Blog: Sangen om en røde Viburnum

Tekst Anette Vedfald | Foto screenshot fra youtube

Efter at den russiske diktator i forrige uge invaderede Ukraine, har der været erklæret krig i Europa. Det berører nok de fleste af os i et eller andet omfang, og det er en mørk og uforudsigelig fremtid, som vi og ikke mindst Ukraine går i møde.

Personligt hader jeg al militær og krig og vil derfor heller ikke som sådan bruge dette blogindlæg på at støtte op om det. Mit ærinde er derimod at bringe et musikalsk lyspunkt videre, som jeg faldt over i weekenden.

Kort fortalt følger jeg en sydafrikansk musiker og producer, der kalder sig The Kiffness. I virkeligheden hedder han David Scott, er 34 år og en dygtig multikunstner. På de sociale medier laver ofte sjove og ret gode sammensmeltninger af underlægningsmusik og f.eks. dyrelyde eller catchy fraser. Men i fredags udsendte han så remixet ’Ukrainian Folk Song/Oy U Luzi Chervona Kalyna’, efter at han havde fået lov af Andriy Khlyvnyuk til at remixe på hans version af den ukrainske folkesang ’Ой у лузі червона калина’.

Resultatet er blevet modtaget med begejstring verden over, og grunden er nok først og fremmest medfølelsen i dén uretfærdighed, som det ukrainske folk står overfor netop nu. Men derudover er Andriy Khlyvnyuk også en ret god sanger, der samtidig har en forbløffende klang, som fænger. Selve beatet og opbygningen er også ret genial. For selvom teksten kører på repeat, så er underlægningen aldrig den samme i nummeret, hvilket gør at ens opmærksomhed er vagt hele vejen igennem, mens man ligesom bliver suget mere og mere ind i det. Noget som jeg også synes, at baggrundskoret bidrager til.

Selvom teksten synges på ukrainsk, så bærer den på et stykke historie – nu i nye klæder – hvilket også bidrager til fællesskabsfølelsen med det folk, der i skrivende stund enten gemmer sig i kældre i Ukraine, kæmper mod russiske tropper eller flygter ud til resten af Europa. I folkoren synges der om, hvordan den røde Viburnum er blevet bøjet, men også om hvordan den vil rejse sig igen. Planten Viburnum har i naturens verden en helbredende effekt til blandt andet at stoppe blødninger og hele sår, og på den måde udgør den i teksten således også en metafor for det ukrainske folk.

Selve videoen er også vild på sin egen måde, selvom den hverken er skabt af et professionelt kamerahold eller for den sags skyld planlagt. På den ene side ser man The Kiffness sidde hjemme i afslappet hverdagstøj, mens han sampler nummeret. Mens man på den anden side ser Andriy Khlyvnyuk stå i Ukraines gader i sit militærtøj og med skarpladt våben, mens han synger denne ukrainske folkesang a capella. Det er noget af en kontrast, der samtidig giver et enestående situationsbillede af Ukraine vs. resten af verden. Men det bidrager også til troværdigheden og virker faktisk ret intens, når man samtidig hører nummeret.

Andriy Khlyvnyuk, der i dag er 42 år, er en ganske almindelig ukrainsk familiefar til to, som har været gift med Hanna Kopylova siden 2010. Han er derudover også forsanger i det ukrainske rock/pop band Boombox, der blev dannet tilbage i 2004. De har gennem årene opnået succes, og Andriy Khlyvnyuk var faktisk på turné i USA og Canada, da Rusland angreb hans hjemland. Men i stedet for at forblive i sikkerhed, traf Andriy altså den beslutning at skynde sig hjem for at kæmpe side om side med sine landsmænd. Det er noget, der har indgydt respekt.

Jeg håber, at jeg har inspireret til gode tanker om, hvad den anspændte situation også indeholder af fællesskab gennem musikken. For verden har ikke brug for mere had og fjendskab, så lad os i stedet dyrke kærligheden, håbet og ikke mindst musikken!