Blog: ABBA-mania

Tekst Anette Vedfald | Foto Universal Music Denmark

Det er snart 40 år siden, at ABBA sidst udgav nyt musik. Men den 2. september i år var tørken endelig ovre for de mange hungrende ABBA-fans, der stadig elsker alt med ABBA. Godt nok har der længe været slået på jungletrommerne om deres comeback, men grundet corona-situationen valgte man at udsætte det hele lidt tid – indtil nu!

Opvokset med ABBA

Jeg er selv opvokset med ABBA, for min mor hørte flittigt deres musik. Hun optog deres musikvideoer på VHS og lavede også scrapbook-udklip fra ugebladene. Jeg vidste derfor i en ret tidlig alder temmelig meget om ABBA og jeg husker, hvordan jeg var særlig vild med numrene ’The Winner Takes It All’, ’One Of Us’ og ’Super Trouper’. Muligvis musikvideoerne også spillede lidt ind her, da jeg var totalt forelsket i Anni-Frids strikketrøje fra ’Super Trouper’ og Agnethas ceriserøde pailletbesatte kjole fra ’One Of Us’. Al glamouren mindede mig nok om kunstskøjteløb, som jeg udøvede dengang. Jeg forestillede mig i al fald, hvordan jeg kunne løbe til deres musik, og sådan endte det skam også i slut 90’erne. Der løb jeg nemlig mit frie program til ’Money, Money, Money’. Selve sangen er jo ret fed og mystisk, men det var ikke alene grunden til, at netop den blev valgt. Det afhang nemlig helt af sangens tempo, som viste sig at være særlig gunstig for en programopvisning på is.

De er tilbage!

To nye numre, ’I Still Have Faith In You’ og ’Don’t Shut Me Down’, er foreløbigt blevet udgivet. Der skulle også være flere på vej, som tilsammen ender med at udgøre pladen ’Voyage’, som udkommer den 5. november i år. Egentlig skulle det kun have været blevet ved et par nye sange. Men så greb det åbenbart om sig og de fire medlemmer blev enige om at lave et helt album. Om titlen på albummet forklarer ABBA, at ”Vi kalder det simpelthen ’Voyage’, fordi vi sejler i ukendt farvand. Ved hjælp af vores ’yngre jeg’ rejser vi ind i fremtiden.”

Men hvordan føles det lige at skulle stå der samlet igen efter så mange år? Om det udtaler Anni-Frid ”De første sessioner tilbage i 2018 var så sjove, så da Benny ringede og spurgte, om jeg ville overveje at synge flere numre, hoppede jeg med på det! Og hvilke sange! Min respekt og kærlighed går til disse usædvanligt talentfulde og virkelig geniale sangskrivere! Sådan en glæde var det at arbejde med gruppen igen. Jeg er så glad for det vi har lavet, og jeg håber inderligt at vores fans føler det samme.” Agnetha istemmer Anni-Frid med følgende udtalelse ”Da vi kom sammen igen i studiet, anede jeg ikke, hvad jeg kunne forvente… Men Bennys optagestudie er et så venligt og sikkert miljø. Så før jeg vidste af det, hyggede jeg mig virkelig! Jeg kan næsten ikke tro, at det endelig er tid til at dele dette med hele verden.” Så det lader altså umiddelbart til, at tiden har læget mange, om end ikke alle, sår hos gruppens medlemmer.

Jeg har også selv lyttet til de to nye stjerneskud fra ABBA og der hersker ingen tvivl om, at de begge helt klart bærer ’ABBA-lyden’. Stemmerne er stadig stærke og skønne som dengang, og der er blevet kælet godt for detaljerne, ordklangen og harmonierne. Jeg er dog i skrivende stund mest vild med ’Don’t Shut Me Down’ på grund af dens tempo, men alligevel vinder ’I Still Have Faith In You’ gode point på teksten, der giver mig både gåsehud og håb. Om nummeret udtaler Björn, at ”så snart jeg hørte Benny spille melodien, vidste jeg, at nummeret bare måtte handle om ABBA. Om hvordan det stadig er muligt efter så mange år at kunne være venner, stadig nyde hinandens selskab og have total loyalitet.” Det efterlader jo virkelig en slags håb for os alle, der nok hver især har mistet en kærlighed et sted og føler bittersøde minder derved – at der trods alt kan findes tilgivelse og tillid til allersidst.

Ingen af de to numre scorer dog en absolut topscore fra mig af endnu. For jeg har højere tanker og forventninger til ABBA, hvilket jo efterlader plads for noget endnu større, som jeg sagtens kunne mistænke ABBA for at have gemt i ærmet. Noget der kunne ramme de samme højder som eksempelvis ’Gimme Gimme Gimme’, ’Voulez-Vous’ eller ’Under Attack’. Det håber jeg virkelig!

Bliver den mærkeligste og mest spektakulære koncert

Med til albummet følger der også en række koncerter i London næste år, hvor der vil være en speciel bygget arena med et gigantisk lysshow og digitale karakterer af Agnetha, Björn, Anni-Frid og Benny. For turné og koncertlivet er nu en gang overskudskrævende. Så efter så mange års pause sammenlagt med deres nuværende alder, så ligger det derfor ikke i kortene at gennemføre på anden måde. Derfor har ABBA brugt 5 uger på at optræde foran 160 kameraer for at kunne skabe digitale karakterer af dem selv ved hjælp af ’performance capture technique’ til at animere dem, således at de kommer til at se ægte ud på scenen. Karakterernes udseende har taget udgangspunkt i ABBAs storhedstid – altså som de så ud i 1979 (hvor de var mellem 29 og 34 år gamle).

Koncerterne starter i maj 2022 og kører frem i september 2022. Så der vil være en god chance for kunne købe billet til det spektakulære show i London. Showet bliver akkompagneret af 10 live-musikere, og ABBA udtaler desuden følgende; ”Vores engagement i at skabe den mærkeligste og mest spektakulære koncert, du nogensinde kunne drømme om. Det er tid til at en ny rejse begynder.”

ABBA er kult

Der er mange måder at få opmærksomhed på og jeg tror at uanset, hvordan ABBA havde afstedkommet deres comeback, så var det ikke gået ubemærket hen. Om hvorvidt det hele ender godt, vil tiden vise. Men jeg tør nu godt tippe på at uanset hvad, så vil fans verden over æde alt hvad de gør råt. For ABBA er kult og har en status, som kun er de færreste kunstnere forundt i levende live. Dog er jeg samtidig overbevist om, at intet er overladt til tilfældighederne i denne velsmurte pop-maskine, som atter har genstartet sine tandhjul. Det skal blive spændende at se, hvad der ellers kan være gemt i ærmet – for det er helt op til de fire medlemmer. Kun dé trækker i bremsen, hvis og når det sker. Men lad os håbe, at der er god tid til dét endnu, så vi atter kan svælge lidt i ABBA-euforien. For det har verden trængt til længe, og endnu mere ovenpå denne pandemi. Jeg vil i al fald være med på ABBA-mania-bølgen uanset.

About Anette Vedfald 107 Articles
Anette er musikskribent for appetize.dk og laver både spændende interviews og anmeldelser. Derudover er vi så heldige, at hun også har sin egen appetize-blog. Den kan du læse her.