På vej mod skyerne

Tekst Christina Svendsen I Foto Tove Koch

Aalborg er en by i væk i vækst og det kan man i særdeleshed se på alt det nye byggeri, der skyder op rundt omkring. Syv af projekterne står en stærk kvinde med benene solidt plantet i den nordjyske muld for

På en smuk solrig efterårsdag er APPETIZE mødt op på en byggeplads bag Gigantium i Aalborg. Her er der nybyggeri så langt øjet rækker, og der er endnu mere på vej, hvilket de mange byggepladser er et godt bevis på. Her hvor vi står, er to forskellige byggefirmaer i gang på hver sin side af vejen. På den ene er to mænd med de obligatoriske gule sikkerhedshjelme i gang med at lægge rør, så de mange nye hjem kan få vand og varme.

En del af holdet

Da vores aftale dukker op, så stikker hun ved første øjekast ud med nederdel, fuld make-up og en neon-pink sikkerhedshjelm, men det indtryk fortoner sig hurtigt, da hun efter to minutter sludrer med de to mænd, som om hun var en del af holdet. Anne Mette Frost er dog ikke bare en del af holdet, men lederen af hele projektet. Hun er den ene ejer af firmaet Frost & Kjøller Ejendomme, der investerer og udvikler små og mellemstore boligudlejningsejendomme primært i Aalborg. Siden sommeren 2016 er de også begyndt at lave store projekter. For eksempel er byggeriet på Marshalls Allé, hvor vi står i dag, et projekt til over 100 millioner.

Hvis det andet navn i firma-titlen virker bekendt, så er det fordi, det tilhører Magnus Kjøller, der er den anden ejer af firmaet. Han bor dog til daglig i Dubai, så han er såkaldt silent partner, mens Anne Mette står for den daglige drift. Når man møder hende, så ses hurtigt, at det er en opgave hun både trives med og er god til. Selvom vi mødes i dag for at tage billeder på byggepladsen, så skaber hun sig lynhurtigt et blik over hvor langt projektet er kommet og hvilke opgaver, der skal tages hånd om. Hun springer hjemmevant rundt på pladsen i et par praktiske og flotte gummistøvler fra Ilse Jacobsen, mens journalisten og fotografen bliver sat af bag nogle af de mange render, der er ved at blive lagt rør i.

Da vi endelig får sneget os over på den anden side, har Anne Mette allerede fået en aftale med de to dygtige statister til dagens fotoshoot, der grinende siger, at de da også hellere vil have en hjelm som hendes lyserøde model, når der nu ligefrem skal tages billeder.

Hun har sin assistent med, som lige er blevet ansat til at hjælpe 6 timer om ugen. Hun fortæller smilende, at Anne Mette er en rigtig god chef, der er dejligt nede på jorden. Men det går stærkt og man skal være omstillingsparat. Anne Mette skal også lige vænne sig til at have en assistent, for hun været vant til at gøre det hele selv. Men hun har indset, at forretning er kommet op i en størrelsesorden, hvor det kan være godt at have en hjælpende hånd i gang i mellem i det daglige.

Altid Nørresundby

Historien om Anne Mette starter i Nørresundby, hvor hun voksede op. Da hun var 9 år flyttede hendes forældre ind i et lejet hus på Astersvej, hvor de har boet lige siden. De har givet hende nogle gode værdier med i bagagen, og Anne Mette fortæller, at hendes far har givet hende en masse håndværksviden, som hun har god brug af den dag i dag.

– Min mor og far har altid været hårdtarbejdende. Min far er gammel maler og min mor var beskæftigelsesvejleder hos Aalborg Kommune i 35 år.

Anne Mette har valgt en noget anden karrierevej end sine forældre, hvilket specielt har gjort moren lidt nervøs.

– Det har kostet min mor rigtig mange søvnløse nætter. Mine forældre har altid været vant til at arbejde fra morgen til aften, men med faste ramme og med en fast løn hver måned. De har altid vist, at jeg var lidt skør i det. Lige siden jeg var barn, har min far sagt; ”Der er tre ting, der er penge i, Anne Mette. Det er hårdt arbejde, jord og ejendomme.” Så tænkte jeg, at hårdt arbejde, det gider jeg ikke, jord får man beskidte negle af, så tager vi ejendomme, fortæller Anne Mette med et grin.

Hun arbejder hårdere end de fleste og har intet i mod at få jord under neglene, så man må sige at Anne Mette i den grad har lyttet til sin fars råd.

– Jeg har altid haft en passion for ejendomme, men om det kommer derfra, det ved jeg ikke. Lige nu knokler jeg rigtig meget, jeg har købt jord i Nørresundby og så har vi vores ejendomme, så jeg laver alle de ting, som han sagde. Så han er da lidt stolt, griner Anne Mette, der er glad for den solide platform hun er vokset op med.

