Drengerøv med ben i næsen

tekst GITTE ALS | foto HENRIK WAGNER G

„Du er nødt til at hjælpe mig, hvor ligger Den Grønne Cafe?”, stemmen i telefonen er behagelig. Vi møder Jacob Risgaard foran den rustikke trappe i DGI-husets forhal

”Jeg har aldrig besøgt Den Grønne Cafe”, hilser han og opdager for sent de ikke helt usynlige skilte, der viser vejen til cafeen. Stilen er lagt lige der, hvor venligheden er så mærkbar.

Fotografen er ved at sætte scenen til sit foto-shoot, da tiden reduceres til halvdelen. Jacob Risgaard meddeler: ”Jeg har bagkant kl. 12.30. Vi skal ansætte en ny økonomidirektør, og første kandidat møder kl. 13. De drenge sætter man ikke lige på hold, deres tid er kostbar”, griner han.

Det kræver en stenograf af format eller et godt hukommelseskort at følge med i Jacob Risgaards tempo og ordstrøm. Omvendt er det et luksusproblem, når man får tid med et menneske, der uhøjtideligt og gerne deler ud af minder, succeser, fiaskoer, oplevelser og nyheder.

Udfordret af barndommen

Det har ikke altid ligget i Jacob Risgaards fremtidskort, at han skulle få en succesfuld karriere. Genkendeligt fra
 andre kendte forretningsfolks biografi er 
barndommen et kapitel, der kræver lidt berøring for at runde personen af i et helhedsindtryk.

Jacob Risgaard er ingen undtagelse, og
 man hører tydeligt, at han ofte har fortalt sin 
historie. At hænge i fortiden gavner ingen, 
men et lille tilbagekig fortæller om et barn, der vokser op sammen med en af datidens enlige mødre, der knokler af sted i pædagogjobbet for at få hverdagen til at hænge sammen og sørge for familien. Pengene er små. Det mærker Jacob Risgaard, når de nødvendige garderobestykker erhverves fra den lokale Blå Kors-forretning. Det er ikke altid sjovt at være ham, der sidder i et par bukser med forkert pasform og huller fra før den tid, hvor det blev højeste mode.

Med Jacob Risgaards egne ord var han prototypen på ”mekanikerens bil, der ikke bliver repareret”. På trods af moderens pædagogiske baggrund var han en ballademager. Han havde et konsekvent ønske om at gøre oprør – mod næsten alt. Det var ikke mangel på respekt for andre, blot en indre djævel, der satte fart i drengen.

I det store spisefrikvarter kunne han nå fra skolen, ned i byen og lave dagens ravage og være tilbage til næste times begyndelse. Som 14-årig kulminerede det med et exit hjemmefra og et nyt bosted på et børnehjem. Men Jacob Risgaard passede ikke rigtig ind nogen steder, heller ikke på børnehjemmet, og som 16-årig fik han en lejlighed nede i byen. Skoleledelsen mistede også tålmodigheden, og på allersidste klassetrin røg han ud af skolen.

Han var ellers flittig som få og tjente penge hos den lokale fiskehandler. Allerede på det tidspunkt mistede han stopklodsen. Han opdagede hurtigt, at i de perioder hvor der var meget at lave, der kunne han tjene gode penge ved at arbejde mange timer. Så han blev længe efter normal fyraften og tjente gode penge.

Jacob Risgaard ville gerne føle sig ”rig”. På sin egen facon. Derfor tog han en krone fra hver 100 kroner, han tjente, og gemte dem. Når der var penge nok, forærede han dem til en vilkårlig, som trængte. Det var typisk en af de hjemløse, der sad foran byens forretninger.

Når han kunne undvære noget til andre, måtte det være et udtryk for, at han selv havde nok. Filosofien, naiv i sin grundform, blev det indre statement, som har givet Jacob Risgaard fundamentet til den økonomiske succes, han står med i dag.

