glimrende eksempel på, hvordan han lod sine vittigheder stå for sig selv uden at udpensle, hvorfor de var morsomme. Nogle gange krævede det en smule eftertanke fra publikum, men dette blev altid efterfulgt af en sal, der brød ud i latter.

Molden gav altså publikum god grund til at grine af sig selv, men også til at relatere til de, på sin vis, absurde situationer han fik fremstillet på scenen. For ja, vi er danskere, og vi forstår jo traditionerne, men vi kan jo godt høre, at det kan virke lidt tåbeligt når man som international borger skal forsøge at forstå de uskrevne regler.

Den erfarne komiker formåede elegant at binde showet sammen ved at genbruge sin mimik og anekdoter i forskellige fortællinger, hvilket gjorde det let for publikum at følge den røde tråd. En særlig aften hos venneparret Søren og Nanna skabte rammen om mange af fortællingerne, heriblandt Moldens anekdote om deres såkaldte ‘brætspilshygge’, der endte i skænderier – en situation, som mange sikkert kan relatere til.

Uden at afsløre for meget, og med beskeden om, at Conrad Molden vender tilbage til Aalborg den 8. marts, kan jeg med sikkerhed sige, at han formåede at skabe en uformel stemning, hvor publikum var med ham hele vejen.

Ved APPETIZE giver vi ham og hans show 6 ud af 6 stjerner. Det eneste problem var faktisk, at efter halvanden time sad jeg tilbage med følelsen af, at showet kun havde varet 20 minutter. Molden formåede således at levere en forrygende aften med uafbrudt latter.