Gas-, kul- eller elgrill – er der smagsforskel?

Pressemeddelelse

Vi elsker at grille i Danmark, og vi er da også det land i Europa, hvor flest har en grill. Nogle sværger til den klassiske kulgrill, de fleste har en gasgrill, men den helt nye trend er elgrillen, som især er populær blandt de mange, der bor i lejlighed med altan. Men er der nogen smagsforskel på den grillede mad, når den lander på tallerkenen? Svaret vil nok overraske dig…

Den forførende duft og karakteristiske smag af grillet mad er populær i hele verden, men især i Danmark er vi vilde med at grille vores mad. Ingen europæere griller så meget som danskerne, og vi er den nation med flest grill pr. indbygger – og det skyldes især gasgrillens indtog i Danmark, der har været med til at revolutionere danskernes måde at grille på.

”Inden for de seneste fire år er de fleste af os gået fra at bruge kul til gas, og hvor vi før kun grillede om sommeren og i weekenderne, hvor vi havde god tid, griller vi nu året rundt og til hverdag. Det skyldes især, at gasgrillen har gjort det nemmere og hurtigere at grille, og det har skabt en mindre grillrevolution herhjemme,” fortæller Hanne Nyboe, Country Marketing Director fra Weber om udviklingen i Danmark.

Alene hos Weber, der sælger flest grill i Danmark, udgør gasgrillen 90 % af salget, kulgrillen 9 % og elgrillen 1 %.

Ny dansk grilltrend   

Danmark er blandt de mest modne og forandringsparate grillmarkeder i verden, og derfor lanceres der mange nye typer grill herhjemme. I år er en ny grilltrend ved at udbrede sig.

”Mange nye boliger bygges med altaner, gamle bygninger får altaner, og der kommer flere grønne frirum, så man kan nyde livet udenfor. Dét vil mange gerne udnytte ved at tilberede og nyde maden ude, men desværre er det mange steder forbudt at grille med gas eller kul. Derfor har vi skabt elgrillen Pulse, som er en helt ny innovativ og højteknologisk grill, der passer perfekt til det hyggelige danske udendørsliv på altanen, terrassen eller i de små gårdhaver,” fortæller Hanne Nyboe.

Elgrill til storbylivet på altanen

Den nye type grill er en ’plug and play’-iGrill, og 220V-stikket skal bare i kontakten, så kan man gå i gang med at grille. Det er slut med åben ild, og man behøver ikke at købe gas og kul, som skal slæbes op på 3. sal.

”Grillen er primært udviklet til storbyfamilier, karrierefolk og city-singler, der går op i at lave lækker mad, men som hverken har tid eller plads til at folde sig ud på vores traditionelle gas- eller kulgrill. Med denne type grill kan man grille på altanen og nyde den dejlige smag af lækkert grillet kød og grønt i weekenden og i en travl hverdag. Og temperaturen kan nemt tjekkes fra mobilen, så man ikke behøver at våge over maden hele tiden,” fortæller Hanne Nyboe.

Hvad smager bedst – mad fra gas-, kul- eller elgrill?

Langt de fleste danskere forbinder kulgrillen med den autentiske grillsmag. Men faktisk er det nærmest umuligt at afgøre, om mad er grillet på gas, kul eller el.

”Mange tænker, at de kan smage forskel på mad, der er grillet på en gasgrill og en med kul, men vi har lavet rigtig mange smagstests, og meget få kan faktisk med sikkerhed smage, om maden er tilberedt på kul, gas eller el. Det kommer som en kæmpe overraskelse for dem, når vi afslører, hvordan maden er blevet tilberedt,” forklarer Anders Jensen, Expansion & District Manager Grill Academy Nordics og tidligere deltager i VM i Grill.

Weber har i løbet af foråret og sommeren lavet mange forskellige smagstests – bl.a. blandt deltagere på Grill Academy, på grillfestivaler og for medier, og hver gang viser resultatet, at utrolig få kan smage forskel.

”Rigtig mange danskere tror, at det er kul, der skaber den karakteristiske grillsmag, men når kød steges, udvikles mere end 1.000 smagskomponenter, og det er kødets karakter fra slagtning, udskæring, opbevaring og fedtmarmorering, som er vigtigst for smagen. Varme er også vigtig – og stegetiden er afgørende. Ved grilning karamelliseres kødets sukkerstoffer, hvilket resulterer i en gylden og sprød stegeskorpe, og den grillede smag kommer af den røg, maden tilberedes i på grillen. Det vil sige den røg, der opstår, når kødsafter, fedt og saft drypper ned på briketterne eller på de opvarmede dele på grillen. Det skaber en anelse røg, som bliver til den smag, vi forbinder med dét at grille. Det betyder, at man sagtens kan opnå en lækker grillsmag ved at grille med gas og el.”

Hvilken grilltype er du?

Står du og overvejer, om din nye grill skal være med gas, kul eller el, så overvej dine behov nøje.

”Kort sagt er gas strålende til hverdag, fordi du nemt og hurtigt kan tilberede din grillmad. Kul er eminent til de dage, hvor du har mere tid – og sværger til den mere traditionelle måde at grille på. Mens el er perfekt på altaner, terrasser og i gårdhaver, hvor det ikke er tilladt at bruge gas eller kul – og til dem, der gerne vil have grillet maden i en fart. Smagen af grill er stort set den samme ved alle tre grilltyper, så vurder, hvad dine behov er, hvordan og hvor ofte du vil anvende din grill, hvor avanceret den skal være – og hvor du bor. Når du har overvejet disse ting, er du klart bedre rustet til at vælge den rette grill,” lyder rådene fra Weber.

______________________________________________

Grill-guide:

Sådan får du perfekt grillet kød – hver gang

Hvis du vil være sikker på, at flæskestegen er saftig, steaken er mør, og kyllingebrystet er gennemstegt, er det vigtigt, at du holder godt øje med kernetemperaturen. Det er den, der afgør, hvornår kødet er færdigt – lige meget om du griller med gas, kul eller el. Men hvad er så den perfekte kernetemperatur? Weber guider dig her til, hvor mange grader dit kød skal have, så det bliver perfekt hver gang. Husk altid et stegetermometer, så du kan holde øje.

KØDTYPE ROSA MEDIUM GENNEMSTEGT
Oksekød 55-60 grader 60-65 grader 65-68 grader
Kalvekød 58-60 grader 60-65 grader 65-68 grader
Fjerkræ 62 grader

(gælder ikke kylling)

75 grader
Svinekød 65 grader 75 grader
Vildtkød 60-62 grader 65-70 grader 71-75 grader