Jonny Hefty er, på en måde, blevet voksen

tekst ANETTE LØKKEN SØRENSEN | foto HENRIK SANDBERG

– Der er så mange, der kigger, at det er nødt til at være mere end bar røv og bøllehat.

Jonny Hefty! Navnet ringer et eller andet hos de fleste i Aalborg, og det er fordi multikunstneren, som han kaldes nu om dage, har været et synonym for Ålleren i over tyve år. Han er erklæret drengerøv, render rundt i skatertøj og maler grafitti. Hefty hænger helst ud med de unge, selvom han er en gammel dreng, der snart runder 50, er far, har indboforsikring og er – en slags voksen!

Hvis du har brug for at fastholde et billede af, at Jonny Hefty er indbegrebet af langt hår og en joint i skægget, så skal du ikke læse denne artikel. Hvis Jonny Hefty, for dig, kun er en gammel dreng, der råber ”Ork Satme” og maler graffiti, iført hængerøv og attitude, så kan du få udvidet din horisont. Og, hvis du ikke aner, hvem den midaldrende mand på billedet er, så kan du i dette interview møde et menneske, der stædigt holder fast i sit indre legebarn. Som føler sig taknemmelig over at være havnet i en by med masser af legepladser, hvor alle gerne vil lege med netop ham. Hils på Jakob Ørom og hans alter ego: Jonny Hefty!

Jonny Hefty er altså et kunstnernavn. Det er et navn, Jakob Ørom fandt på, fordi det ikke var så fedt et kunstnernavn at hedde Jakob Ørom. Så var der mere swung over efternavnet Hefty og JONNY, som staves UDEN h!

Om Jakob kan vi kort fortælle, at han er en årgang 1969, opvokset i Sulsted og Gug, men han er, og det er der ikke mange, der ved: Født i Glostrup! Langt fra Ålleren!

– Men jeg kom hertil, da jeg var et år, forsikrer han.

17 år senere blev han anholdt. For første og eneste gang i sit liv. Alene i mørket havde han malet graffiti på betonen omkring Byplanvejens Skole. Det var strengt ulovligt. og Jakob kom en tur på stationen:

– Mine forældre var meget, meget kede af det, da jeg blev anholdt. Jeg havnede i den lille pipcelle og fik en ordentlig forskrækkelse, da jeg blev idømt 30 dages betinget fængsel. Jeg troede, at jeg skulle ind og sidde og blev helt panisk, for jeg gik jo i gymnasiet, fortæller Jakob.

Der skulle gå 23 år, før han igen tog en spraydåse i hånden:

– Og jeg tror, at meget af det, jeg lavede i mellemtiden, blev en anden måde at udleve min kreativitet på. Det fik i hvert fald sat en effektiv stopper for min graffiti, erkender han.

Jakob fik sin sproglige studentereksamen og en bachelor i Dansk fra Aalborg Universitet, men så var det også slut. Middelklassedrengen fra Gug forfulgte sin drøm om at lave musik:

– Jeg ville ikke være lærer som mine forældre. Jeg ville være ROCKSTAR, siger Jakob med et smil.

Til det formål skabte han Jonny Hefty.

– Jonny Hefty er ikke så gammel som Jakob. Jonny er meget mere
 en kreativ og højrøstet bralrerøvstype! Jonny skrev tekster som: ”Fontænen: Meget mere end en grillbar – en smittefare”. Jonny gik
 ud i det nye årtusind og fortalte, at det er fucking fedt i Aalborg.

Dengang havde Aalborg ikke samme status som i dag, så jeg tror, at jeg gav byen og dens kunstnere noget selvværd, siger Jakob.

I 2005 gjorde han alligevel som alle andre, der var, eller ville være, noget ved musikken. Han flyttede til København!

Ork Satme!

Der var også en kvinde, som han fik et barn og dannede familie med, indtil det ikke gik med økonomen og rapperen. De blev skilt, og Jonny flyttede tilbage til hjembyen:

– Der er 100 Jonny Hefty ́er i København, så jeg resonerede, at det er bedre at være en stor fisk i et lille akvarium frem for omvendt. Det var fantastisk at komme tilbage til Aalborg, og jeg blev modtaget så godt.

Jonny blev kronet som karnevalskonge i 2014 og kalder sig gerne Aalborgs Undergrundsborgmester.

– Det sagde jeg engang til den rigtige borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, og så sagde han:
„Jonny, du ER Aalborg”. Det gjorde mig stolt, fortæller Jonny.

Som Jakob Ørom sidder her og fortæller om, hvordan Jonny Hefty er blevet en figur, som Jakob i dag lever af, er han ganske afdæmpet.

– Jeg har haft hårde år, der er gået forud for der, hvor jeg er i dag. Morgener hvor jeg sad og røg en fed. Mine forældre har nok været meget bekymrede for deres langhårede, hashrygende søn, erkender han.

Han mener, at årsagen til, at han er, hvor han er i dag, primært skyldes, at han blev ved!

