At skrive en festsang

Tekst Anette Vedfald | Foto Anette Vedfald

Festsange er som regel et sjovt indslag ved festlige lejligheder. Men ud over at få sangen til at flyde og lyde godt, så skal man også huske at tage hensyn til, hvem festsangen henvender sig til, og hvor meget man kan tillade sig at gøre grin med på deres bekostning. Jeg husker, at jeg skrev min første festsang allerede som 10-årig. Dengang var det en nytårssang, som hele familien morede sig gevaldigt over at synge med på, og som det stadig hænder at min farmor graver frem fra gemmerne. Siden da er det blevet til flere – og heldigvis også bedre – festsange for mit vedkommende. Men jeg synes nu, at det altid kan være lidt af en udfordring alligevel. Jeg har derfor forsøgt ud fra min egen erfaring at lave en lille guide til, hvordan man kan gribe en sådan udfordring an.

En festsang er noget, som man synger i fællesskab. Udfordringen ligger derfor i at få den skrevet, således at stort set alle kan synge med på den. For det kan nemlig være sin sag, da alle jo synger med hver deres næb, og nogle heller ikke er lige gode til hverken at holde takten, huske melodien eller forstå hvordan ordene skal følge rytmen. Successen består derfor i at få så mange som muligt til at kunne synge med, uden at der går fuldstændig ord-kluddermutter i den.

1. Melodi

Første skridt er at finde en overskuelig melodi, som alle kender, men som samtidig også er nem at synge med på. Her er børnesange rigtig gode, da de er lette for de fleste at huske. Men de er også nemmere at få til at rime og skabe flow i. Jeg foreslår, at man udvælger sig et par stykker, og så tager udgangspunkt i deres opbygning.

2. Indhold og versefødder

Næste skridt er at finde på det indhold, som man ønsker at fortælle om i sangen. Det er sjovest for alle, når festsangen har en personlig vinkel, der omhandler selve festlighederne og festarrangøren. Men som sagt skal man passe på ikke at gå over stregen. Når inspirationen endelig begynder at komme på gled, så skal man få det til at passe ind i versefødderne – og heri består den virkelige udfordring. For det er ikke altid sådan lige at få fortalt indholdet ud i den komposition, som der er opsat. Man skal nemlig ofte kunne få det til at rime med den næste sætning, samtidig med at det stadig giver mening. Det er nok her at mange vælger at give op. Men hvis det overhovedet ikke fungerer, så prøv eventuelt med en helt anden melodi. For når først man får ét vers på plads, så kan man læne sig op ad dét, som et slags fundament i resten af sangen. Man behøver ikke at opfinde den dybe tallerken og lave 100 % om på alle ordene. Man kan blot skifte nogle få ord, betydninger og sammensætninger ud, så det passer bedre ind til den anledning og person, som sangen omhandler. Man skal også passe på ikke at lave sætninger, som bliver for kringlede at synge. For det må ikke ende ud i at blive til en festsang, som det er nødvendigt for alle at kende på forhånd for at kunne synge med på. Det skal falde let at synge teksten.

3. Gennemgang

Når festsangen endelig er færdig, så skal den helst synges igennem mange gange. På den måde tester man nemlig, at den rent faktisk kan synges. Men det er også lettere at få rettet de eventuelle versefødder, som måske ikke passede helt korrekt sammen. Man skal også huske at have for øje, at man ikke kommer til at lære dig selv at synge festsangen på sin helt egen særlige måde. For i så fald vil gæsterne ikke kunne følge med, og så er det desværre en ommer. Det er derfor en rigtig god idé at få en anden eller flere til også at synge sangen igennem. Hvis det skrider problemfrit an, så er man ved at være i mål.

4. Præsentation

Når der er styr på de 3 foregående trin, så er successen ved at være hjemme. For sidste skridt er nemlig selve præsentationen af sangen til den festlige begivenhed. Her kan man vælge at lave sit eget design på såvel sang som sangskjuler. Men hvis man ikke føler sig så kreativ, er det også helt i orden at klippe-klistre lidt grafik fra nettet eller købe f.eks. en sangskjuler ude i byen.

Når den festlige anledning oprinder, så vil jeg anbefale, at man rejser sig op og præsenterer sangen. I den ombæring kan man nemlig lige stikke en føler ud og sikre sig at alle kender melodien. Dernæst synger man selv for, og hjælper på den måde gæsterne til at holde rytmen og synge teksten. Folk går nemlig ikke så let i stå, hvis de har en klar stemme at læne sig op ad. Hvis sangen har mere end to til tre vers, er det også godt at inkludere pauser, hvor man f.eks. udbringer en skål. Det løsner både op for genertheden, smører stemmebåndene og højner stemningen.

Jeg håber at min lille guide kan være en kærkommen hjælp for nogle af mine læsere derude. Jeg ønsker jer i al fald held og lykke herfra!