Morfar er den bedste i verden

Var han ensom i barndommen? Både og. Det er nok den nærmeste definition. Jacob Risgaard havde mange kammerater, men var måske ikke den mest velvalgte legekammerat – fra forældrekredsens synspunkt. Derfor søgte han ofte ud til sin morfar på bondegården
i Dybvad. Morfaderen er et af de mennesker, der har betydet mest
 for ham. På gården kunne han være sig selv, glemme eller forene sig med sin baggrund. Han kunne gemme sig i høet, nyde en høj himmel
og bare lytte til grisenes veltilpasse grynt, når foderet blev serve
ret. Men bedst af alt kunne han snakke med sin morfar, mærke kærligheden og den menneskelige anerkendelse, der betyder alt for et barn. Gården var hans fristed og selvvalgte refugie, hvor han nød alenetiden. Et frirum til fantasi og store fremtidsdrømme.

Snakketøjet blev en indtægtskilde

Efter skolen havde sagt nej tak til flere timer med Jacob Risgaard, får han mulighed for at arbejde med det, som han rent faktisk har en stor passion for og er rigtig god til. Han har altid været en gudsbenådet snakker, og at producere radio ligger lige for.

Han bliver radiovært på Tiger FM, kaldet ”Radio Frede” (Frederikshavn Lokalradio), som i dag hedder ANR. Succesen er i hus. Fire-fem timer om dagen er han i æteren, og han smågriner, når talen falder på de unge piger, som syntes, det var rigtig hipt at date en radiovært. Det var jo luksus for en ung fyr, at pigerne stod og ventede på, at han fik fri.

”Det var et stort vendepunkt for mig. Jeg opdagede, at jeg kunne få opmærksomhed uden at lave ballade, men ved at lave noget, jeg rent faktisk var god til”, fortæller Jacob Risgaard.

Han beslutter sig for at tage drømmen et skridt videre. Som 17-årig tager han på mediehøjskole i Esbjerg med målet om at blive journalist. Her møder han blandt andre Peter Ingemann, der er kendt fra diverse tv-programmer, og mange dedikerede unge med passion og talent for det journalistiske fag. Efter en barsk tur til østlandene, heriblandt Hvide Rusland, får han en øjenåbner og sætter selv stopklodsen i for journalistdrømmen. Han er for utålmodig til det ofte stillesiddende og dybdeborende arbejde og føler sig ikke dygtig nok til faget.

BREAKING NEWS

Cool car race flyttes til efteråret, og danskerne får mulighed for at køre med på ruten. Løbet afvikles i Danmark. Det indsamlede overskud går ubeskåret til den velgørende fond CoolUnite.

Coolunite Coolshops velgørende fond sender i år de første familier af sted på aflastning i Øn- skelands Pausehus.

Aalborg zoo får nyt bestyrelsesmedlem, når Jacob Risgaard tiltræder i foråret 2019. Han skal bl.a. bidrage med sin store viden om salg og markedsføring.

Raise for kids er lige på trapperne. Det er en velgørenhedsfestival, der afvikles i samarbejde med den nordjyske velgører Sonja Christensen. Flyvestation Aalborg danner rammen om festivalen, der er for hele familien. Hurtige biler, motorlarm, Dennis Knudsen på scenen, goodiebags til kvinderne, leg for børnene og meget andet, som akkompagneres af store danske popbands, hvor navne som Mads Langer og Joye Moe er trækplastre. Billetterne er i salg.

Legetøjsrevolution intet mindre, men Jacob Risgaard afslører ikke for meget. Nej, han skal ikke overtage Fætter BR, det gør Salling Group. Til gengæld lancerer Coolshop snart et helt nyt og banebrydende koncept for legetøjsforretninger i Danmark. Her kommer børnene i centrum. Med de nye koncepter forventer Jacob Risgaard at hindre monopollignende tilstande i legetøjsbranchen.

Jacob Risgaard går med i købet af Silkeborg IF det har lydt i mange munde, men det har ikke hold i virkeligheden. Lars Larsen er eneste officielle køber, og han har endnu ikke ringet til Jacob Risgaard. I øvrigt er Larsen et Jacobs af helt store forretningsidoler.

Det mørke hår og de brune øjne
stammer fra Italien

I samme periode fik han stillet sin undren over forskellen mellem tvillingesøstrenes lyse hår og hans eget mørke. En hyggelig aften betroede mosteren Jacob Risgaard, at han rent faktisk har en italiensk far. Moderens tidlige studietur rummer en sommerflirt, og han er resultatet. Det var en overraskelse, og der gik mange år, inden Jacob Risgaard stod over for sin far. Moderen brugte et par år til at genskabe den korrekte erindring og finde et foto af manden, der skulle dukke op i Jacob Risgaards liv næsten 25 år senere.

