Muligvis den eneste Drag Queen i byen

tekst ChriStinA SVEnDSEn | foto mAriA ELLErmAnn og priVAt

På en af årets første sommeraftener har APPETIZE en aftale med Michel på Penny Lane i Aalborg Midtby. Eller det vil sige, at det jo i virkeligheden slet ikke er Michel vi skal møde i første omgang, men derimod Morgana. Michel er nemlig drag queen og vi har bedt ham møde op som sit alter ego. Morgana kommer i tårnhøje stilletter og med en bagdel, der ville kunne gøre selv Beyonce misundelig. Hun har en blond paryk på, der gør hende nem at se fra lang afstand og en makeup, der har taget det meste af eftermiddagen at lægge

Jeg starter med at spørge Morgana om man egentlig helst skal sige han eller hun, når man møder en i drag. Han svarer, at mange omtaler dem som hunkøn, men Morgana omtaler selv andre drag queens som hankøn, så det vil jeg også gøre for nemheds skyld.

Vi er på Penny Lane for at tage billeder, og det er sjovt at observere andres reaktioner på Morgana. For vi kan jo ikke rigtig komme uden om, at han ser anderledes ud. Både tøjet og makeup’en er over the top, som man ser det hos de fleste drag queens. De leger med det feminine udtryk og skal ikke forveksles med transvestitter eller transseksuelle, der oftest er klædt som helt almindelige kvinder. Drag queens giver den som regel lidt mere gas.

Efter fotograferingen på Penny Lane tager vi op til AKKC, hvor vi har fået lov til at låne en garderobe til sidste del af foto-seancen. Her skal Morgana af med tøj og make-up, og vi får lov at møde Michel. Selv om vi kun har set en snert af den diva, som Morgana normalt er, ifølge Michel, så er det alligevel forunderligt at opleve forandringen fra diva til helt almindelige Michel fra Fyn. Vi får os et par overraskelser undervejs. Blandt andet er jeg overrasket over, at han har hele fem par strømpebukser på, hvor han fortæller at det er for at holde det hele på plads, inklusiv den padding han bruger til at skabe den imponerende popo, men vigtigst af alt:

– Så er det også for at holde dillertjavsen inde, siger han med et stort grin.

Startede i 2012

Michel fortæller, at han var drag for første gang i 2012 eller 2013.

– Det er efterhånden en del år nu. Men det har også taget lang tid at lære alt det her med padding, make-up osv. Mange tror bare, at man kan det hele fra starten, men det tager virkelig lang tid at lære. Også fordi du skal finde ud af, hvad der passer til dit ansigt, fortæller han.

Inspirationen til navnet Morgana kommer fra et sted, man måske ikke lige havde regnet med.

– Det kom faktisk af, at jeg spillede et computerspil, der hedder League of Legions, fortæller Michel og slår et højt grin op over journalistens måbende reaktion. At en drag queen har fundet sit navn i et meget nørdet computerspil, er måske ikke lige, hvad man regner med.

– Ja, jeg er lidt en gamer. Jeg kunne godt lide en karakter, der hedder Morgana i spillet, og spurgte min kæreste om der var nogle, der hed det. Han nævnte, at der faktisk var en heks i historien om Merlin, der hed Morgana le Fey og så fangede navnet mig bare. Jeg havde overvejet, om jeg bare skulle lave mit drengenavn om til et pigenavn, men jeg syntes bare, at Morgana le Fey lød rigtig fedt. Det var rigtig meget mig, for jeg er også det spooky blandet med det fabulous, som jeg synes navnet også symboliserer, fortæller Michel.

Til Aalborg for kærligheden

Michel flyttede til Aalborg i marts 2012. Før det, så boede han i Odense hos sine forældre. De skulle flytte på landet, hvilket Michel ikke havde lyst til, så Aalborg lokkede. Det var ikke mindst på grund af Ronnie, som han havde mødt den forgående nytårsaften og hurtigt var blevet forelsket i.

– Jeg flyttede faktisk ret hurtigt derop i forhold til, hvad jeg egentlig nok burde, for jeg var også i gang med noget skole. Det var lidt dumt, at jeg flyttede derop. Det kan jeg godt se i dag, men jeg har da ikke fortrudt det, afslutter Michel med et grin.

