Fifty Shades of dobbelt-A

tekst DADI HALLDORSSON | foto MARIA ELLERMANN

Det er en helt almindelig onsdag aften i Aalborg. Et sted i den østlige del af byen mødes folk i alle aldre for at spille bingo. Det gør de hver onsdag aften. Andre steder i byen kommer mænd og kvinder sammen for at dyrke al slags forskellige interesser- fra badminton til broderi, vinterbadning til veterantog. Foreningslivet i Dobbelt-A blomstrer

Og så dog. Fik jeg skrevet ’en helt almindelig onsdag aften’? Det er den alligevel ikke helt. I det mindste ikke for magasinets udsendte skribent, der denne onsdag bemærker sig, at det er den tredje af slagsen i måneden. Og det betyder introaften i en helt speciel forening. En ret hemmelig forening.

APPETIZE skal med til en introaften hos foreningen SMil Aalborg – der, som navnet antyder, har SM på dagsordenen – for at snuse til, smage på, belure og opleve foreningen, der siden Fifty Shades of Grey har blomstret ekstra meget.

Frirummet for ingeniøren og underviseren

Adressen er hemmelig, indtil man har tilmeldt sig introen, læst nogle få retningslinjer igennem og godkendt.

Så langt så godt. For netop hertil er mange mennesker nået, for så at få kolde fødder. Der er et stort skridt fra den uskyldige mailkorrespondance med foreningen til det aktuelle, fysiske fremmøde. Også for magasinets udsendte skribent, der nu har fået oplyst adressen og gjort sig klar til at troppe op. Klokken er 19, og to velklædte mænd i trediverne byder de ti gæster velkommen og fortæller højt og lavt om foreningslivet, interesserne, lysterne og ikke mindst retningslinjerne og det vigtige ord ”cirkus”. Mere om det senere.

Stemingen er god. Ved bordet sidder – udover magasinets alderspræsident med sine 42 år – fire par i 20’erne og start-30’erne samt en single kvinde. Hun får senere på aftenen selskab af sin kæreste. Fælles for alle er, at de er velklædte, velformulerede og almindelige at se på.

Her er ingen enlige mænd i 60’erne med ølmave bag en beskidt nettrøje. Ingen forslåede kvinder med ringe i brystvorterne og sorte øjenskygger. SMil Aalborg består af medlemmer, hvis gennemsnitsalder ligger på omtrent de fyrre, og hvor samtalerne er lige så begavede som på en hvilken som helst café på Kloster Torvet.

Efter selve introen, der varer i halvanden time, begynder de faste medlemmer at dukke op. Mennesker med helt almindelige jobs og et helt almindeligt familieliv med teenagebørn, svigerforældre og leverpostejmadder.

Netop det er billedet på ægteparret, som magasinets skribent falder i snak med. Hun er ingeniør, han underviser. De har dannet par i knap 19 år, været gift i 10. Og de har to børn på hhv. 12 og 14, hvilket giver dem en udfordring i hverdagen – ikke mindst når det kommer til den intime del af ægteskabet.

– Det kan være meget, meget svært at holde gnisten kørende midt i opvasken og vasketøjet. Vi kvinder har ofte en tendens til at føle, at vi burde gøre noget andet og mere praktisk, når vi går rundt derhjemme og forsøger at være intime med vores mænd, fortæller kvinden, der er omkring de fyrre.

Hendes mand, der i mange år har arbejdet som underviser, nikker enigt til sin kones udsagn.

– Her er der et frirum for os at være intime sammen. Her har vi mulighed for at være sammen uden alt det praktiske, der ellers fylder i hverdagen. Det er lidt ligesom at tage ud at spise. Vi dyrker hinanden og vores ægteskab. Det hører selvfølgelig også til, at vi godt kan lide at binde hinanden til sengen og være lidt mere rå end mange andre ægtepar. Derfor kan det være udfordrende derhjemme med så store børn, der ikke nødvendigvis kommer hjem på nogle faste tidspunkter, tilføjer han.

”At vælge at dyrke sex væk fra hjemmet i fremmede omgivelser kan faktisk være givende for sexlivet. Det kan for mange være seksuelt stimulerende og øge lysten ved at kunne dyrke sex i fremmede omgivelser langt væk fra soveværelset, som måske er domineret af lidt vasketøj på gulvet, larm fra naboerne, frygt for at ungerne kommer brasende ind lige der, hvor det er rigtig sjovt.”

