Skibohøj! Springeren kalder på alle farlige pirater, bløde landkrabber og gamle søulke!

REKLAME I SPRINGEREN

Annonce – Vidste du at Springeren – Aalborgs maritime oplevelsescenter netop har bygget Danmarks største legeskib? At I kan sejle med elektrisk båd, køre moon car, pjatte med hønsene, gå på skattejagt, lege styrmand i en ægte ubåd, sejle et virtuelt skib ud af Limfjorden og grillhygge med familien – og hvem ved, måske blive lidt klogere?

Solen skinner fra en klar himmel på Springeren i Aalborg Vestby. Det store 15.000 kvm indhegnede udeområde, er fyldt med legende sørøvere og pirater i alle aldre. De små minimatroser leger i den store sandkasse og pludrer med den opblæste hane Buller og de gokkende hvide høns Britta, Bodil og Birthe. De mere frygtløse pirater tumler frit og sikkert rundt på det store grønne område, hvor de boltrer sig på det kæmpe legeskib, sejler med elektriske skibe, nysgerrigt udforsker den store sorte ubåd, og styrer det store krigsskib mod nye søslag. Andre skippere ræser opslugt af leg forbi på moon cars. De lidt ældre skattejægere er på piratjagt i udstillingen, hvor de får opgaver og spørgsmål som: hvor lang er ubåden eller hvor mange robåde, var der på Titanic? Alt imens søfolket leger, slapper de voksne af ved de mange bordbænkesæt, hvor der i år er opstillet grills til hjemmebragt mad. Der er er også plads til søde firbenede familiemedlemmer.

Hvad er nu Springeren?

Hvis du undrer dig over, hvad er det nu liiiige Springeren er, så er det Aalborg Maritime Oplevelsescenter, der er beliggende mellem Aalborg Streetfood og Vestre Fjordpark i Vestbyen. Indtil 2011 var Springeren et mere klassisk museum, hvor man pænt studerede udstillingen fra start til slut – men det har den nye direktør Mads Sølver Pedersen ændret på.

– Vi har de sidste par år arbejdet meget på, at gøre Springeren et mere familievenligt sted, hvor børn kan lege og familier kan tilbringe hele dagen, fortæller direktør Mads Sølver Pedersen.

Da Mads trådte til som ny direktør i 2011, var der ikke fokus på leg og oplevelser, som der er i dag.

Der var dog nogen skepsis ved det nye fokus, der var bla. tvivl omkring museet mistede sit læringsfokus.

– Det er min holdning, at børnene skal have et rart og sjovt forhold til at komme her, og jeg er sikker på, at når de får alderen til det, så kommer også nysgerrigheden til at høre om den maritime historie, forklarer Mads.

Held i uheld

Startskuddet til nytænkningen opstod på baggrund af en voldsom brand, der antændtes i en computer en lørdag aften. På trods af at branden hurtigt blev opdaget, nåede den at rasere store dele af bygningen og gennemsode det meste af udstillingen, derfor måtte 2.500 genstande sendes til rensning. Så da museet skulle renoveres ønskede Mads flere legemuligheder for børnene.

Udover at transformere den 15.000 kvm store museumshave til et kæmpe familieområde, har Mads indledt samarbejde med bl.a spillestedet Tusindfryd om afholdelse af intimkoncerter i ubåden. Af kunstnere har b.la Bisse, Lydmor og Tone allerede gæstet ubåden og afledt lange køer ud på fortovet.

– Det er ikke fordi, der er den store fortjeneste i sådan en aften, men det er sjovt, og det gør, at der kommer mere opmærksomhed omkring os, og som selvejende institution, bliver vi nødt til at være i udvikling, fortæller Mads.

Der bliver også årligt både afholdt børnefødselsdage, konfirmationer, dåbsfester, begravelser og et enkelt par forespurgte på muligheden om at blive viet i Ubåden.

Ubåden Springeren

Oplevelsescentret er opkaldt efter ubåden Springeren. Springeren blev som en af de sidste ubåde taget ud af drift i 1989. Efter forhandling med forsvaret fik Aalborg Marineforening i 1990 sejlet ubåden til Aalborg, hvor den på store jernsveller, blev trukket på land, og søfartsmuseet var en realitet.