Michel og Ronnie blev kærester i 2013 og har været sammen lige siden, så det lyder da som om, det var det helt rigtige valg. Det var også kæresten, der vakte Michels interesse for drag-miljøet. Han introducerede Michel for programmet RuPaul’s Dragrace, hvor en gruppe drag queens konkurrerer om at være den bedste.

– Jeg syntes, det var mega spændende og vi har fulgt med i alle sæsoner lige siden. I sæson 4 var Sharon Needles med og han fangede mig bare. Det var med det samme ham, jeg heppede på og jeg var vildt fascineret af spooky-stilen, som han var en del af. Jeg har tidligere været emo og goth, og har altid været meget til det lidt mørke. Så Sharon Needles var grunden til, at jeg også fik lyst til at prøve at være drag queen. Så har det hængt ved lige siden, fordi jeg bare synes, det var mega sjovt.

Sprang ud som teenager

– I mine unge har jeg da tænkt over, om jeg var trans, eller hvad filan jeg var. Netop fordi jeg var så feminin. I dag er jeg glad for, at jeg ikke har fået operation eller kvindelige hormoner, for jeg ønsker slet ikke at være en kvinde på nogen måde. Men jeg syntes, det er sjovt at eksperimentere med den feminine side, som jeg har i mig. Jeg har ligesom skabt denne her side af mig selv, min Morgana-side, som er helt anderledes end hvordan jeg selv er. Hun er meget mere åben, snakkesalig og skabagtig. Hun er sjov at være, men det er ikke noget, jeg har lyst til at være hele tiden. Det er sjovt at være Morgana til en fest eller lignende, men når man får det af, så er det også vildt dejligt bare at være tilbage som den stille og rolige person, man er til daglig.

Michel sprang ud, da han var 15-16 år;

– Men jeg har haft en del pigekærester, som jeg dog aldrig har haft lyst til at have sex med, og har derfor aldrig gjorde det. Der har været én gang med min allerførste kæreste, hvor jeg havde en lille smule boner på. Men det har også været den eneste gang, hvor det er sket, mens jeg har snavet med en pige, og jeg har snavet med mange tøser, siger Michel med endnu et højt grin.

– Min sidste pigekæreste hed Tanja og var en mega dullebabs med rigtig meget make-up. Det er i øvrigt stadig den type piger, jeg har mest lyst til at være veninder med. Jeg kunne bare mærke, at de ikke tiltrak mig på den seksuelle måde. Det var mere mændene, der egentlig tændte en. Men i starten benægtede jeg det overfor mig selv, fordi jeg synes, det var så forkert at være homoseksuel. Men til sidst sagde jeg til mig selv: ”Hvorfor gå rundt og skjule, at du er homoseksuel, hvis du er det. Det er jo ikke galt med at være homoseksuel.” Jeg havde også en onkel, der var homoseksuel. Men det var mere det med, at jeg var blevet mobbet meget med, at jeg havde et pigenavn og opførte mig ”tøset”, fordi jeg var feminin og gik meget sammen med pigerne. Da jeg gik i 8-9. klasse gik jeg med lidt make-up, hvilket ikke hjalp, fortæller han.

Michel eksperimenterede rigtig meget med tøj og make-up, da han sprang ud og fortæller, at det har samtlige af hans feminine venner også gjort, da de sprang ud. Hos Michel indebar det, at han somme tider kom i skole i 10. klasse med stilletter. Inspirationen kom i høj grad fra Lady Gaga, og Michel gik, med egne ord, all in på påklædningen.

Har altid været feminin

Den første introduktion til homo-miljøet kom igennem morens blade. I Se & Hør var der et interview med en tidligere deltager i X-factor, som blev spurgt, hvor han datede henne. Han nævnte Boyfriend, som er en datingside for bøsser, og Michel brugte den til at stille den første nysgerrighed. Historikken blev dog slettet på både morens og farens computer, så de ikke fandt ud, at han var homoseksuel. En dag glemte han det dog, så forældrene gik egentlig bare og ventede på, at han sprang ud overfor dem.

– Både min mor og far har vidst det, siden jeg var 11-12 år. De kunne mærke det på mig. Min far har accepteret mig fuldstændig, men min mor havde rigtig svært ved det i starten. Hun synes, det var svært at have en homoseksuel søn og vidste ikke, hvordan hun skulle opdrage mig. Jeg sagde til hende, at der jo ikke er en speciel måde, man skal opdrage en homoseksuel søn. Hun skulle jo bare opdrage mig, som hun ellers ville have gjort. Hendes reaktion var lidt mærkelig, da hendes bror også var homoseksuel. Derfor kunne jeg ikke se det store problem, men hun kunne ikke rigtig finde ud af at tackle det. Jeg har aldrig fundet ud af, hvorfor hun synes det var så svært, fortæller Michel.