(Else O, sexolog)

Da de blev kærester tilbage i 1999, havde manden ikke eksperimenteret med sit sexliv, som kvinden havde. Da de fandt sammen, og hun ønskede lidt mere råhed i deres intime samliv, var det ikke svært for ham at opfylde hendes ønsker.

– Jeg har altid været fascineret af lidt mere leg og råhed, men aldrig rigtig taget det med mig ind i soveværelset før jeg mødte min kone, fortæller han.

APPETIZEs udsendte, der trods sin research op til introaftenen føler sig noget uvidende om foreningens egentlige gøren og laden og medlemmernes interesser. Han kan ikke umiddelbart skelne mellem en ganske almindelig swingerklub og denne forening, der kalder sig SMil Aalborg. Det gør ægteparret ham dog langt mere klogere på.

– Dette er ikke en swingerklub. Du skal være medlem af foreningen og kan ikke bare dukke op og betale et engangsbeløb ved indgangen. Vi to lukker heller ikke andre mennesker ind i vores lege. Der er selvfølgelig en gråzone, og folk er forskellige, men når vi vil være intime sammen her, så lukker vi døren og er sammen som par, fortæller konen.

”At kunne dyrke sine fantasier og leve dem ud i livet er med til at holde sexlivet i gang og øge den tænding, der skal til, for at man bevarer gnisten i parforholdet og udvikler sig sammen seksuelt. For mange er det vigtigt, at det kun er dem, som er med i akten. De kommer for at få mulighederne for at dyrke det frække og måske grænseoverskridende og have redskaberne til det. Da det er de færreste, som har et fuldt udstyret ”legerum” i kælderen derhjemme. Her har de muligheden for at dyrke deres fantasier og få dem bragt til live og derved øge deres seksuelle legerum. Og det er i trygge rammer, hvor der er respekt for hinanden og respekt for hinandens ønsker om privatliv.”

(Else O, sexolog)

Grænserne rykker sig

Men når det er sagt, erkender ægteparret dog, at deres grænser har rykket sig over årene. De har været medlemmer af foreningen i over ti år, så deres grænser for, hvad de vil være med til, har ændret sig.

– De første mange gange lukkede vi os meget om hinanden. Dørene skulle være lukkede og med en kæde for, hvilket betyder, at vi på ingen måde måtte forstyrres. Det har ændret sig siden. Nu kan vi godt finde på at lade dørene stå åben, så andre kan komme og se på, mens vi er intime sammen, fortæller manden.

– Men vi er ikke swingere, tilføjer konen.

– Vi har prøvet det nogle gange, at lade andre komme ind i legen, men det har ikke været noget for os. Især ikke for mig, erkender manden og tilføjer, at det for det meste skyldes jalousi fra hans side.

Foreningen er velbesøgt denne onsdag aften, og medlemmerne sætter sig på kryds og tværs for at tale med hinanden. Alle nyankomne går rundt og trykker hånd på hinanden. Mange er også på knus-stadiet.

”Mange oplever det som en stor familie, hvor de får et slags socialt liv sammen. Her kan de dele fantasier, samle inspiration gennem andre, og det kan være med til, at deres sexliv bliver endnu bedre – også uden for foreningen, hvor de måske kommer for ’at samle appetit’. Så tager de hjem bagefter for at ’spise’.”

(Else O, sexolog)

’Fuldstændig som til det kobberbryllup, jeg var til forleden,’ tænker magasinets udsendte og hilser på en mand i fyrrene, der har sat sig til bords. Han er, i modsætning til ægteparret, en swinger. Men kun med foreningens egne medlemmer.

– Min kone og jeg er begge medlemmer her, men vi har et åbent forhold. Vi har en aftale om, at vi godt må være sammen med andre medlemmer i foreningen. Det betyder, at vi ikke går i byen og tager hjem med helt fremmede mennesker. Vores aftale er også, at den anden har spørgeretten, hvis vi har været sammen med andre, fortæller han.

Manden er i fyrrene og har sammen med konen, der ikke er tilstede i aften, to børn på hhv. 6 og 10 år.

– Det er utrolig vigtigt, når man lever i et åbent forhold, at have åbenhed og ærlighed med. Man skal være meget opmærksom på partnerens signaler, for ellers kan det gå meget galt. Vi er meget bevidste om, at det er et betændt område, og at der nemt kan opstå jalousi. Selvom jeg kan være sammen med andre mennesker, så er jeg ikke bare sammen med hvem som helst. Det er meget vigtigt, at kemien er der. Der skal være god kemi mellem os, for ellers vil jeg ikke være med.

