MOGENS FRA FJERNSYNET: Jeg er meget nysgerrig!

tekst ANETTE LØKKEN SØRENSEN | foto ANDERS RIISHEDE OG PRIVATE

Han har aldrig lært at lave fjernsyn, men han har gjort det med succes i 31 år. TV2/Nords Mogens Jørgensen vader ind i dit hjem og dit fjernsyn uden at spørge om lov, men fordi hans nysgerrighed er ægte og hans smil uforbeholdent, har han aldrig fået en dør i hovedet. Vi har fået lov til at komme med Mogens på arbejde. Mød en mand, der elsker sit job!

Han er gerne i bevægelse. Selv når han sidder stille er der en sitrende energi, som venter på at blive sluppet fri:

– Når jeg har haft to fridage, vil jeg gerne af sted igen. Jeg bliver rastløs og savner det kollegiale!

Mød Mogens Jørgensen. Manden som altid liiige skal snakke med dig, din nabo, din kone, din kollega eller én af de knap 600.000 andre nordjyder, som den lille mand med mikrofonen altid har været nysgerrig efter af møde. Gerne med indgangsreplikken: „Jæ ska li ́e snak me dig!”

Mogens Jørgensen har snakket med rigtig mange nordjyder og er, uden sammenligning, TV2/Nords mest kendte medarbejder. Nu fejrer stationen 30 års jubilæum og 62-årige Mogens har været med hele vejen. Faktisk har han nu tilbragt halvdelen af sit liv med at lave nordjysk fjernsyn:

– Jeg går efter at møde folk, der hvor de er. Respektere dem og fortælle deres historie så ærligt, som muligt, siger han.

At Mogens kom på tv var ikke noget, der lå i kortene. Han voksende op med fire storesøstre, var klassens spradebasse og ivrig fodboldspiller. Det sidste udviklede han i en grad, så han en årrække spillede som professionel, blandt andet i AaB. Det blev vejen ind til sportsjournalistikken og ansættelsen på TV2Nord i 1988. Regionalstationen gik i luften 1.april 1989:

– Til jobsamtalen sagde jeg, at jeg ville lave sport, som ingen andre laver. Jeg vidste jo, at et lokalopgør sagtens kan samle 800 mennesker og føre en masse god snak og historier med sig, fortæller Mogens.

Sådan blev det og siden har han fulgt sin egen opskrift og har dækket bittesmå begivenheder med samme entusiasme, som et opgør i Superligaen.

– Jeg kan godt lide at snuse lidt rundt, mens fotografen gør klar og finder jeg en bedre historie, end den jeg kom for at lave, så sadler jeg om, fortæller Mogens.

Flere gange har han modtaget priser for sin evne til at være nærværende og tilstede, når han snakker med folk. Mogens laver nemlig ikke interviews, han snakker med folk:

– Folk skal føle sig godt tilpas.
 Jeg siger til fotograferne, jeg har
 med, at vi skal være godt selskab og heldigvis siger de, at jeg spreder god stemning, fortæller Mogens.

– Folk kender præmissen, når jeg kommer ud. Jeg er der ikke for at spørge, om de laver sort arbejde. Så spørger jeg i hvert fald på en sjov måde, tilføjer Mogens med et smil.

Showman

Smilet, de gæve spørgsmål og hans frygtløse tilgang til mediet har været hans varemærke. Oftest som en fordel, men indimellem har Mogens også mærket, at det har spændt ben:

– Jeg kom engang på arbejde lige efter en sommerferie og var iført shorts. Jeg var den eneste programmedarbejder på job, og derfor blev jeg sendt ud til en historie, som viste sig at være meget alvorlig. Der kunne jeg godt mærke, at de mennesker, som jeg skulle snakke med, undrede sig over, at det var mig, der kom, men jeg kunne naturligvis aldrig drømme om, at komme med samme attitude, som når jeg ellers laver fjernsyn, understreger Mogens.

Han har en privat, alvorlig side, og er ikke nødvendigvis den, der rejser sig og underholder ved private fester:

– Folk kan godt have en tendens til at tro, at jeg er sådan en, der altid laver et show, men det er jeg slet ikke, forklarer Mogens.

Til gengæld er han et nysgerrigt menneske. Privat og professionelt:

– Jeg elsker at køre på de små veje i Nordjylland, og når vi er ude på optagelse, forsøger vi altid at køre ad nye veje. Jeg gør det samme, når jeg kører alene, og hvis der er noget, der fanger min opmærksomhed, så stopper jeg og tager et billede, for måske er der en god historie i det.

Mogens er kendt for sin uhøjtidelige tilgang til mennesker og medier. Han er ikke den, der først går ind og hilser på folk og derefter ringer på, for at sige „Goddag” en gang til, mens kameraet ruller:

– Det første møde er det bedste! Jeg vil selv overraskes, så kameraet er tændt, når vi kommer. Det mærkes i programmerne, at det er ægte, mener han.

