For både krop & sjæl

Reklame I FOKUS Folkeoplysning

I snart 10 år har fitness været en fast hjørnesten hos FOKUS Folkeoplysning i form af FOKUS Fitness. Ligesom filosofferne i oldtidens Grækenland tror de nemlig på, at kroppen og sindet er to uadskillelige dele, som begge skal gives opmærksomhed for, at man kan være et menneske i balance

Fitness og moderne kunst

Så snart man træder ind af døren i centeret på Thistedvej i Nørresundby, er det tydeligt, at det ikke er et helt almindeligt fitnesscenter. Her er der ikke hårdt pumpende techno i højtalerne eller store spejlvægge, hvor man kan beundre sine voksende muskler. Her er i stedet en varm og hyggelig stemning med masser af moderne kunst på væggene samt plads til samtale og hygge.

Når man kommer længere ind, finder man det hyggelige caféområde, hvor man kan fortsætte snakken efter en givende motionstime. Det er også her, vi i dag skal mødes med Nanna, der er centerleder for hele FOKUS Fitness. Sammen med hende er Vibeke og Jørn – begge ivrige medlemmer.

– Jeg har en ryglidelse, der gør, at jeg har brug for at træne mine rygmuskler rigtig meget. Der er FOKUS Fitness fantastisk, for de tilbyder for eksempel boldtræning og vandgymnastik. Al type træning er godt, for jeg har ingen smerter, når jeg træner mine rygmuskler. Så længe jeg træner 1-2 gange om ugen, så er jeg fuldstændig smertefri, fortæller Jørn og fortsætter;

– Der er så stor variation, så det handler bare om at vælge de hold, der passer ind i ens arbejdstid. Jeg har skiftende arbejdstider, så jeg oplever mange forskellige instruktører med forskellige øvelser i løbet af kort tid. Det er helt fantastisk.

Vibeke træner to gange om ugen udover løbetræning, som hun klarer på egen hånd. For seks år siden blev hun ramt af en hjerneblødning, hvor hun fik en halvsides lammelse. Men med træning og vilje er hun kom- met tilbage. Hun fortæller selv, at man aldrig helt kommer sig ovenpå en hjerneblødning, men hun er i dag nået så langt, at man ikke kan mærke det på hende, når man møder hende.

Starten

Bevægelse har altid været vigtigt hos FOKUS Folkeoplysning, så bevægelseshold har længe været en fast del af programmet hos dag- og aftenskolen. For ti år siden overvejede de så, om konceptet skulle udvides.

– Vi kunne se, at der var et behov for en større fleksibilitet, så undervisningen kunne tilpasses en moderne livsstil. Idéen var at lave almindelige aftenskolehold men på den måde, at man kunne prøve nogle forskellige hold af. Kunne man ikke komme om tirsdagen i den ene uge, så kunne man komme om torsdagen i stedet. Den form for fleksibilitet var nyt, og det kombinerede vi med fri adgang til et motionsrum, fortæller Bjørn Salling, direktør i FOKUS Folkeoplysning.

Selvom det ikke skulle være et fitnesscenter i almindelig forstand, så faldt navnet alligevel på FOKUS Fitness, fordi det jo handlede om at holde sig i form.

– Vi havde en vision om et sundhedstilbud, som var meget anderledes end det, man fandt i de kommercielle fitnesscentre. Også fordi det havde et folkeoplysende afsæt, og der skulle være end stor bredde i de udbudte hold, der, udover almindelige træningshold, også bød på madlavning, foredrag og debatter, uddyber han.

Det hele begyndte så på Thistedvej i Nørresundby, hvor det første center åbnede i starten af 2008. Det har siden fået selskab af yderligere to centre, der er blevet etableret i tæt samarbejde med Himmerland Boligforening.

Det største center er i dag det, der ligger i Sundheds- og Kvarterhuset på Fyrkildevej i Aalborg Øst. Der er omkring 600 medlemmer alene i den afdeling, og halvdelen bor i nærområdet (der bliver kaldt Kildeparken).

– Ikke nok med at der er et sundhedsmæssigt perspektiv, så er der også et boligsocialt perspektiv, for det er blevet et samlingssted for mange af beboerne i området, fortæller Bjørn.

