Boganmeldelse: Den tavse enke

TEKST MATHILDE FALDEN | Foto Presse

Sara Blædel er aktuel med sin 11. krimi i serien om Louise Rick, og i disse mørke efterårsstunder er en god bog nærmest uundværlig – i hvert fald når man som læser er så godt underholdt, som man er i Den tavse enke.

Den knaldgule forside lokker enhver litteraturentusiast, og det mystiske øjebliksbillede med den væltede stol og de indtørrede cornflakes symboliserer faktisk et af de helt store sprængpunkter i krimien – og mere røber jeg ikke!

Blædels nye krimi indeholder selvfølgelig mord, mystik og page-turnende spænding til det sidste, men fortællingen byder på meget mere end det: homoseksualitet, skam og fordomme er blandt andet på programmet gennem hele fortællingen. Det gør, at læser både bliver underholdt og oplyst gennem hele bogen, for hvis der er noget, Blædel kan, så er det at skrive på et massivt grundlag af research.

Louise Rick er hjemvendt fra orlov og klar til at være en aktiv, ledende del af politiets nyopstartede rejseenhed P13. Der går ikke længe, før hun bliver kaldt til det fynske øhav på Tåsinge, hvor en midaldrende dame er fundet død midt i sin egen krostue på Strammelse Kro.

Det er enkefrue Dorthe Hyllested, som af uvisse årsager er blevet dræbt, og det hjælper da heller ikke på forståelsen, når Louise Rick og hendes kollegaer taler med folk i lokalsamfundet. Kroejeren Dorthe og hendes afdøde mand Nils er vellidt blandt alle, og ingen kan komme med et kvalificeret bud på, hvad der kan være sket.

Efterforskningen går meget trægt, men pludselig går det op for P13, at kroen gemmer på meget mere end som så. En træhytte tilknyttet kroen, som ikke bliver brugt til gængse kro-formål og et forladt børneværelse er med til at spore Louise Rick ind på, hvilket mangedoblet liv Dorthe og Nils har levet. Et liv præget af, at der på grund af manglende accept fra omverdenen har været behov for at leve delvist fordækt.

Louise Rick får brug for assistance, og hendes uofficielle samarbejdspartner og veninde Camilla Lind er den første, hun kontakter. Camilla, som ellers plejer at være på pinden med det samme, overgiver sig langsomt og modvilligt, men da hun først bliver sat ind i sagen, er hun hooked! Louise Rick er også modstræbende nødt til at kontakte ekskæresten Eik, som hun ikke har set, siden hun forlod ham på en strand i Thailand. Det er altså et glædeligt gensyn med flere af seriens gengangere og ikke kun på det professionelle plan. Plejesønnen Jonas og underboerne Melvin og Grete Milling er med på sidelinjen, og en tragisk hændelse på hjemmefronten ender med at få Louise Rick så meget ud af kurs, at hun havner i armene på en tidligere forbryder.

Den tavse enke er for enhver. Både den garvede og den nyopstartede læser. Længden er overkommelig, fordi sproget er letfordøjeligt og fordi Blædel får opbygget spændingen fra side et.

Blædel får ofte hug for sit ”flade” sprog, men i dette tilfælde synes jeg, at de meget nøgterne beskrivelser har en funktion. De beskrivende passager gør, at troværdigheden i krimien stiger, hvilket øger spændingen. Det er tydeligt, hvordan Blædel har gjort et kæmpe stykke researcharbejde med de geografiske beretninger og de psykologiske betragtninger, der får fortællingen til at stige massivt i spændingsgraderne.

En klart anbefalelsesværdig og på mange måder relatérbar krimi!