Ung Nordjyde på 16 år har stor succes med gaming

Succes med E-sport – Når gaming bliver seriøst

Alle der har børn har ofte tænkt, om det er skadeligt, når børnene spiller computer-spil hver dag – om det ødelægger deres sociale relationer til venner – om de understimuleres. Det er efterhånden bevist, at mange computer-spil, ja, faktisk rigtig mange elektroniske spil, har en positiv effekt på børns udvikling og giver øget koncentrationsevne. Spillet kan betragtes som en hobby på linje med andre sportsgrene for eksempel badminton og fodbold.

Lige nu er der gang i Danmarks største spil-festival, Game Scope i Nordkraft i Aalborg og folk valfarter hertil. I den forbindelse har vi stillet nogle spørgsmål til den 16-årige up-coming professionelle E-gamer Aldin – kaldet ’Rokany’ i gamer-verdenen. Han har lige indgået en kontrakt med ROCKET LEAGUE TEAM, som ejes af tatovørkæden Main Street Tattoo.

Hvem er Main Street eSport?

– Main Street eSport forkortet som “MSE”, er dannet af tatovørkæden “Main Street Tattoo” som har fire tatovørbutikker i Danmark. Lige nu er vi kun et Rocket League hold, men de har haft et godt Counter-Strike hold.

Hvad er Rocket League for et spil?

– Rocket League “RL” er et online spil, hvor man kører i biler, der spiller fodbold. Hver kamp varer 5-7 minutter men kan også vare længere end det. Du spiller enten 1 imod 1, 2 imod 2, 3 imod 3, eller 4 imod 4. Det, der bliver spillet, mest er 3 imod 3. Kort sagt, så er Rocket League bilfodbold.

Hvad er det for en ‘rolle’ du skal spille?

– Vi er 3 spillere på hvert hold. Alle har en rolle som defensiv/passiv/offensiv spiller. Vi deler ikke hinanden 100% ind i rollerne, da alle skal kunne være alle 3 ting på samme tid i kampen. Grunden til dette er at kampen går så stærkt, når man kommer op i det højeste niveau.

Hvordan foregår en kamp?

– En kamp foregår således, at der er 3 spillere på hvert hold. Kampen foregår i en arena med 2 mål. Kampen bliver sat til 5 minutter, og så handler det om at score flest mål.

Hvordan træner man op til ‘kampene’?

– Når jeg skal spille turneringer, starter jeg altid med at gå ind i “Free play”, hvor man bare sidder for sig selv og spiller i en arena for at varme op. Men for at nå det højeste niveau, skal du spille rigtigt meget og kun gå efter at blive bedre som spiller.

Kendte du dine holdkammerater i forvejen?

Er de lige så unge som dig?

-Jeg kendte en af dem i forvejen, som er 17, og den anden havde jeg kun hørt om, da han var ret god i den danske scene. Han er 21 år gammel.

Er det noget med, at man skal være i god form for at kunne holde til at spille computer og være så god som du er?

– Der er mange, der tror, at de professionelle e-sport spillere sidder og spiser chips, slik og alle de usunde sager. Men det gør vi virkelig ikke. Jeg vil sige, det er meget vigtigt at have styr på sin egen krop og sind, samtidig med man har styr på sit spil.

Hvad er din bedste force som computerspiller?

– Jeg er hurtigt tænkende og reagerende samtidig med, at jeg kan læse min(e) modstander(e)

Hvor gammel var du, da du første gang sad foran en computer og spillede?

– Jeg tror, jeg var omkring de 4-5 år.

Hvordan fandt du på dit navn? “Ronaky”

– Det er en lidt underlig historie, men jeg havde en ven, som havde en karakter i World of Warcraft (WoW), som hed Garocky. Jeg synes, det navn var vildt fedt, og jeg skulle så navngive mig selv. Jeg tænkte jeg ville have et “vikingeagtigt” navn, så det blev simpelthen “Ronaky”. Jeg fik inspirationen fra navnet Garocky.

Hvor gammel var du da du live-streamede første gang?

– Jeg var 14 år gammel, da jeg livestreamede for første gang.

 

Spiller du hver dag? Og hvor lang tid?

– Jeg spiller næsten hver dag, da det er godt at få luftet hovedet engang imellem. Fordi hvis man spiller for meget, kan det sagtens påvirke ens spillestil. Jeg spiller nok 3-4 timer om dagen i denne periode, men jeg plejede at spille imellem 8-10 timer om dagen.

Har du tid til skole/lektier/kæreste/venner?

– Ja jeg vil ikke sige, det er noget problem. Altså hvis jeg har venner på besøg, sidder de alligevel bare ved siden af og spiller eller laver, hvad de nu end laver. Så kan man snakke, imens man spiller, undtagen når jeg selvfølgelig spiller turneringer.

Har du fået mange venner gennem computeren – evt. fra andre lande?

– Det er virkelig nemt at finde venner, når man spiller over nettet. Man har samme interesse, og det er lige meget, om vi er fra samme land, bare vi kan snakke et sprog, vi begge forstår. En af mine bedste venner bor på Bornholm, og vi har aldrig mødt hinanden, men til den dag i dag har vi snakket sammen i 5-6 år.

Hvad har computerspillet givet dig af gode ting?

– Det har lært mig, hvis DU virkelig vil noget i livet, hvad end det er, så giv den alt hvad du kan, fordi hvis man lægger nok tid og dedikation ind i det, kan man sagtens opnå det.

Hvordan fandt du ud af, at du var ret god?

– Det gik først op for mig, da jeg hørte, der var mange, der snakkede om mig. Folk begyndte at spørge mig, om jeg ville spille turneringer med dem, uden jeg faktisk kendte dem.

Hvad er din eSport-drøm?

– Min største eSport-drøm er helt klart at rejse verden rundt, imens jeg spiller mit yndlingsspil sammen med mine holdkammerater.

Regner du med at komme til at leve af eSporten? Er det din drømmekarriere?

– Jeg kan sagtens se mig selv kunne leve af eSporten. Det kræver meget mere træning, men jeg er sikker på, jeg nok skal klare den. Lige nu hvis jeg kunne rejse verden rundt, spille en masse turneringer i udlandet, foran en masse tilskuere så ja.

 

Navn: Aldin Hodzic kaldt “Ronaky” i eSport-verdenen

Født: Jeg er født i Aalborg.

Opvokset: Jeg har flyttet rigtig meget i mit liv, så jeg vil sige, jeg bare er opvokset i Nordjylland.

Skole: Brønderslev Hedegårdsskolen.

Livret: Min livret har altid været millionbøf, og jeg har altid syntes, det smagte allerbedst dagen efter.

Yndlingsfilm/serie: Min yndlingsfilm er helt klart Interstellar, da jeg er vild med astronomi. Min yndlingsserie er The Walking Dead. Jeg kan godt lide lidt gys samtidig med god historie.

Yndlings musik: Jeg er mest til gamle klassikere, men jeg hører egentlig alt ud over rock.

Første computerspil: Jeg mener at det første computerspil, jeg nogensinde spillede var det første Diablo.

Favorit computerspil: Rocket League uden tvivl.

Hvad er du god til: Jeg har altid været god til videospil, da jeg har ældre søskende, som altid har spillet videospil, fra jeg var helt lille. Så fra en tidlig alder så jeg på de spillede og lærte på en måde af dem.

Hvad er du dårlig til: Vil sige jeg er virkelig dårlig til at lave mad.

Andre interesser end computerspil: Astronomi/astrologi og egentlig alt der har med universet at gøre.