– Ubåden har alle dage været vores største turistmæssige trækplaster, og det er også efter den at museet er opkaldt. Det er ægte dansk ingeniørkunst, og den sidste dansk konstruerede ubåd, af de 3 udstillede ubåde i landet, forklarer Mads.

Springeren blev bygget i perioden 1956-61 og søsat den 26. april 1963. Ubåden var en del af den danske flåde fra den 22. oktober 1964 til den 30. juni 1989. Ubåden hørte under DELFINEN-klassen, som var konventionelle kyst ubåde, der sejlede i de danske farvande og i Østersøen.

Næste projekt bliver renovering af ubåden

Blandt de mange nye tiltag, bliver renovering af ubåden det næste store projekt.

– Efter 29 år på land, trænger den til en kærlig hånd, og i den sammenhæng, vil vi gerne udvide oplevelsen for de besøgende ved at installere små skærme med fortællinger om livet i ubåden, fortæller Mads.

Derudover drømmer Mads om at lyse ubåden op om aftenen. Ubåden ligger synligt placeret på havnen. Med en oplysning, vil den blive et helt kunstværk.

En selvejende institution

Oplevelsescentret er en selvejende institution, som modtager et støttetilskud fra kommunen på årligt 900.000 kr., det er derfor centrets eget ansvar at søge fontstøtte til nye projekter og vedligehold. Det forventes, at det nye projekt vil løbe op i 3-4 millioner.

– Det er selvfølgelig en omstændig proces at skulle søge så store beløb, men de første 100.000 kr. er allerede doneret fra venskabsforeninger – så vi er optimistiske!, smiler Mads.

Openminded og optimistisk

Grunden til Mads optimisme findes i at oplevelsescentret på bare fire år har vendt et underskud til et overskud. Mads har i mange år siddet i Aalborg byråd og kulturudvalg. Han trådte i 2010 ind som bestyrelsesmedlem og overtog direktørposten i 2011. Han er meget openminded omkring brugen af det maritime oplevelsescenter. Deres mission er, at være én af de tre steder man besøger som turist i Aalborg, og derudover ønsker de at familier, har lyst til at genbesøge stedet flere gange årligt.

– Hvis vi skal gøre os nogen forhåbninger om at kunne konkurrere med de øvrige tilbud i Aalborg, skal vi gøre det mere attraktivt for børnefamilierne – og tænke ud af boksen, forklarer Mads.

Han har derfor stået i spidsen for at udvikle museet til et oplevelsescenter for hele familien.

Fjorden og Byen

Mads er på stikkerne for indgå nye samarbejder og det nyeste er et udviklingsprojekt i samarbejde med Aalborg Kommune, Boligforening Himmerland og Aalborg Havn kaldet: Fjorden og Byen. Projektet går ud på at engagere de som ofte ikke går på museum.

– Vi tager ud til boligforeningerne og låner et lokale, hvor vi opstiller visuelle roll-ups. Dernæst inviterer vi de lokale beboere, og giver et levende og inddragende foredrag om Aalborgs rolle ved fjorden, og håber den vej igennem at kunne inspirere flere til at komme på museet, afslutter Mads smilende.

Ydermere kan konceptet også rulles ud på skoler, fritidsordninger, børnehaver og plejehjem, så alle kan få glæde af museumsoplevelsen.

Hold børnefødselsdagen på Springeren!

De 3 pakker

Matrospakken:
Medbring selv mad og drikkevarer. Vi har en gave til fødselsdagsbarnet
Pris pr. barn: 50 kr. (2 voksne gratis)

Kaptajnspakken:
I får serveret boller, kagemand og sodavand Vi har en gave til fødselsdagsbarnet.
Pris pr. barn: 110 kr. (2 voksne gratis)

Skipperpakken:
I får serveret boller, pizza og sodavand Vi har en gave til fødselsdagsbarnet. Pris pr. barn: 125 kr. (2 voksne gratis)

Priser
Dagsbillet:
 80 kr for voksne / 40 kr. for barn / 0-6 år gratis
Årskort:
 200 kr. voksne / 100 kr. pr. barn / 0-6 år gratis

Se mere om Springeren her