”Jeg ville gerne finde ham og se, hvad jeg egentlig kom af. Ikke 
at jeg nogensinde har savnet ham, men måske lå svaret på min lidt vilde opførsel gemt dernede”, fortæller Jacob Risgaard.

Bevæbnet med energi, håb og et foto drog han på sin egen udgave af ”Sporløs”. Blandt 80 millioner italienere søgte han efter sin far. Området var nogenlunde kendt, og der var kun en vej frem: banke på døre, hænge sedler op, spørge i cafeer, kirker og på byens torve. To år gik uden held, og han valgte at give op. Men aftenen inden hjemrejsen stod faderen pludselig foran ham i hotellets reception.

”Goddag Far”. Faderen fortalte, at han anede, at der var sket noget på ferien for så mange år siden, men han havde aldrig fået vished.

Efterfølgende mødtes de flere gange, men det var ikke helt let. ”Man bliver ikke far af at være sæddonor, man skal være der. Vi har ikke så meget kontakt, men nu ved jeg, hvor jeg kommer fra”, fortæller Jacob Risgaard og beskriver efterfølgende lidt af Italiens fortræffeligheder.

Pilen begynder at pege fremad!

Efter journalistkarrierens endeligt starter hans næste projekt. Med en række ideer og et positivt mindset går han i lære hos en fotoforhandler. Salgstalentet er stort, men portrætfotograferingen bliver hurtigt triviel. Mens han fremkalder familiebilleder, får han ideen til at sælge dvd-film via internettet. Jacob Risgaard indkøber de nyeste film fra USA og sælger dem videre til danskerne på samme tid, som de udkommer i biograferne.

”Onlinesalget var skalerbart. Jeg kunne få kunder i hele Danmark eller sågar hele verden. Så jeg forlod fotobranchen og stiftede ”DVD-Online”, som solgte dvd-film, fotoudstyr, spil – alt muligt, som kunne sælges online. Jeg startede faktisk den første onlinebutik i Danmark”, beskriver han det, som nu er grundideen til det succesfulde Coolshop.

Det gik godt indtil år 2000. Der brast den berømte it-boble, og bankerne mistede troen på den type virksomhed. BG-bank forlangte personlig hæftelse for kassekreditten, der havde rundet millionen, og Jacob Risgaard satte sin underskrift. Få dage senere overtog Danske Bank den nu tidligere BG-bank. I kundeporteføljen var Jacob Risgaards IT-virksomhed, og den ville de ikke finansiere. Konkursen blev kort tid efter en realitet.

”Det var et slag i maven”, husker Jacob Risgaard, men var klar over, at han måtte arbejde videre som selvstændig for at komme ud af gælden. Derfor tager han imod tilbuddet fra norske ”DVD-Strax”, der overtager Jacob Risgaards ide og koncepter og ansætter ham som direktør i selskabet. I løbet af fem år bliver virksomheden så stor en succes, at den børsnoteres.

En særlig aktieregel på det norske marked tillader hyppige ejerskifter. For ”DVD-Strax” betyder det flere lederskifter, og Jacob Risgaard bliver træt af uroen og de vedvarende forsøg på at tilfredsstille både kunder og ejerkreds.

Derfor stifter han i 2005, sammen med brødrene Mike og Mark Nielsen, det nuværende Coolshop. Virksomheden lægger ud med at forhandle computerspil og dvd-film. De udvider løbende sortimentet og er i dag anerkendt som en millionforretning med et bredt kvalitetsbaseret varesortiment, der spænder fra spilkonsoller, legetøj og høretelefoner til lækker beklædning. Coolshop er tildelt e-handelsprisen som bedste danske e-handelsvirksomhed.

De svageste børn får et øget fokus

Coolshop har en stærk social profil. Jacob Risgaard motiveres af at hjælpe andre, og især børns ve og vel ligger ham på sinde. Derfor har Coolshop stiftet den velgørende fond ”CoolUnite”, hvor formålsparagraffen lyder:

”CoolUnite Fonden har til formål at støtte, udvikle og styrke sårbare, sygdomsramte og udsatte børn. Fonden vil skabe gode oplevelser og bidrage til, at børnene får en nemmere hverdag.”