– De støtter mig i alt hvad jeg laver og har altid gjort det.

På landsholdet i bowling

Da Anne Mette var yngre spillede hun professionel bowling, hvor hun blandt andet var en del af bowlinglandsholdet. Der var hendes forældre også en kæmpe støtte, der ofte stillede op som chauffører, når sporten bragte hende rundt omkring i Danmark.

– Deres støtte er stor del af grunden til, hvorfor jeg kan det, som jeg laver i dag. Jeg har altid troet på mine egne evner, fordi jeg altid har vist, at der var nogle, der kunne hjælpe, hvis lokummet brændte.

En anden god lærdom hun har med hjemmefra, er ”Learning by doing,” som hun selv kalder det. Hendes far ville gerne lære håndværk fra sig, hvilket hun gladelig tog i mod. Hun var med til at grave træer op i haven og efter at have fået demonstreret hvordan man skulle lægge klinker, så blev hun også sat til det. Det gav selvtillid og en masse praktisk viden, som hun stadig kan bruge på byggepladsen i dag.

Startede med ejendomme som 20-årig

Passionen for ejendomme mundede ud i at Anne Mette købte sin første lejlighed allerede, da hun var 20 år gammel.

– Og den har jeg stadigvæk! Så det var der eventyret begyndte. Jeg købte den til mig selv, men med henblik på, at når jeg ikke skulle bo der mere, så skulle jeg leje den ud.

Hendes venner fra barndommen synes, det er en naturlig udvikling Anne Mettes liv har taget, fordi hun altid har villet arbejde med ejendomme. Alligevel endte hun dog med at tage en uddannelse som klinikassistent.

– Jeg har krudt i røven og var rigtig træt af at gå i skole på det tidspunkt. Jeg ville faktisk gerne være revisor, for jeg elsker tal, men jeg magtede ikke de fem-syv på skolebænken. I stedet ville jeg ud og bruge mig selv, hvor man kunne snakke med nogle mennesker. Så blev jeg klinikassistent.

Hun fik dog hurtigt en masse administrative opgaver, og endte til sidst med kun at lave bogføring for tandlægeklinikken. Der skulle ske noget nyt, så Anne Mette startede derefter som freelancebogholder for ti år siden. Blandt kunderne var et par udlejningsfirmaer, så hun blev ved med at have berøring med favoritbranchen.

Et godt partnerskab

Efter at have sparet op i mange år, så ville hun gerne investere i en ejendom, så hun tog fat i Magnus Kjøller, som var en god ven, og spurgte om han ikke havde en til overs, som hun kunne købe. Hun kunne købe en ejendom til 10 millioner, men han havde ikke nogle i den størrelsesorden i sin ejendomsportefølje, så det kunne desværre ikke blive til noget.

Der gik dog ikke mere end et døgn før telefonen ringede. Magnus havde fået en god idé og foreslog om de ikke i stedet skulle starte et firma sammen. Det ville Anne Mette rigtig gerne og der gik ikke længe før Frost & Kjøller Ejendomme var en realitet. Efter endnu 24 timer havde de udkast, normer og etiske spilleregler på plads. Det var i Kristi Himmelfartsferien i 2015, og siden er Frost & Kjøller Ejendomme kun vokset.

Magnus Kjøller og Anne Mette ejer hver 50% af firmaet og har et partnerskab, der fungerer rigtig godt. Magnus er silent partner, så Anne Mette står fuldstændigt for driften af firmaet.

– Vi er nok lige skøre, så der var et godt match, griner Anne Mette og fortsætter.

– Selvfølgelig har han nogle midler, der gør at han kan gøre nogle andre ting, men han er jo ikke anderledes end du og jeg, når man sidder over en øl. Jeg har en dyb respekt for ham og det han laver, og det samme har han for mig. Det er en af de ting, der gør, at vi arbejder så godt sammen.

Ærlighed og loyalitet er nogle af kernebegreberne i den måde Frost & Kjøller Ejendomme laver forretning på.

– Selvfølgelig skal vi alle sammen tjene penge på det, vi laver, men hvis man behandler hinanden ordentligt, så kommer man langt.

Vokseværk

De startede med at købe bygninger med op til 6 lejemål, som de renoverede og lejede ud igen. Deres første byggeprojekt var to taglejligheder i Prinsensgade og siden hen er der kommet flere til. Det gik så godt, at de hurtigt kunne begynde at tænke på nye områder.

– I sommeren 2016 begyndte vi at kigge på nybyggeri, for jeg tænkte at det var et spændende område. Vi udviklede vores strategi og begyndte at tage større projekter ind.