I årevis har Mogens aflagt hundredvis af uanmeldte besøg hos intetanende nordjyder, mens kameraet kørte:

– „I kunne da have ringet først”, siger folk indimellem, men så siger jeg:„Det gik da godt nok” og så nikker de, for det gjorde det jo, resonerer Mogens med et smil.

Selv bor han på Klostermarken i Aalborg med sin kone Merethe og sønnen Marius, der går i 3.g. på Hasseris Gymnasium, Dat- teren Mathilde læser antropologi i Aarhus, hvor hun også bor.

I indkørslen holder Nordjyllands mest kendte bil „Boblen” som Mogens altid kører rundt i. At folk genkender ham og sågar kan finde på at ringe på, for at få et foto, tager han med et smil:

– Jeg har selv bedt om det, når bilen står udenfor. Jeg kan ikke lave fjernsyn som jeg gør, hvis jeg ikke selv kan tage mosten, mener han.

Suset

Ambitionen er, og har altid været, at lave fjernsyn om helt almindelige menneskers liv. I årevis rendte han rundt med en mikrofon, der nærmest fyldte mere end ham selv i billedet. I dag er det mobiltelefonen, der er hans nærmeste følgesvend, for Mogens har taget teknologien til sig og laver video på telefonen. Han synes, at det er fantastisk sjovt, men erkender, at han var skeptisk:

– Jeg blev spurgt, om jeg ville prøve at lave video alene, og jeg sagde:„Jeg er 62 år. Er det virkelig mig, der skal det?” Det var det så, og man skal jo også tage JA-hatten på., selvom jeg må indrømme, at jeg var bekymret for, om jeg kunne gøre det godt nok, erkender Mogens.

Siden er han kommet til at elske det, for nu kan han tage på stadion en fredag aften, som den aften hvor APPETIZE var med, og lave interviews med trænere og spillere, selvom TV2/Nord ikke har en sen udsendelse, hvor det kan sendes. I stedet kan han lægge sine interviews ud på Facebook siden, Mogens på Mission, hvor 16.000 følger ham:

– Det er vildt, at så mange ser med! Det største som fodboldspiller var at løbe ind på stadion og det kribler stadig i mine fød- der, når jeg står der, men i kraft af mit job, har jeg fået lov at være på stadion, selvom jeg holdt op med at spille fodbold. Aalborg Stadion er, for mig, det største! Det er også sjovt, når tilskuerne råber: ”Har du støvlerne med, Mogens?„

Mogens smiler lidt. At han elsker at være der, og fortælle om det, er tydeligt.

De siger de andre om Mogens

Konen, datteren, sønnen, direktøren, kollegaen, TV-Fotografen, praktikanten, nærmeste chef og kollegaen gennem alle årene

Nærmeste chef

Jeg har flere gange sammen med min familie været på skiferie med Mogens og hans familie. Det blev til nogle rigtig sjove ture, hvor vi ”lærte” at stå på ski. Og som så mange andre ting kaster Mogens sig over skiene med stor entusiasme. Vi andre voksne var en lille smule tilbageholdende med at kaste os ud i de sværeste pister den første gang vi drog af sted til de tyske alper. Men ikke Mogens – i løbet af et par dage befandt han sig på den sorte piste sammen med børnene. Typisk Mogens, der ikke holder sig tilbage, men skal prøve det hele af. I forhold til det tyske var han nok lidt mere tilbageholdende. Han sagde i hvert fald ”nur” til det meste.

– Ingrid Buch,
Chef redaktør, TV2/Nord

Tv-Fotografen

Jeg kalder ham Jørgensen, for vi er altid på efternavn med hinanden! Vi har gennem de mange år lavet sjove, men også alvorlige programmer sammen. Jørgensen har høstet mange priser gennem tiden, men uanset hvem der roser og klapper ham på skulderen, glemmer han aldrig holdet bag de populære programmer, og det er en egenskab hos Jørgensen, jeg sætter umådelig stor pris på. Jeg husker min første tur i Boblen: Jørgensen kører altid rundt med en stak postkort med et billede af sig selv, hvor han sidder i bilen og smiler. Alle vi møder på vores vej vil have en autograf. Populariteten smittede også af på fotografen, for jeg rykkede op i kendisklassen og måtte for første gang i karrieren skrive autografer. Dét var noget af en oplevelse.

– Ivan Johan Hansen, Fotograf påTV2/Nord

Konen

Mogens er grundlæggende en glad mand med et lyst sind. Selvom hans arbejde fylder utroligt meget i vores liv, så er han altid nærværende og engageret, når det gælder os som familie. Højdepunkterne er, når familie og venner samles i vores hjem om det lange bord. Når Marius og nevø Lasse finder guitarerne frem, tager Mogens plads ved sit trommesæt, og så skråler vi alle Kim Larsens sange til den lyse morgen.

