Boligklumme: Unikt lampeunivers

TEKST MIE HEDEMAN MORTENSEN | FOTO PRESSE

Der er en tendens lige nu inden for designverdenen, som jeg virkelig holder af, og det er brugen af store smukke glas- og krystallysekroner, i alle farver og variationer. Med et væld af forskellige skærmtyper, overdådige størrelser samt påhængte prismer.

Allerede for 25 år siden blev jeg introduceret for dette spændende univers i Italien. I Venedig hænger lamperne i forretninger, helt unikke og skulpturelle. Muranoøen, der er kendt for sin gamle tradition med glasproduktion og selve håndværket, glaspusteri, er helt unikt. Specielt når de helt store lamper skal blæses, kan der være tale om, at der kun er få i verden, som har lungekapaciteten og evnen til ældgamle kunst, der stammer helt tilbage til Romerriget.

Jeg har besøgt messer i Milano, hvor der var fyldte haller kun med pompøse lamper. Milano byder på mange spændende showrooms, og leverandørbesøg hos producenter, der ligeledes har gamle traditioner inden for glasfremstilling og de sætter virkelig en ære i deres erhverv.

Førhen var vores mindset og designudvikling herhjemme slet ikke på samme niveau, når det gælder dette designudtryk og slet ikke det farverige univers, som det også kan være. Vi har været til de enkle linjer og det mælkehvide glas, som vi i norden, i forvejen, havde tradition for med PH lamper og lignende designs.

For mig er der noget helt unikt over dette univers, hvor håndværket er i centrum. Nu har tendensen bredt sig til stort set hele verden, hvor man kan se de smukkeste lysekroner på de dyreste hoteller og restauranter i Dubai, gallerier i New York og på kæmpe kontorer og forretningsdomiciler. At verdens storbyer prydes af kæmpe glas-installationer, er selvsagt en fryd at se.

I mit indretningsvirke har jeg fornøjelsen af, at arbejde tæt sammen med Anker & Co, et københavnsk belysningsfirma, der er banebrydende inden for lysindretning. De er de heldige udvalgte, som har indgået i samarbejdet vedrørende agenturet i Norden på Barovier & Toso.

Det Italienske designfirma, Barovier & Toso, som har hovedsæde og rødder i Venedig, laver nogle af de smukkeste glaslysekroner i verden. Deres historie med at lave lamper strækker sig helt tilbage til år 1295. Ligeledes er deres referenceramme helt bemærkelsesværdig, idet de har berøring med alle kundetyper over hele verden.

Barovier & Toso har haft en stålsat filosofi omkring deres lamper og virksomhed, som de har udviklet og finpudset gennem de 725 år virksomheden har eksisteret, alt imens de har formået at skabe unikke tidsløse lamper, der holder en livsalder, også på tværs af trends og tendenser.

Hvis du er typen der sætter pris på kvalitet og unikt håndværk, så er dette eksklusive brand måske noget du lige skal kigge nærmere på, vel vidende, at en investering af en sådan en lampe kan ændre din boligs visuelle fremtoning markant.

Alternativt, hvis du ligesom mig har forelsket dig i looket, men ikke er indstillet på den helt store investering, så skal du måske gå vintagevejen. Her er der gode fund at finde, som kan skabe den charme i hjemmet, som en lysekrone kan give, og som bonus får du noget autencitet i lampens historie.

Fransk vintage kunne være et godt bud i din søgen efter udtrykket. Du kan efterhånden finde mange små lækre vintage forretninger mange steder i landet. Ellers er det muligt at kontakte import-virksomheder online, der kan hjælpe med at lokalisere lamperne lokalt. Let there be „more unique“ light…