”Lad mig fortælle dig om Ønskelands Pausehus”, udbryder Jacob Risgaard.

”Der er mange alvorligt syge børn i hele Danmark. Deres hverdag er benhård, og det tærer på hele familien at have et sygt barn. De børn og familier fortjener at få en pause fra hverdagen, vel at mærke på et sted, hvor der er mennesker, der kan rumme dem og deres situation. Jeg siger dig, det er hjerteskærende at se en ni- måneder gammel baby, der er alvorligt syg. Det rammer mig, og de skal bare have hjælp. Derfor sender vi allerede de første familier af sted til Ønskelands Pausehus her i foråret 2019”, fortæller han passioneret.

En anden nødvendighed ligger ham på sinde. De børn, der ikke klarer sygdommen, skal have muligheden for den bedste pleje og tilsvarende aflastning for familien i den sidste tid. Et stort mål for CoolUnite er derfor at rejse penge til et børnehospice, som der kun findes et af i Danmark. For at speede donationerne op holder Jacob Risgaard årligt mange foredrag, hvor overskuddet går ubeskåret til CoolUnite.

Cool Car Race er for velhavere, men har et dybere formål

I den modsatte ende af den mentale skala er Jacob Risgaard kendt for at være et legebarn med hang til hurtige biler. Som arrangør af Cool Car Race udlever han bildrømmene med andre ligesindede. Det har dog et større formål.

Cool Car Race er et årligt velgørenhedsløb, der afholdes af Coolshop. Formålet er at sprede det gode budskab, mens motorlarmen overdøver enhver samtale, og pengene ruller ind på velgørenhedskontoen. CoolUnite modtager hele overskuddet.

”Lad mig få en gul head liner ”BREAKING NEWS”, spøger Jacob Risgaard.

”Vi flytter Cool Car Race i år og kører i efteråret, og som noget nyt offentliggør vi hele ruten på forhånd. De mange tusinde, der samler sig, når vi starter rundt omkring, de får mulighed for at køre med. Med en GPS i bilen kan de følge med os på hele ruten Danmark rundt. Det bliver sjovt!”, udtrykker han med stor forventning om en kommende succes.

Succes er lig med lykke og anerkendelse

”Du får også lige den her”, og med stolthed fortæller Jacob Risgaard, at han er indvalgt i Aalborg Zoos bestyrelse. Et tillidserhverv, som er tildelt af mennesker, han ser op til. Han er glad for at blive accepteret af det ”gode selskab” i byrådet, som indstiller en del af medlemmerne til de eftertragtede bestyrelsesposter. Dog er han samtidig helt klar over sin egen styrke i det fællesskab, for hans evne til at se, ideudvikle og markedsføre kan tilføre Aalborg Zoo helt nye ideer og et endnu større skub fremad.

Du suser af sted og sover kun halvdelen af, hvad andre gør. Hvornår føler du, at din succes er i hus?

”For mig er det en succes at stå op om morgenen og føle mig lykkelig. Og at nå de mål, jeg sætter mig. Mænd vil gerne imponere og sætter sig ofte fysiske mål, sådan er jeg også. Fx havde jeg et mål om at få en Ferrari i indkørslen, det var en fed fornemmelse, da jeg fik den. Men penge gør ikke en lykkelig, hvis ikke man kan dele og være noget for andre. Så bliver det bare tomt for mig”, siger han.

Jacob Risgaard udtrykker en stor ambition om selv at være en god far. En far, der er tilstede og til rådighed i en hverdag, hvor tid er en knap faktor i hele samfundet. Og vi kan ligeså godt afsløre, at der ikke bliver nogen fotos af Jacob Risgaards 7-årige tvillingepiger, ej heller af hans jordbundne kæreste. Det nærmeste vi kommer, er at pigerne er tveæggede og forskellige som nat og dag. De skærmes bevidst for pressen, for de skal ikke føle, at de er noget specielt pga. deres fars forretning, hverken bedre eller ringere. Som enhver anden familie skal de på en varm sommerdag kunne gå til iskiosken og uforstyrret nyde en is, der smelter ned over fingrene, uden at det bliver postet på de sociale medier.

Tiden med familien er vigtig. Derfor stopper vi også nu, selvom Jacob Risgaard har meget mere at fortælle. Familien skal nå et fly og er klar til at suse af sted, så snart kufferten er lukket.