– Merethe Bønnelykke Jørgensen, hustru og har kendt Mogens siden hun var 14 år.

Sønnen

Min far er en travl mand, men jeg holder meget at de tider, vi er sammen. Især hvis der går sang og rytme i hverdagen rundt om guitaren og trommerne. Han interesserer sig – og bakker mig altid op i mine interesser med samme iver, som når han sætter en lille nordjysk flække på verdenskortet. Og så er jeg den heldige søn, som bliver kørt dag og nat i Nordjyllands måske mest kendte bil. Så hvis du ser „Boblen“ i Aalborgs natteliv, er det nok bare mig, han sætter af.

– Marius

Datteren

Min far er familiemand med stort F! Han er altid glad og tager ikke ting så tungt. Han er ikke bange for at uddele et par sjove kommentarer hist og her. Som journalist er han i sit es. Især når han løber rundt på fodboldstadioner: Bevæbnet med sin selfiestang og spørgelyst. Der er han min store inspiration. Og uden tvivl one of a kind.

– Mathilde

Direktøren

Mogens har en meget sjælden evne til at komme i kontakt med folk. Han trives allerbedst ”derude” og nyder åbenlyst både den tætte kontakt med kilderne – og at være på. Det betyder, at han kommer hjem med nogle anderledes og meget menneskelige fortællinger. Kun få, hvis nogen overhovedet, formår på den måde at komme tæt på såkaldt almindelige mennesker og få dem til at slappe af. Og på den måde skildre dem loyalt på tv.

– Michael Justesen, Direktør på TV2Nord

Kollegaen

Jeg har med årene fået rigtig stor respekt for Mogens, og det særlige netop han kan! Mogens elsker nemlig sit job og det mærker interview-ofrene! Mogens er et ikon, men han deler også vandene, for der er jo dem, der ikke bryder sig om hans facon på tv. Som person er Mogens både et glad, varmt og humoristisk familiemenneske, der på jobbet både tør klage over urimeligheder og gerne stiller op for kolleger, hvis de har det svært.

– Zita Hvid, tilrettelægger og vært på TV2/Nord

Kollegaen gennem alle årene

Jeg har kendt Mogens i mere end halvdelen af mit liv, og har delt mange værtsvagter med ham i nyhedsstudiet og i sommerprogram- met „Parasollen”. Det var i hvert fald så mange, at seerne på gaden spurgte mig, om vi var gift. Dét er sjovt at tænke tilbage på. Jeg kan også huske, at jeg synes, det var et kompliment. For Mogens har jo sin søde og smukke hustru Merethe derhjemme. Til gengæld har vi Jørgensen i hverdagen, og jeg har aldrig været i tvivl om, hvornår han møder ind på en vagt på stationen. Der lyder en fløjten kun afbrudt af et kækt “Godmorgen “ i det splitsekund han træder ind over dørtærsk- len. Respekt for den unikke tilgang til at gøre tv-jobbet til en levevej. Først som professionel fodboldspiller, så som bingovært og siden vise sit talent for at lave tv, som gør en forskel. Som den kære kollega han er, har Mogens også gjort en forskel i mit arbejdsliv.

– Pia Stuckert, journalist siden 1989 på TV2Nord

Praktikanten

Jeg mødte Mogens første gang, da jeg begyndte som journalistpraktikant på TV2 Nord i 1993. Dengang var han allerede kult og på fornavn med hele Nordjylland. På det tidspunkt var det hovedsageligt sport, han var kendt for, og jeg fik som den første lov til, at være med til at lave „Mandagssporten” med Jørgensen, som jeg altid har kaldt ham. Redaktionsmøder foregik på den måde, at vi mødte ind lørdag morgen med “bar røv”, som betød, at der ikke var nogen faste aftaler og absolut ingen research på blokken. Alligevel gik der sjældent mere end en time, så var emnerne udvalgt og historierne fordelt. Idéudvikling foregik, mens vi sad og kastede en tennisbold frem og tilbage. Mogens havde i forvejen et godt navn på TV2 Sporten i Odense, så meget af det, der blev produceret blev også sendt på landskanalen, og Mogens havde vist en aftale om procenter, hver gang han fik et indslag solgt. Jeg mener, at han købte ny bil det år!! Sporten på TV2 Nord var dengang et mix af historier om eliten og så de mange skæve eksistenser, som Jørgensen altid har dyrket, og han var en fantastisk læremester i begge genrer. Jeg opdagede dog også, at den autodidakte tidligere venstrewing også havde et helt naturligt talent for journalistikken, og han kunne også en sjælden gang stille det barske spørgsmål.

– Per Harder, journalist på TV2/Nord