Boganmeldelse: ’Smart i en fart’ af Karoline Dahrling Hughes

Janni Birch Andreasen

Bogen ’Smart i en fart – Sy hurtigt og nemt uden mønster’ lover allerede på coveret en overskuelig tilgang til syprojekter. Bogen er udviklet med fokus på ikke at bruge en hel aften på at lave et mønster og klippe ud og så først sy dagen efter. Dét lyder tiltalende for en småbørnsmor, som mig, hvor tiden og overskuddet ikke er det store, når først børnene er lagt i seng. Men bogen er også til nybegyndere, der gerne vil i gang med at sy deres eget tøj.

Bogen er bygget op om undertrøjeprincippet. Det består i, at du finder en lang undertrøje, hvorpå du markerer nogle fikspunkter, som du skal klippe ud fra. Der findes ingen cm-anvisninger i bogen, der er blot oplyst hvor meget stof du skal bruge på modellen. Og sømrum er en del af modellen. Så det du, helt simpelt, skal gøre er at ligge undertrøjen på stoffet og klippe, sy og prøve modellen på undervejs. Hvis man er i tvivl om modellen passer én, så opfordrer Karoline til, at man tillægger lidt ekstra til første gang du skal sy en model op, og så ellers måle efter på egen krop. Der findes tre ’lethedsgrader’, som Karoline kalder det, nemlig ’Total nem’, ’Let at sy’ og ’Tungen lige i munden’.

’Smart i en fart’ har også fokus på bæredygtighed og slow fashion. Det at sy sit eget tøj kan være et lille skridt imod en mere bæredygtig livsstil. Du får et produkt, der ikke er at finde på butikkernes hurtigt udskiftende bøjlestænger. Som forfatteren, vil jeg også våge at påstå, at det at producere dit eget vil give stolthed og en selvtilfredsstillelse, som ikke kan købes for penge.

Forfatteren bag bogen er Karoline Dahrling Hughes, som altid selv har syet, også ud fra komplicerede mønstre på designuddannelsen på TEKO. Igennem hendes Instagramprofil og hendes blog, Skandimama.com, fornemmer man tydeligt Karolines glæde ved nemt og hurtigt at kunne skabe et stykke tøj til hende selv eller hendes to piger. Karoline arbejder til daglig som Kommunikationsmedarbejder for Hjørring Kommune og kalder sig selv for Madam Skrald ved afdeling for Bæredygtig Udvikling. Her skaber hun, på kreativ vis, fokus på bæredygtighed.

Den lyserøde bog indeholder 32 modeller og størstedelen med et feminint udtryk. Så er du til feminine kjoler, nederdele og tilbehør, så kan du nemt og hurtigt skabe din egen personlige garderobe. Bogen er let at gå til, undertrøjeprincippet let at forstå og modellerne er simple. Man bliver derved ikke skræmt væk som nybegynder. Bogen er især god for nybegyndere, der interesserer sig for syning og mode og som gerne vil opnå hurtige resultater. Bogen opfordrer til at kaste sig ud i det at sy og ikke lade sig begrænse af besværlige konstruktionsmønstre. Dog vil jeg sige at det kræver en portion mod at kaste sig ud i at klippe i stoffet uden mønster, men tør man det, kan man yderst hurtigt opnå at stå i helt ny kjole til festen om aftenen. Og dét er virkelig tilfredsstillende.

Du kan købe ’Smart i en fart – Sy hurtigt og nemt uden mønster’ i din lokale boghandel til en vejledende pris på 199.95,-