Tre grøntsager du skal spise i april

Tekst Sæson (PM) | Foto diverse

Foråret er her, og i april dukker sæsonens første asparges op i supermarkederne. Spis derfor løs af dem – sammen med tomater og porrer, der også er i sæson – for at få mest mulig smag og næring ud af de grønne sager.

Sæson kommer her med fun facts om månedens grøntsager og lækre opskrifter, der gør det nemt at få én frugt eller grøntsag mere om dagen.

Tip og styling: Gitte Heidi Rasmussen, Foto: Betina Hastoft

Asparges

Friske, grønne asparges er en rigtig dansk forårsbebuder. De har en lettere saltet smag, som samtidig er både sød og bitter.
Spis løs af de grønne asparges, mens de er i sæson – som snack, i salater eller som tilbehør til aftensmaden. Prøv opskriften på sprøde butterdejspakker med blød brie og asparges her.

Vidste du, at?

  • Grønne asparges er egentlig hvide asparges, som er blevet solbrændte. Grønne asparges har fået lov at vokse over jordoverfladen, og det er sollyset, som giver dem deres grønne farve.
  • Grønne asparges kan spises, som de er, mens hvide asparges altid skal skrælles før tilberedning.
Opskrift: Gitte Heidi Rasmussen, Foto: Betina Hastoft

Tomater

Bøftomater, cherrytomater, blommetomater… Der findes mange sorter af de skønne tomater, hvor den mest velkendte variant er den klassiske, runde tomat med en let syrlig og aromatisk smag.

Prøv opskriften på klar tomatsuppe med cherrytomater og persilleolie, mens cherrytomaterne er i sæson.

Vidste du, at?

  • Tomater findes i mange andre farver end rød – blandt andet gul, grøn, lilla, mørkebrun og stribet.
  • Tomater er verdens største kategori af grøntsager og står for i alt 16 procent af den samlede produktion. I Danmark spises der mere en 67 mio. tomater om året.
Opskrift og styling: Lone Kjær, Foto: Henrik Freek

Porrer

Porren er fyldt med vitaminer, mineraler og masser af kostfibre. Og faktisk kan man selv justere, hvor kraftig smagen skal være, når den bruges i madlavningen.

Den hvide del af porren er nemlig meget mild, mens den grønne top er mere kraftig og bitter i smagen.

Vidste du, at?

  • Porren er hvid nederst, fordi jorden bliver lagt op omkring planten under vækst – så bliver den ikke grøn som toppen af porren.
  • Jo mindre porren er, jo mere smag er der i den.
  • Snig flere af sæsonens grøntsager ind i aftensmaden med denne opskrift på Pasta a la creme med porrer og laks.

Brug for mere inspiration?

På sæson.dk finder du både opskrifter, tips og tricks til grøntsager i sæson.