– Og netop derfor er det også farligt for et ægteskab. For afstanden mellem en god kemi og forelskelse er ikke så lang. Så hvis jeg vælger at være sammen med nogen på grund af den gode kemi, så betyder det også, at jeg er fascineret af vedkommende. Og når man er fascineret af et andet menneske, så er næste step jo egentlig en forelskelse. Vi har derfor mange snakke derhjemme om, at vi stadig vil hinanden og ikke ønsker at løbe ind i armene på andre, forklarer han.

”Netop her er det utrolig vigtigt, at man er enige om de ’regelsæt’, der skal følges ift., hvordan man må være sammen med andre, og hvordan det hele skal foregå, og hvor grænserne går. Man kan med fordel lave en form for kontrakt, som begge skal underskrive og følge. Og det er utrolig vigtigt, at man er enige om alt. Er man ikke enig, kan det betyde, at man rammes af jalousi, at man mister tilliden i parforholdet og på sigt mister lysten og derved mister det gode sexliv.

Det er vigtigt, at man følges ad, og hvis man er uenige så hellere ’sænke barren’ og se, om ikke man gennem udvikling sammen kan nå op på samme niveau af ønsker. Langt de fleste oplever, at selv om de måske ikke starter på det niveau, hvor de ønsker, så vil de hurtigt opleve, at deres grænser flytter sig, og de alligevel når i mål, blot med lidt tid og samarbejde. Grænserne flytter sig, og det, som kan virke uoverskueligt og alt for grænseoverskridende lige nu, kan senere virke som noget helt naturligt.”

(Else O, sexolog)

Rummelighed

Manden fortæller også, at hans grænser har rykket sig meget, siden han dengang og med rystende ben gik op ad den stejle trappe til foreningen. Selvsamme trappe som magasinets udsendte skribent gik rystende op ad et par timer tidligere.

– Jeg troede, jeg var submissiv, altså én der ville være slave. Men det gik hurtigt op for mig, at jeg så absolut ikke kun var submissiv. Jeg kunne også godt lide at påføre andre smerte. Jeg er derfor en switch, der godt kan lide forskellige ting. Jeg har dog svært ved at være den dominerende sammen med min kone, erkender han og forklarer:

– Vi har et ægteskab, hvor hun er den dominerende part i forholdet. Derfor kan det være lidt svært at bytte roller, når vi kommer herind. Det er et tydeligt tema, at grænser rykker sig i foreningen. Det har de tilsyneladende ikke gjort endnu hos magasinets udsendte, der er i fuld gang med at snuse til, smage på, belure og opleve, hvad der foregår på de omtrent 160 m2, foreningen har at boltre sig på. Lige bagved ham er en kvinde i fuld gang med at binde en anden. Rebet går ind og ud og rundt om og langs og op og ned ad kvindens krop, der bestemt er sensuelt klædt på. Efter et stykke tid, og når rebet er forsvarligt kørt i stilling, bliver hun hejst op i en krog, der hænger i loftet. Her hænger hun med hovedet nedad og nyder tilsyneladende oplevelsen. 
Magasinets udsendte forsøger efter bedste evne at følge med i samtalen med manden og ægteparret, samtidig med at der bagved foregår et scenarie, han ikke har været vidne til før.

– Det her er et tydeligt bevis på, at ens grænser rykker sig, fortæller ingeniørkvinden og fortsætter:

– Da vi kom her første gang, syntes vi, det var helt vildt grænseoverskridende, at nogen blev bundet ind i reb og hængt op i en krog. Men det lægger vi overhovedet ikke mærke til længere.

Det bakkes op af hendes mand.

– Det, der kendetegner foreningen her, er, at vi rummer hinanden og hinandens særheder, hvis man kan kalde det det. Der er mange mennesker her, der tænder på noget, som jeg slet ikke tænder på. Og måske omvendt oplever det som et decideret turn-off. Men de har givet mig pladsen til at dyrke det, som jeg godt kan lide at dyrke. Derfor er det enormt vigtigt, at jeg også giver dem plads til at dyrke det, de har brug for.

Politi og håndjern

Interesserne hos medlemmerne i SMil er meget forskellige. Og det er bestemt ikke alle, der forbinder SM med sex.

