Nu kommer Jonny Hefty på museum

Tekst Pressemeddelse (Nordjyllands historiske Museum) | Foto Presse

Udstillingen Oprør i Nordjylland, der åbner lørdag 15. februar på Aalborg historiske Museum, indledes og afsluttes med filmsekvenser med Jonny Hefty og Johannes Andersen, der diskuterer oprør og nordjyder. Her ses de ved filmoptagelserne. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Er nordjyder specielt oprørske? Er der et særligt sammenhold i det nordlige såkaldte Udkantsdanmark, som maner til kamp mod uretfærdigheder? Det undersøger Aalborg Historiske Museum i en ny udstilling, hvor den nordjyske rapper Jonny Hefty sammen med samfundsforsker Johannes Andersen tager publikum med på en rejse tilbage i tiden til en række nordjyske oprør.

Når Aalborg Historiske Museum lørdag 15. februar 2020 åbner den nye udstilling Oprør i Nordjylland, er det ikke bare genstande i en række montrer. Sammen med designbureauet Torden & Lynild har museet arbejdet med en række nye formidlingsgreb, og et centralt element i den nye udstilling er brugen af dramaturgiske virkemidler. De kommer blandt andet i spil, når to kendte nordjyder, rapperen Jonny Hefty og samfundsforskeren Johannes Andersen på hver sin måde er stolte ambassadører for den nordjyske folkesjæl.

Guider publikum gennem udstillingen

I filmede sekvenser i begyndelsen og slutningen af udstillingen vil de to personligheder forholde sig til oprørstemaet og de genstande og fortællinger, som publikum kan opleve i udstillingen. Det er på den ene side massegraven, som blev fundet midt i Aalborg og menes at stamme fra Grevens Fejde, og på den anden mere fredelige side protestsang foran Naziborgen i Nørresundby i 00’erne – blandt flere andre nordjyske oprør.

– Johannes og Jonny er en form for guider på den tidsrejse, som publikum kommer på, og de introducerer folk til, hvad de selv synes en nordjyde og en oprørsnordjyde er. Til slut samler de op på deres egen personlige oplevelser af fortællingerne i udstillingen og bruger dem til at tage spørgsmålet op igen – hvad oprør betyder for nordjyderne, fortæller museumsinspektør Morten Pedersen, der har stået i spidsen for arbejdet med den nye udstilling.

– Så de gør egentlig det, vi gerne vil have alle gæsterne i udstillingen til, nemlig at reflektere over hvad et oprør er, og om vi nordjyder er særligt oprørske. Og på den måde sætter de – forhåbentlig – tankerne i gang hos museumsgæsterne om den nordjyske selvforståelse og mulige oprørstrang, siger Morten Pedersen og tilføjer:

– Formålet med udstillingen er ikke at drage en konklusion, om hvorvidt nordjyderne er specielt oprørske. Det vil vi lade være op til museumsgæsterne selv af afgøre.

En del af udstillingen Oprør i Nordjylland viser en massegrav fra Grevens Fejde i 1534, der blev fundet midt i Aalborg i 2014-15 og igen i 2019. Udstillingen kan ses fra 15. februar på Aalborg Historiske Museum.

Den seriøse og den ligeglade

Både Jonny Hefty og Johannes Andersen er kendte nordjyder, som mange har et forhold til. I udstillingen indtager de to forskellige roller, som spiller godt sammen, forklarer Morten Pedersen. Mens Johannes Andersen er den mere klassiske museumsgæst – den seriøse og vidende person, så er Jonny Hefty ham, der måske mere er slæbt med på museum.

– Og det viser sig, at de begge får noget ud af udstillingen på hver sin måde. Det håber vi også, at museumsgæsterne gør – hvad enten de kommer selv er blevet ”slæbt med”, siger Morten Pedersen.

Udstillingen Oprør i Nordjylland åbner lørdag 15. februar med en række forskellige arrangementer på åbningsdagen. Samme dag udkommer en ny bog, hvor det nordjyske oprørstema diskuteres.