Det første blev Hasseris Enge hvor 15 nybyggede rækkehuse er klar til indflytning i april 2018. De laver primært lejeboliger, fordi de kan se at der er en mangel på gode huse til de familier, som af den ene eller den anden årsag, ikke har lyst til at eje, men gerne vil ned i jordhøjde med have og alt det der hører til et hus uden alt besværet.

Drømmejobbet

– For mig er det her drømmejobbet. Jeg elsker det jeg laver hver dag. Jeg kan godt lide at have mange bolde i luften. Det er en kæmpe passion for mig, og jeg tror ikke man kunne have dette job, hvis man ikke brændte for det, fortæller hun.

De tal, som Anne Mette jonglerer med til daglig, ville nok give de fleste sved på panden, men hun synes mest bare det er spændende. I hele taget er hun forbavsende langt nede på jorden. Der er ikke nogle fine fornemmelser, hvilket også hjælper hende til at trives ligeså godt blandt arbejdsmænd på byggeplads, som hun gør blandt jakkesæt til møder.

– En af de værdier jeg har med hjemmefra er det med at være ærlig, være sig selv og være reel. Det er virkelig en af de ting, jeg går op i. Jeg gør ikke det her for pengenes skyld, jeg gør det, fordi jeg har en passion, fortæller hun.

Det kommer blandt andet til udtryk ved at hun insisterer på at være en feminin kvinde, på trods af at hun bevæger sig en mandeverden. Når hun forlader byggepladsen skifter hun straks til stilletter og selvfølgelig skal sikkerhedshjelmen være lyserød.

Da jeg bemærker, at det egentlig bare virker til, at hun synes det er det sjoveste arbejde i verden, griner hun og giver mig fuldstændig ret.

– Jeg brænder jo virkelig for det, og det tror jeg helt klart er en af de ting, der gør at jeg er stærk indenfor mit felt. Jeg gør det ikke halvt og jeg er ikke en eller anden developer, der bare skal tjene en masse penge. Jeg gør det, fordi det er min hverdag og jeg elsker min hverdag. Selvfølgelig får jeg jo noget ud af det, men det er ikke det der er drivkraften. Min bankdame griner af, at mens andre hækler, så bygger jeg otte huse i min fremtid. Mit princip er, at man ikke skal gøre tingene sværere end de er. Her har vi fået tegnet et enkelt hus, men i stedet for kun at bygge et, så bygger vi otte, fortæller Anne Mette og peger på et andet byggeprojekt i Gug, som der snart skal til at i gang.

På pladsen i Gug står det nærmeste som Frost & Kjøller Ejendomme kommer på et fast kontor. Det er i form af en skurvogn, som Anne Mette selv har indrettet med et stilfuldt blik. Ikke et ondt ord om skurvogne rundt omkring, men denne er altså i en liga for sig. Her er lysetager på væggen og krukker med blomster udenfor. Når projektet i Gug er færdigt, så flytter skurvognen videre til Nørresundby, hvor firmaet lige har købt et kæmpe stykke jord. Det er et projekt, der ligger Anne Mettes hjerte nært, for hun er, og har altid været, en Nørresundby-pige.

Mor og karriere kan sagtens lade sig gøre

Anne Mette er mor til en datter på 5 år, som er hendes absolutte prioritet. Hun kan godt blive irriteret på de spørgsmål, der kommer om man både kan være mor og have en karriere i den størrelsesorden på samme tid, for selvfølgelig kan man det. Det er desuden et spørgsmål, som hendes mandlige samarbejdspartnere sjældent bliver spurgt om.

For Anne Mette handler det om at prioritere og skære de unødvendige opgaver væk. Derfor finder man hende heller ikke i køkkenet i gang med at bage boller, for den tid vil hun hellere bruge med datteren. Lærke på fem år har en glad mor, der er fuldstændig til stede, fordi hun får lov til at lave det job hun synes er allersjovest. Derudover, så giver det selvstændige liv nogle andre fordele, som Anne Mette også benytter sig af. Hun er ikke låst i et ni til fire job, men kan tage fri med datteren, hvis der er behov for det.

Anne Mette ser desuden en stor fordel i at hendes datter vokser op med en tro på, at alt er muligt. For alt er virkelig muligt for Anne Mette. Der er ikke et gram af arrogance at spore hos hende, bare en umiskendelig tro på at alt kan lade sig gøre, hvis man arbejder på det. The sky is the limit!

Fakta

Navn Anne Mette Frost
Alder 37 år
Civilstand Blev skilt for nyligt
Opvokset I Nørresundby
Børn Lærke på 5 år
Stilling Ejer af Frost & Kjøller Ejendomme sammen med Magnus Kjøller
Sjov fact Var som ung med på landsholdet i Bowling