Onklen gik desværre bort for et års tiden siden, hvilket tog hårdt på Michel.

– Han var virkelig en stor støtte, og jeg kunne snakke med ham om alt. Han var selv drag og feminin. Han havde altid én lang negl på lillefingeren, hvor han lagde en speciel neglelak på. Når vi gik sammen med ham, da vi var børn, kunne vi godt syntes, at det var pinligt, men han levede jo bare, som han gjorde og stod ved, hvem han var. Hvis folk ikke kunne acceptere det, så måtte de bare ud. Han skulle sgu nok slå fra sig, fortæller Michel med tydelig følelse i stemmen.

Drømmer om børn

Selvom det kan være svært at få lov at adoptere som homoseksuel, så drømmer Michel om at få børn på et tidspunkt.

– Jeg drømmer om at få en pige, hvis vi skal adoptere. Det skal ikke være en dreng, det magter jeg ikke, griner Michel.

– Jeg skal have en, jeg kan sætte hår på og lægge make-up på. Det kunne da også være sjovt at få en dreng. Men min kæreste er måske heller ikke det mest maskuline og har heller aldrig spillet fodbold, så jeg tror bare, det ville passe bedst til os at have en pige.

Lady Gaga

Lady Gaga er blevet lidt et stort ikon indenfor homo-miljøet, og har vel fået den samme rolle, som Madonna havde tidligere. Hun bryder grænser og Michel nævner hende som en stor inspiration til at stå ved, hvem man er. Man ser også flere og flere homoseksuelle i mediebilledet, som for eksempel Gustav og Silas Holst. Michel synes den øgede eksponering er positiv, men peger også på, at det måske har været den overdrevne type, der meget er blevet brugt.

– Der er mange, der kommer hen til mig og siger; ”Du er jo slet ikke som Gustav.” Nej, selvfølgelig er jeg ikke ligesom Gustav! Han gør det jo også for kameraets skyld. Han ved, at det er det folk vil have. Men folk bliver overraskede over, at man ikke er den overdrevet feminine type. En anden fordom er, at vi lægger an på hvem som helst. Jeg ville aldrig lægge an på en fyr, der var hetero. Der får man jo ikke en skid ud af, andet end måske et par på hovedet. Men jeg synes, at fordommene er ved at blive færre. Folk ved, at vi er her, og vi altså ikke gør nogle fortræd.

Men fordommen om at homoseksuelle skifter partnere ud lidt oftere, passer måske lidt bedre;

– Der er meget sexdating. Vi er jo også bare mænd. Hetero-mænd har et stort behov for sex, så prøv at tænk, når der er to mænd i forholdet, siger Michel med et grin.

– Det er meget sex, sex, sex. Nogen homoer synes, det er til at brække sig over, men det er ofte sådan det er. Der er nogle, der tager det helt stille og roligt, men det starter ofte med sex og så finder man derefter ud af, om der skal være noget mere, afslutter han.

Men mon ikke der sidder et par aalborgensiske par, der har mødt hinanden i Jomfru Ané Gade, så helt forskellige er vi nok alligevel ikke.

Aalborg Pride

Den 9. juli er der Pride-parade i Aalborg for anden gang. Michel siger, at han synes den er vigtig, fordi der stadig ikke er fuld accept.

– Det giver en mulighed for at vise, at vi er der og vi ikke er farlige. Vi holder en fest, som alle kan deltage i. Det er jo ikke kun for homoer. En af min kærestes veninder syntes, det var mærkeligt at holde en Pride for homoer, og man så også burde holde en Pride for heteroer. Men der er jo ikke nogen, der bliver diskrimineret for at være heteroseksuel. Det er jo for at få accept, at vi holder Priden. At der så er nogle, både heteroer og homoer, der synes, at det er fuldstændigt latterligt, at vi holder det, det er deres sag. Jeg synes personligt, at det er en rigtig god ting.

