Nu flytter Store Rosa permanent til Aalborg

PRESSEMEDDELELSE - Kunsten

Mandag 7. februar 2022 løfter en kran Poul Gernes’ markante kvindeskulptur på seks tons ind på Kunstens forplads, hvor hun skal stå under to kommende udstillinger om henholdsvis Gernes X Kirkeby samt den store jubilæumsudstilling MARMOR.

Det er en markant kvinde på 3,5 meter i højden og en vægt på seks ton, der mandag flytter ind i sit blivende hjem på Kunsten i Aalborg.

Sidste år erhvervede museet den smukke skulptur med til den faste samling med støtte fra Ny Carlsbergfondet.

Store Rosa af Poul Gernes er lavet af rosa, portugisisk marmor, mens hun står på en sokkel af gråt, italiensk marmor. Museet og Store Rosas forhold til hinanden går way back.

– Idéen til Store Rosa opstod hos Poul Gernes under forberedelserne til en udstilling på Nordjyllands Kunstmuseum i 1983, hvor han ønskede at realisere en række naturalistisk inspirerede marmorskulpturer, hvilket han efterfølgende gjorde i Pietrasanta, Italien. Vi er meget taknemmelige over at kunne føje værket til vores samling, der i forvejen rummer væsentlige værker af Gernes, siger Caroline Nymark Zachariassen, der er museumsinspektør og samlingsansvarlig på Kunsten.

Store Rosas ankomst sker umiddelbart før fredagens åbning af udstillingen Gernes X Kirkeby, men er ikke en formel del af udstillingen, da fokus her ligger på Poul Gernes og Per Kirkebys tidlige, mere eksperimenterende værker. Store Rosa var den sidste skulptur, som Gernes færdiggjorde – og hun adskiller sig fra, hvad de fleste mennesker forbinder med Gernes.

– Store Rosa er den ene af blot to figurative skulpturer, som Gernes nogensinde skabte. Skulpturen hylder kvinden som kulturbærende og som en ny heltinde – og kan måske endda ses som en kærlighedserklæring til Aase Gernes. Skulpturen illustrerer desuden, at marmor ikke bare er marmor, men kommer i mange forskellige varianter, der skaber vidt forskellige kunstneriske og arkitektoniske udtryk, siger Caroline Nymark Zachariassen

 

Masser af marmor
Store Rosa tager imod gæsterne og bliver en central skikkelse, når den store jubilæumsudstilling MARMOR åbner fredag 4. marts.

Udstillingen sætter fokus på, hvordan marmor som materiale forarbejdes, forstås og fortolkes i kunsten i dag samt hvilken betydning marmor som materiale har for det indhold, et kunstværk bærer med sig ud i verden.

Og det er naturligvis ikke tilfældigt, at marmor bliver centralt i jubilæumsudstillingen. Materialet er synonymt med Kunsten, hvis marmorbygning af Alvar Aalto i 2022 fejrer 50-års fødselsdag.

Marmor har traditionelt set kommunikeret status, historie, magt og klassiske idealer om skønhed, ligesom flere af kunsthistoriens mest ikoniske værker er skabt af marmor; fra skulpturer som Laocoön og Venus fra Milo til arkitektoniske mesterværker som Parthenon og Taj Mahal.

– De seneste ti år har marmor ligeledes gjort sig bemærket som et yndet materiale i boligindretningen, mens det for andre forbindes med 1980’ernes ’kitsch’. Til trods for – eller netop i kraft af – materialets signalværdi og dets umiskendelige sanselige kvaliteter er marmor i løbet af de senere årtier igen blevet et yndet materiale for mange samtidskunstnere. Til MARMOR-udstillingen vil gæsterne blive præsenteret for en lang række værker af primært nutidige kunstnere, der på forskellig vis bearbejder og tematiserer marmor som kunstnerisk materiale, siger Caroline Nymark Zachariassen.

MARMOR-udstillingen bliver et overflødighedshorn af forskelligartede marmorværker, som er skabt af kunstneriske sværvægtere gennem tiden samt en lang række toneangivende samtidskunstnere: Auguste Rodin, Alicja Kwade, Ai Weiwei, Asger Jorn, Andy Warhol, Adrian Paci, A Kassen, Aglaia Konrad, Bertel Thorvaldsen, Barbara Hepworth, Christian Lemmerz, Erwin Wurm, Edward Burtynsky, Elmgreen & Dragset, Henry Moore, Henry Heerup, Henri Laurens, Jeff Koons, Jeannette Ehlers, Jone Kvie, Kirsten Ortwed, Louise Bourgeois, Lea Guldditte Hestelund, Michelangelo Pistoletto, Milena Naef, Marc Quinn, Marwan Rechmaoui, Nan Goldin, Poul Gernes, Pedro Reyes, Ryan Gander, Robert Jacobsen, Schweppenhäuser/Thomsen & Morten Søndergaard, Superflex, Vanessa Beecroft.

MARMOR løber fra 4. marts – 21. aug. 2022. Læs mere på kunsten.dk/marmor.