– Der er rigtig mange af vores medlemmer, der går herfra uden at dyrke sex med nogen. Mange kommer for at være sammen med ligesindede og føle sig normale. Andre gange kan der godt gå meget sex i den, fortæller den ophængte kvinde, der nu er blevet gjort fri af rebene og har sat sig ved siden af magasinets udsendte.

– Jeg tænder rigtig meget på smerte og har en slags blodfetich. Jeg kan godt lide at lege med knive og barberblade. Det kan min mand bestemt ikke, så derfor udlever jeg det meget sammen med hende, der lige har bundet mig. Hun er enormt god til det og ved, hvor der er nerver, som hun ikke skal ramme og hvilken vægtfordeling, der skal være. Vi har bundet sammen i lang tid, siger hun og griner sammen med den udsendte over sin egen ordleg.

Åbenheden er enormt stor blandt medlemmerne i foreningen, og de er tilsyneladende meget bevidste om, at de repræsenterer en del af samfundet, som mange har fordomme for.

Da foreningen for nogle år siden flyttede ind i de nye lokaler på den hemmelige adresse, var der også nogle naboer, der var usikre mht. de nye naboer.

– De vidste ikke rigtig, hvad vi var for nogle mennesker. De troede nok, at det var en eller anden hashbule, så der blev tilkaldt politi og alt muligt. Da politiet kom stormende for at anholde de tilstedeværende, kunne de godt se, at der ikke var noget farligt eller ulovligt på stedet. De faldt helt ned og kunne godt grine med, da vi fortalte, at vi godt kunne bruge deres håndjern til noget mere fornuftigt, fortæller en mand, der i mange år har været en del af bestyrelsen i foreningen.

Og apropos det farlige ved foreningen SMil Aalborg. Netop det er årsagen til, at ordet ”cirkus” er så vigtigt. Det bliver brugt internationalt, hvis noget går for vildt for sig. Det forklarer bestyrelsesmanden yderligere.

– Alt herinde foregår med en accept fra begge parter. Men det kan jo godt ske, at en af parterne ikke ønsker at fortsætte, eller føler at den anden part bliver for hård eller vild. Derfor eksisterer der et kodeks om, at man siger ”cirkus” til den anden part, hvis ikke man vil være med mere. Så stopper man legen. Skulle det af en eller anden årsag ikke ske, kan vedkommende altid råbe cirkus. For så bryder barvagten ind. Der er altid en barvagt til stede på vores åbningsaftener, og det er den øverste myndighed på stedet. Barvagten er den eneste, der må bryde ind i et aflåst rum og stoppe en leg, hvis der bliver råbt cirkus derindefra. Men selvom jeg har været medlem i rigtig mange år, så har jeg aldrig oplevet eller hørt om, at nogen har råbt cirkus.

Selvom magasinets udsendte er dybt fascineret af foreningen og medlemmernes åbenhed, er der en indre stemme, der begynder at råbe cirkus ad ham. Han vil hjem til sine børn og sin kone, der sikkert sidder og ser Luksusfælden eller noget andet typisk onsdags-aften-ting. Skribenten er bestemt en oplevelse rigere og glæder sig til det slukkede lys senere på aftenen – med eller uden blå mærker.

Fakta

DOMINANS OG SUBMISSION

Dominans og underkastelse uden involvering af smerte. Her sætter kun fantasien grænsen for, hvad der kan bruges som katalysator for dominansen.

BONDAGE

SMil Aalborg arbejder meget med japansk kunstnerisk bondage i retning af Peer Rope (bondage mellem ligeværdige parter).

FETICHISME

Alle former for fetichisme, herunder ekshibitionisme (vise sig frem). Læder, lak, latex, uniformer, stuepige, burlesque, gasmasker, kyskhedsbælter, alle former for seksuel udklædning og meget, meget mere. Desuden omfatter SMil Aalborg trans-fetichisme.

SADOMASOCHISME

Dominans og underkastelse der involverer smerte.

Fakta om SMil

SMil dækker et bredt seksuelt interessefelt centreret omkring BDSM og fetichisme. SMil er for homo, bi og heteroseksuelle, der har disse interesser.

I hovedoverskrifter kan interesseområderne opdeles i nedenstående fire hovedområder. Medlemmerne af SMil fordeler sig meget ligeligt imellem interessefelterne og ofte er der overlap over flere interessefelter. Al aktivitet i SMil foregår mellem voksne mennesker, der i enighed har besluttet at indtage forskellige roller.

Foreningens hjemmeside er www.smilaalborg.dk