I København bliver der holdt Drag Night dagen før den store parade, så drag queens er blevet en store del af Pride. Derfor blev Michel også kontaktet af Aalborg Pride sidste år for at optræde. Han optrådte med fire numre, hvor han lipsynchede og dansede. Når folk spørger ham, hvad en optræden går ud på, så plejer han at henvise til Britney Spears, som også hovedsageligt bruger lip sync og dans, når hun optræder.

København vs. Aalborg

I forhold til København, så er homo-miljøet i Aalborg ikke så stort. Derfor er der mange unge, der søger mod København, hvor der er større mulighed for bare at være sig selv, fordi der er flere typer. Ronnie og Michel hører også med i den gruppe og overvejer at flytte til København, når de er færdige med studiet. Der er dog ikke kun det udvidede homo-miljø, der trækker. Der er også meget større muligheder for at slå igennem som drag queen, for Michel drømmer nemlig om at gøre det til en karriere.

– I Aalborg tror jeg kun der er mig, som er drag queen. I hvert fald hvad jeg ved af. Så har jeg en ven, som bor i Brønderslev, som også er drag. Ellers har jeg ikke kendskab til andre. I København er miljøet til gengæld eksploderet, til dels på grund, at RuPauls Dragrace er blevet så populært, som det er, fortæller Michel.

Accepteret af de ældre

Til daglig går Michel på SOSU-uddannelsen, hvor han var lidt nervøs for reaktionen hos de ældre på plejehjemmene, fordi han har tatoveret øjenbryn og det er tydeligt, at han er homoseksuel.

– Men de ældre har simpelthen taget så godt i mod mig, det er helt vildt. Selv mændene. Jeg har ikke fået skæve blikke eller noget. Det har været så godt. På alle de afdelinger, jeg har været, har aldrig været nogen problemer.

Mænd i dametøj

– Kort sagt er en drag queen en mand, der klæder sig ud i dametøj. Der er også det, der hedder cross-dressers, men det er mere, hvor de tænder på at klæde sig ud som kvinde. I hvert fald nogle af dem. Det gør vi overhovedet ikke, det er bare sjovt og en mulighed for at udforske sin femininitet, forklarer Michel.

Han er selv en såkaldt Spooky Queen, ligesom idolet Sharon Needles. De går efter et lidt mere uhyggeligt udtryk, hvilket man blandt andet kan se på Morganas kontaktlinser. Sharon Needles vandt fjerde sæson af RuPauls Drag Race, og Michel har mødt ham flere gange. Sidste gang imponerede han endda idolet med sin påklædning, der blandt andet bestod af lys i den blonde paryk. Derfor fik Michel også en ekstra lang snak med idolet, så det var en stor oplevelse.

Udover Spooky Queens findes der også Fishy Queens, som går efter at ligne kvinder, og Campy Queens, ligesom Miss OTB, hvor der er fokus på flotte kostumer.

Michel har, med sine lange ben og slanke krop, den perfekte bygning til drag.

– Ellers så laver jeg det med make-up og padding, siger Michel med et smil. Jeg kan ikke lade være med at tænke på om der måske er noget den almindelige kvinde kunne lære af drag queens;

– Der er mange, der nok bare skulle gå lidt mere op i dem selv. Specielt på SOSU er der sgu mange, der ser lidt triste ud. Måske bare lidt på kindbenene, lidt mascara og en trimning af øjenbrynene, det gør altså meget, og behøver ikke at tage så lang tid, svarer Michel.

Michel går selv op i sit udseende og kan finde på at tage en diskret make-up på til hverdag. Han har også fået tatoveret øjenbryn, som gør det en helt del nemmere når han er drag queen, men han har bagefter fortrudt. Det er dog ikke ligetil at få øjenbrynene af igen med en pris på 4000 kr. for at få tatoveringen laserbehandlet. Det har Michels kæreste dog fået gjort, og Michel overvejer det også selv.

Bedste råd

Som afslutning spørger jeg Michel, hvad hans bedste råd er, hvis der skulle sidde nogle og kæmpe med beslutningen om at springe ud som homoseksuel.

– Mit bedste råd er bare at springe ud i det, for du vil få det meget bedre med dig selv. Man vil komme til at leve et bedre liv, hvor man bare kan være sig selv. Dem der tænker negativt om dig; Kyl dem ud af dit liv, for du har ikke noget at bruge dem til, hvis de ikke accepterer dig, som du er.

1 Trackback / Pingback

  1. Kom til Pride i Karolinelund – appetize.dk

Kommentarerne er lukkede.