– Selvom jeg ikke tænker på mig selv som ambitiøs, så har jeg altid haft kærligheden til musikken og til Aalborg. Der har været magre år, men jeg holdt ud, og jeg var tilstedeværende. Jeg har bygget op og til sidst fået bygget et tårn, der var så højt, at flere og flere kunne se det.

Muggen Ræv

Jonny Hefty er en figur, der favner bredt. Fra rap om havneludere og hestepiger i Aalborg til grafittikunst i form af en Muggen Ræv, der
kan ses overalt i byen:

– Da jeg kom tilbage til byen i 2012 og gik tur i Karolinelund, mødte jeg to drenge på 15 og 17 år. De malede graffiti under navnet „Skæv Pik Crew”, og jeg synes jo, det er sjovt at hænge ud med teenagere. Jeg tror, at der altid har været en kunstner i mig, som politiet fik lukket røven på dengang i 1988, men nu blev døren åbnet ind til det sted, som jeg ellers havde fyldt med musik og rap. Jeg kunne mærke, at jeg savnede legen, for rap var blevet et arbejde. Noget jeg levede af, og jeg manglede et sted, hvor der ikke var forventninger.

Jonny griner lidt, før han fortsætter:

– Jeg var også rimelig firser i min stil, for mens graffitien havde udviklet sig kolossalt i de mellemliggende år, så var jeg stadig ved børnefigurerne. Jeg malede Gummi Tarzan og Mumrikken fra Mumitroldene. Det var let at afkode, og hvis jeg kalder det naivistisk kunst, så lyder det bedre, men sandheden er, at jeg ikke var nær så god som de andre!

Til gengæld var han Jonny Hefty, og da han fandt på at male en „muggen ræv”, som en slags pendant til de poetiske linjer: „Muggen røv til dit ansigt” fra hans sang af samme navn, skete der noget.

– Det var da fordi, jeg var kendt. Jeg forsøgte mig jo bare frem, og hvis jeg ikke havde fået lavet en skitse til noget andet, før jeg gik hjemmefra, så malede jeg ræven. I begyndelsen havde den ikke arme og stod bare og kiggede, men efterhånden blev den aktiv. Den tog del i Aalborgs liv, og jeg opdagede, at folk tog på ”rævejagt”. De ledte efter mine ræve i bybilledet og „skød” billeder af dem. Så synes jeg jo, at det blev endnu sjovere, så jeg har lavet ræven, der både kan jonglere og indtage alle mulige roller, fortæller Jonny

Særligt stort var det, da han tog del i projektet ”Skabskunst”, hvor kunstnere har bemalet elskabe rundt omkring i byen. Jonny havde fået tildelt skabet overfor politigården:

– Det var virkelig følelsen af „Ork Satme”, nu står jeg her i fuldt dagslys og laver graffiti. Det var vildt. Muggen Røv maler Muggen Ræv, og det er helt lovligt!

Voksenpoint

Den røde ræv, der slet ikke ser muggen ud, har også fået en lille tilføjelse:

– Min kæreste var utilfreds med, at jeg er dårlig til det med at give blomster. Derfor har Ræven nu et lille hjerte med et „C” for Christina, så det er blevet min måde at give blomster på. En kæresteræv i stedet for et kærestebrev, siger Jonny med vanlig sans for ordleg.

Christina Schackt, 34 år, har været Jonnys kæreste i næsten to år. Hun sejler på Oslobåden og er væk 14 dage ad gangen, men når hun er hjemme, så er det hos Jonny i Ålleren.

– Folk synes, det er sejt, at Jonny Hefty har scoret silden fra Hellerup, der oven i købet er flyttet til Aalborg. Det er historien om mig, som Klods Hans, der må gå så meget igennem for til sidst at vende hjem til Aalborg, blive kronet til konge og få prinsessen. Vi er utroligt forskellige, men jeg har nok altid været draget af modsætninger. Christina har en Chanel taske og jeg har en mulepose med påskriften „Ork Satme”. Vores badeværelse ligner en Matas-butik, hvor min Johnny Madsen-shampoo ser lidt ensom ud mellem Dior, Chanel og alt dullegrejet, fortæller Jonny.

Han er bevidst om, at selvom Jonny Hefty godt kan have en kæreste med hang til ret så dyre tasker, så skal han ikke begynde at spille smart i den retning:

Jonny Heftys kæreste, Christina, agerer model i hans nye tøjserie med „Muggen Ræv” T-shirts og Hoodies, som kan købes til både drenge og piger på garage6.dk

– Når „Jonny og damen” reklamerer for mine Muggen Ræv T-shirts, så er det fordi, jeg vil have, at det skal være ægte og personligt. Det er en hårfin balance, for selvom det måske kunne være sjovt at lade Hefty lave et pophit, så er det ikke dét, han skal. Omvendt så kan han heller ikke holde til at stå på scenen hver weekend, for det er satme hårdt, erkender Jonny.