Høj faglighed

Medlemmerne hos FOKUS Fitness har vidt forskellige udgangspunkter. Nogle kommer for at holde formen ved lige, mens andre starter fra nul. Nogle kommer også med skader af den ene eller anden slags, og her er det specielt vigtigt, at instruktørerne har fagligheden i orden. Nanna er selv uddannet fysioterapeut, og det er en baggrund, hun har til fælles med mange af de ansatte.

Jørn sætter specielt stor pris på de fysioterapeut-studerende, der kommer i centeret.

– Når det er studerende, så kommer der rigtig mange nye øvelser ind, fordi de kommer jo lige fra uddannelsen, fortæller Jørn begejstret.

– De kommer med en nysgerrighed og nye øjne, fordi faget udvikler sig så hurtigt, tilføjer Nanna.

Hun fortæller, at der også er nogle, der kommer med en uddannelse som for eksempel fitnessinstruktører eller personlig træner. Det vigtigste er, at man har baggrunden i orden for det man skal undervise i.

Fælles om sundheden

Både Vibeke og Jørn nævner samværet med de andre medlemmer som en motivationsfaktor til at komme afsted til træning.

– I stedet for at stille sig ind i et styrketræningscenter alene, så får man gjort det, når man melder sig på et hold, siger Jørn.

– Jeg oplever, at når jeg underviser, så kender folk hinanden fra et hold tidligere på ugen. For eksempel havde jeg et hold i denne uge, hvor flere ømmede sig højlydt, allerede da vi varmede op, fortæller Nanna, mens Vibeke begynder at grine. Vibeke var nemlig en af dem, der havde været på et morgenhold to dage tidligere, hvor instruktøren havde lavet et nyt program.

– De havde en fælles erfaring, og det er jo det vi ofte gør; Vi sammenligner ”krigsskader for hele ugen”, fortæller Nanna grinende.
Så de ømme muskler bliver også en del af det, der skaber det gode fællesskab omkring viljen til at gøre noget godt for sundheden.

– Der skal være plads til at grine. Nogle gange kan træning godt blive gjort lidt helligt, specielt på de sociale medier. Det er næsten som om træning bliver en religion, og det kan jeg godt blive træt af. Jeg forsøger at gøre træning til noget hyggeligt i stedet, fortæller Nanna.

– Man er velkommen, også selvom man ikke er supermand. Man må gerne komme og være nybegynder, selv om de andre kan noget allerede. Jeg gør enormt meget ud af hos os, at der skal være plads til alle og alle niveauer på holdene. Jeg oplever, at det virker, fordi der er en omsorg for hinanden. Man hjælper og hepper på hinanden, når der er en, der pludselig lykkes med en øvelse, der har voldet problemer, fortsætter hun. Nanna fortæller, at en del af dem, der træner i FOKUS Fitness, står uden for det normale arbejdsmarked. Hos dem kommer træningen ofte til at være et fast holdepunkt i hverdagen, der dækker et behov for at have noget at stå op til og giver en daglig kontakt med andre mennesker. Tidligere forbandt man sundhed med fravær af sygdom. I dag er sundheden blevet noget man dyrker. FOKUS vil gerne gøre op med den fanatiske kropsdyrkelse og i stedet gøre motion til noget, hvor det handler om at have det godt i flere aspekter af livet, ikke kun det fysiske.

VIDSTE DU?

FOKUS Fitness har tre centre i Aalborg

Thistedvej 58, 9400 Nørresundby
Hadsundvej 180, 9000 Aalborg
Fyrkildevej 7, 9220 Aalborg Ø

De ca. 1100 medlemmer kan vælge mellem ca. 70 ugentlige holdaktiviteter og fri adgang til 3 motionscentre.

Vibeke

Alder 48 år
Arbejder som sygeplejerske
Træner 2 gange om ugen
Derudover løbetræning og er maratonløber

Jørn

Alder 52 år
Arbejder som organist
Træner op til 5 dage om ugen
Yndlingshold er boldtræning og vandgymnastik

Nanna

Alder 33 år
Stilling Centerleder for FOKUS Fitness
Underviser i Yoga, vandhold, puls- og styrkehold af forskellig slags.
Uddannet Fysioterapeut