Stadsarkivet dokumenterer hverdagen under Corona-krisen sammen med aalborgenserne

Reklame | Aalborg Stadsarkiv

Niels Rytter og genbo Jens Jørgensen på Elverhøj i Nørresundby afprøver 2 meters afstand. (Foto: Marianne Lund)

Annonce – Sædvanligvis forbinder de fleste Aalborg Stadsarkiv med historie og gamle dage. Men ligeså snart Mette Frederiksen sagde ”lockdown” 11. marts, gik arkivet i gang med at planlægge en indsamling af aalborgensernes billeder og beretninger fra deres hverdag under Corona-krisen for at sikre, at der blev bevaret et lokalt blik på krisen til nytte for fremtiden

Hvorfor gik arkivet fluks i gang med at samle ind? Der herskede fra starten ingen tvivl om, at corona-krisen er en helt ekstraordinær situation i historien, som med et slag har ændret vores alle sammens liv og den kommer til at præge den nærmeste fremtid helt markant. Ikke bare set ud fra samfundets perspektiv, men også helt personligt i vores opfattelse af verden. Det er Stadsarkivets opgave at dokumentere sådanne ændringer set fra et Aalborg-perspektiv.

I dag er det helt afgørende at indsamle historien, mens den sker. I en digital verden bliver billeder, videoer og tekstbeskeder slettet så let som ingenting og dataformater forgår. Alle har oplevet at miste data. Så Stadsarkivet kan ikke bare læne sig tilbage og vente på, at tingene måske bliver afleveret om 20 år, som man kunne gøre i en analog verden.

Så Stadsarkivet opfordrede Aalborgenserne til at dele fotos og betragtninger ved at bruge hashtaget #coronaaalborg2020 på Instagram, dele i Facebookgruppen ‚HistorieAalborg‘ eller sende materiale direkte til arkivet.

De fotos og beretninger, der er blevet delt, følger Corona-krisens udvikling. Det startede med tomme gader, hjemmearbejdspladser, tomme hylder i supermarkederne, håndspritstandere, take away, hjemmeskole, og gik over i symboler på håb; regnbuer, bamser i vinduerne til testtelte, opdeling af gaderne og genåbning i dens forskellige faser.

Det er ikke for sent – og en efterlysning

Aalborgenserne kan stadig være med til at dele fotos og beret- ninger om jeres oplevelse af Corona-krisen, lockdown såvel som genåbning. Arkivet efterlyser fotos af fester, der måtte holdes på en anden måde, besøg hos de ældre i familien, nye måder at være sammen på hver for sig og samtidig hjælpe hinanden i en anderledes tid.

HVORDAN AFLEVERER MAN TIL STADSARKIVET

Send beretninger og billeder til historieaalborg@aalborg.dk I kan dele fotos med betragtninger med Stadsarkivet på Instagram ved at bruge hashtag: #coronaaalborg2020 eller dele i Facebookgruppen: HistorieAalborg.

Aalborg Stadsarkiv indsamler ikke til arkivet eller deler tekster, fotos eller video uden at lave en aftale om aflevering. Arkivet kontakter dig.

For yderligere information og spørgsmål om indsamlingen kan du kontakte arkivar Bente Jensen på historieaalborg@aalborg.dk eller 2520 4232.

2 meters afstand – også i Sallings udstillingsvindue (Foto: Anna Vichit Petersen)

 

Aalborg Karate Skole tog digitale træningsmetoder i brug under Lockdown. Her er Silas og Enya dybt koncentrerede foran skærmen. (Foto: Christina Bech Glerup Nielsen)

 

Corona inspireret street art i Karolinelund. (Foto: Henrik Abildgaard Christensen)

 

#sammenhverforsig – til drive in koncert i Aalborg Lufthavn (Foto: Henrik Abildgaard Christensen)

 

Kommunikation med naboerne med kridt på fortovet – sammen hver for sig. (Foto: Lærke Jørgensen)

 

Jomfru Ane Gade. Gaden står sammen (Foto: Henrik Abildgaard Christensen)

 

Gug Skole gør klart til at tage imod de store elever. (Foto: Henrik Abildgaard Christensen)

 

Håndsprit med jysk humor. (Foto: Nadja Baun)

 

Tålmodig kø foran Othello Bageriet i Christiansgade (Foto: Ib Larsen)

 

Østre Anlæg og corona skiltning. (Foto: Jens Christian T. Olesen)

 

Der sættes turbo på anlægsopgaver i Aalborg under lockdown. Her flyttes rytterstatuen på J.F. Kennedys Plads for at give plads til den ny Plusbus. (Foto: Henrik Abildgaard Christensen)

 

Grillen i Lindholm udviste helt bogstaveligt samfundssind (Foto: Trine Egeberg Henriksen)

 

Symboler er med til at give håb. Regnbuen blev et sådan et symbol. Børn tegnede regnbuer eller lavede perleplader – og satte bamser i vinduerne. (Foto: Suzi Ajoub El Hek)