Om det er fordi, han har råbt „Ork Satme” i mange år, eller om det er fordi, Jakob næste år runder de 50, kan han ikke sige. Han nægter kategorisk at være voksen. Hvad det så end indebærer…

– Jeg hænger som regel ud med nogle, der er 10-20 år yngre end mig, for jeg orienterer mig helt klart mod en ungdomskultur. Jeg spiller jo med JØDEN, og vi gør jo et nummer ud af, at vi er de gamle drenge, selvom han ikke er helt så gammel som mig, tilføjer Jonny med et smil.

Han synes egentlig, at det er alle de andre på hans alder, der er blevet gamle. Han kan ikke forstå, at han bliver 50 næste år:

– Jeg føler mig som den samme dude, som da jeg gik ud af gymnasiet. Jeg plejer at sige, at det ikke er grå hår, jeg har i skægget; det er fartstriber. Det er mere nogle andre ting, der spiller ind på den her front, for jeg gider for eksempel ikke længere spille for en kasse bajere, holde foredrag for 500 kroner og heller ikke at sove i en elendig seng. Jeg har en datter på 10 år, som jeg gerne vil være et forbillede for, og det prøver jeg at være ved at vise hende min verden. Så hun har været med ude at male graffiti og har endda lavet sin egen, lille streetart-karakter, der hedder „Karamellen”. Den er hendes signatur, ligesom Muggen Ræv er blevet min. Så jeg opdrager hende til at blive en bette ræv, siger Jonny.

Begyndelsen

Det med at være voksen er et emne, som Jonny kan snakke længe om, men dog uden at have en klar definition på, hvad det er:

– Der er nok ikke mange, der forestiller sig, at jeg bor i en enkelt indrettet 160 kvadratmeter stor lejlighed på Nytorv med vinkøleskab og Genvex, så vinduerne ikke dugger, når man tager bad. Det kan jeg næsten heller ikke selv forstå, men det er igen det med, at jeg nu høster fortjenesten af alle de år, hvor det var sejt. Der er mange døre, der er åbnet i Aalborg, og måske ligger der en voksenhed i, at når så mange kigger, så skal der altså være mere end bar røv og bøllehat at komme efter. Så skal der fornyelse og indhold til, erkender Jonny.

Alligevel har han ikke vænnet sig helt til sin status:

– Jeg er stadig en lille dreng indeni, der ikke helt forstår, hvad der sker. Jeg bliver inviteret med til premierer og alt mulig andet, og jeg er stadig en bonderøv, for jeg bliver lidt benovet over det. Over at jeg, Jakob Ørom, kommer med til det. Men det er jo Jonny Hefty, som alle vil lege med. Jeg kan godt lide at sidde og skrive mine tekster og klummer til distriktsaviserne oppe i min lejlighed, eller gå i min kolonihave, hvor jeg har 500 meter hæk, som jeg har klippet med håndkraft. Dét er sådan noget, der giver respekt derude, og det kan jeg lide, erklærer Jonny – eller måske er det Jakob, der taler her!

Måske er Jonny Hefty i virkeligheden i os alle sammen. Et stort legebarn, der samler voksenpoint, som Jakob Ørom kalder det.

– Jeg er helt klart en Gammel Dreng, men jeg er kun lige begyndt. Der er satme stadig meget, jeg skal prøve af og nå, før jeg bliver rigtig voksen!

BLÅ BOG

 • Jonny Hefty, alias Jakob Ørom, er født 18.10 1969 i Glostrup
 • Rapper og tidligere forsanger i bandet Geronimo og stod bag stort set alle metal-koncerter i Aalborg fra 1990-1996
 • Jonny Hefty opstod i 1998, da han skrev sangen „Jorden er giftig” til sit daværende band Mørkemændene
 • Jonny Hefty vandt i år 2000 en konkurrence på DR, hvor førstepræmien var en udgivelse, der blev til ep‘en „Hængerøv & Håndtegn”. Han har senere både lavet radioføljetonen Rockstarz på DR P3, medvirket som rap-coach til MGP og lavet rap i ungdomsklubben Fri-stedet
 • Jonny Hefty har arbejdet sammen med bl.a. Jøden og Niarn. Han skriver om livet i Aalborg, hash, hestepiger, langt hår og heavy metal
 • I 2011 fik Jonny Hefty endnu et hit med sangen „Gamle Dreng“, sammen med netop Jøden, og i 2013 udgav de to albummet „Den Fede”
 • Han flyttede i 2006 til København, men vendte i 2012 tilbage til Aalborg
 • I 2014 blev han kåret som Konge af Aalborg Karneval og modtog Den NORDJYSKE Kulturpris
 • I 2016 blev Jonny Hefty valgt til at skrive et digt på Aalborg Jule Akvavit
 • Han er far til Anemone på 10 år og kæreste med Christina
 • Jonny Hefty laver poetry slam og radioreklamer. Han er konferen- cier, maler, foredragsholder, klummeskribent og fotograf på „9000 farver”. Der er en Facebook side, som indfanger kunstneriske indslag i Aalborgs bybillede