En passion for eventyrlig ishavsfærd

En mand og hans passion | Anders Bilgram

Måske har du hørt om Nordisk Brænderi, der blandt andet producerer de skønneste gins, whiskyer, rom og snapse? Måske har du også hørt om ejeren Anders Bilgram, der er den første i verden, som har sejlet rundt om Nordpolen i en åben båd. Det var en eventyrlig sejlads i enestående natur i isfyldte farvande, hvor utallige møder med fangerfolk i fjerntliggende bygder var det bærende for ekspeditionen Polarpassagen År 2000. Den farefulde færd, som Anders og hans team kastede sig ud i, bragte ham rundt om Nordpolen langs Ishavets kyster i somrene fra 1999 til 2008

Hvad er din passion?

– Jeg er meget passioneret om det at tage på eventyr og i særdeleshed møde oprindelige folk i Arktis.

Hvorfor er det din passion?

– Allerede da jeg gik i 1. G, gik det op for mig, at jeg havde utroligt mange drømme og ideer, og jeg bestemte mig for, at jeg ikke kun ville snakke om dem, men også udleve dem. Således tog jeg som 17-årig på vandretur i Lapland med en kammerat – drevet af udlængsel og oplevelser i Skandinaviens vilde natur. Senere blev det rejser til Grønland, og især en to-måneders tur til Scoresbysund i Østgrønland i 1985, gav blod på tanden i forhold til oplevelser med lokale fangerfolk. Jeg blev fascineret af deres enestående evne til at klare sig i denne iskolde verden, og jeg forfulgte senere via Dansk Nordvestpassage Ekspedition og efterfølgende sejladsen rundt om Ishavet mine mål og drømme med at møde Ishavets oprindelige beboere. For mig er det største eventyr, at møde lokale folk i øjenhøjde, at komme til dem på lige fod og derfor foregik vores sejlads i en åben båd – det er den måde alle oprindelige folk færdes på i den arktiske korte sommer.

Hvad er det bedste ved din passion? (Hvad er fordelene?)

– Det er helt enestående spændende at møde mennesker i deres hjem, tage med dem på fangst og fiskeri og opleve deres dagligdag og kulturer på tæt hold. På den måde har jeg fået et fantastisk indblik i, hvordan livet former sig i Arktis i en moderne verden. Samtidigt er jeg kommet tæt på dyreliv og stor natur, hvor møder med Arktis ukronede konge, isbjørnen har været storslåede og spændende.

Hvad er det værste ved det? (Hvad er ulemperne?)

– Det er en meget dyr passion, og alene mit sidste eventyr, kostede mig 1,2 millioner beskattede kroner. Lån, udsalg af pension samt to jobs og salg af jord, gjorde det muligt, men uden en forstående kone, var det aldrig lykkedes, da det at være eventyrer nok generelt kan være noget af en prøvelse for et samlivsforhold. Noget af det sværeste var at rejse væk fra mine børn i månedsvis, år efter år, og dette afsavn var nok det sværeste. Heldigvis lykkedes det at få Katrine og Rasmus med på en del af eventyret i 2006 hvor de sejlede med på mere end 2.800 km af ishavsfærden.

Hvor mange timer om ugen bruger du på din passion?

– Det er meget forskelligt, da tiden primært bruges, når der skal planlægges nye eventyr. Da jeg i sin tid arbejdede med sponsorer, logistik, kontakter i ind- og udland og organisation af Polarpassage År 2000 ekspeditionen, var det til tider et fuldtidsjob. De senere år har jeg arbejdet med destillation og brændevine i Nordisk Brænderi, og på sin vis er det min anden passion. Ideerne til brændevinene er ofte inspireret af mine arktiske eventyr, hvor duft og smag af sarte nordiske bær og urter har fået lov at tage plads i flere af mine produkter. Denne passion fylder mere end et almindeligt fuldtidsjob, og lige nu, hvor jeg er i planlægningen af næste ekspedition, tager optakten her tæt på samme tid, hvis jeg også indregner den fysiske træning. De to passioner går hånd i hånd, men det havde været rart, hvis døgnet havde lidt flere timer.

Er det en passion for alle?

– Det er det nok ikke, men jeg tænker grundlæggende, at eventyret ofte ligger for fødderne af folk – det handler blot om at gribe det og finde ens eget eventyr. Ikke nødvendigvis store farefulde rejser, men ligeså meget forfølge de drømme og tanker, som man har. Det er nok de færreste, som vil være så tossede, at sejle rundt om Nordpolen i åben båd. Til gengæld kan alle med rette finde noget de brænder for og glædes over muligheder, udfordringer og oplevelser – mange gange måske sammen med dem, der betyder mest for dem. Det vigtigste er for mig at se, at folk finder en vej i livet, der gør dem lykkelige.

Fakta
NAVN Anders Bilgram
ALDER 56 år
JOB Destillatør og indehaver af Nordisk Brænderi ApS
CIVILSTATUS Gift med Githa
BØRN To børn, Katrine og Rasmus
NÆSTE EKSPEDITION Til foråret drager han sammen med naturfotograf Morten Hilmer af sted til det nordlige Canada, hvor et nyt eventyr venter!
CITAT Find dit eventyr og udlev det!