Boganmeldelse: Tommy med det gyldne ben

Tekst Tinna Feifer Møller | Bogforside Memoris

Jeg har haft fornøjelsen af at læse bogen med mine to børn, Josefine på 10 år og Frederik på 12 år. Bogen er velegnet til begge køn, og det har givet anledning til en del grin og gode snakke. Eksempelvis sætningerne: Mor er død, sagde far Lasse hulkende. Nå, sagde Herman. Skal vi så selv rydde op på vores værelser,” og ”Herefter trak han bukserne ned, stak sin bare bagdel ud og lod en ordentlig kraftig vind undslippe sit overophedede tarmsystem”, vakte stor latter blandt ungerne.

Bogen er skrevet i eventyr-stil, men i en moderne tone, så den virkelig fanger både børn og voksne.

Tommy bliver født med kalveknæ ind i en fattig familie med tvillingebrødrene Herman og Simon, der virkelig mestrer fodbolden – men som ikke har forstået at spille sammen med andre. Efter moderen dør under fødslen af Tommy, står faderen alene, og gør alt for, at tvillingerne får alle livets chancer for at komme på det professionelle fodboldhold FC Flora, og tjene penge til familien. De har let ved tingene, modsat Tommy som slider i sin fars æbleplantage og øver fodbold flere timer dagligt. Hans selvtillid er meget ringe, men har hjertet på det rette sted. Tvillingerne tryner ham dagligt, og han må leve med at pudse sko for det populære fodboldhold, men drømmene og viljen til at blive fodboldspiller, er der stadig.

På mange måder har Tommy med det gyldne ben en vis lighed med Askepot, som også blev holdt nede af sine stedsøstre og stedmoder. Hun sled som Tommy fra tidlig morgen til sen aften, men kæmper sig hver dag til at blive et bedre og bedre menneske.

Den moderne tone samt de farverige illustrationer, giver virkelig bogen et løft, og sætter det ned i et sprog, som fanger både børn og voksne.

Det gør også, at det er en bog man ikke glemmer. En gang imellem bliver den lidt overdrevet, men her er børnene helt med, hvor voksne måske står mere af. Den er meget anderledes, og har en rigtig god morale, om at fastholde sine drømme, som jeg især synes er det helt store plus for bogen. Man får både trolde, magi, doping dværge, den gode og den onde, grin, eftertanke og eftertænksomhed med i bogen, så absolut en givende og inspirerende bog, som i den grad fanger børnene (og voksne). Absolut en rigtig god bog, som dit barn vil elske.

Bogen er skrevet af Erik Christian Larsen (f. 1977). Han er journalist og forfatter til en række fanbøger for børn. Tommy med det gyldne ben er hans første roman for børn. 64 sider, pris kr. 169,95,-