Foredragsholder med fremtidsplaner

TEKST ALEXANDER KOKKEDAL / FOTO Christina Scherlund

Foredrag har sine særtræk frem for visse andre typer formidling. Foredragsholderen kan nå ud til mange mennesker på én gang og rette publikums fokus mod det samme emne, de samme informationer. Det har også sine udfordringer at være foredragsholder. Man skal gøre materialet nærværende, holde folks opmærksomhed – og underholde.

Hvor det at holde foredrag blot udgør et supplement til indkomsten for nogle, fx forskeren, der er ude at formidle sin forskning, er der – specielt i udlandet – folk, der lever af foredrag. Man kan finde mange forhåbningsfulde foredragsholdere også i Danmark, der ønsker at nå ud til stadigt større publikums, krydse landegrænser og sågar markere sig i udlandet.

Ambitionerne er der for Lasse Løber, der i 2015 stiftede virksomhed under eget navn og for tiden gæster efterskoler og firmaer i Danmark med sit foredrag om danskernes brug af smartphone.

Spørg 100 mennesker, om de vil komme til dit foredrag

Hans virksomhed startede ud som et kommunikationsfirma, der hjalp kunderne med deres online tilstedeværelse. Siden kom foredragsdelen til, og om denne fortæller Lasse Løber:

Den består pt. i, at jeg holder foredraget ”Lykketelefonen”, som tager udgangspunkt i mit eget liv, hvor jeg nu har levet i snart 2 år uden en smartphone, og så er det egentlig egne oplevelser, jeg formidler i det her foredrag, som især efterskoler og højskoler har taget godt imod, men hvor jeg også har været ude ved nogle erhvervsnetværk efterhånden.

Det var en drøm, jeg havde gået med i maven i nogle år, og på det her tidspunkt havde jeg drevet min virksomhed i halvandet års tid, og så var der en coach, der spurgte mig, hvad det egentlig var, jeg gerne ville, tilføjer Lasse Løber.

Hvad Lasse Løber gerne ville var at stå på en scene, formidle noget spændende materiale og give folk stof til eftertanke. Han skulle bare i gang, og ifølge Lasse Løber rådede coachen ham til at tage det lidt drastiske skridt for at finde sit første publikum: gå ud på gågaden og spørg 100 mennesker, om de vil dukke op til dit foredrag. Dette for at understrege, at sværere behøvede det ikke at være at komme i gang, og det gav Lasse Løber modet på at booke en scene.

Jeg bookede mig ind på hhv. Godsbanen og Dokk1 i Aarhus – det kan alle og enhver sådan set gøre. En tre-fire måneder før mit første foredrag gik jeg i gang med at forberede mig og sagde: ”Fint nok. Jeg skal stykke en times foredrag sammen – hvordan gør jeg det?”, og så var jeg jo i gang, fortæller Lasse Løber.

Styr på smartphones

Selve foredraget, ”Lykketelefonen”, giver råd til fornuftig brug af smartphone. Uden at andre nødvendigvis skal følge Lasse Løbers eksempel og helt skaffe sig helt af med smartphonen, vil han gerne gøre folk obs på, hvor meget deres smartphone fylder både derhjemme og på arbejdet, og hvilke gode regler de kan indføre for hvor, hvornår og hvordan smartphones kan bruges, hvilket er relevant at få afklaret fx ude på virksomheder.

Jeg kan jo godt lide at spørge de her erhvervsfolk, om de har en mobilpolitik ude på arbejde. Altså er der nogle regler for, hvordan de skal bruge den (telefonen, red.)? Ved nogle it-arbejdspladser er den et uundværligt redskab, men jeg vil vove at påstå, at rigtig mange steder kunne man godt lade den ligge nede i handskerummet i bilen og så gå på arbejde, siger Lasse Løber. Han så gerne, at virksomhederne tog rådene fra foredraget til sig.

Det er jo altid mit håb og mit ønske, at de skal prøve de der ting af, men selvfølgelig bliver det jo også hurtigt mandag morgen, og så går der bare drift i den. Jeg prøver virkelig sådan at sige: ”Hvad kan vi gøre nu? Hvad har I tænkt jer at gøre nu her efter det her foredrag allerede nu?”, som får dem til at tænke, og jeg prøver hele tiden at optimere, fortæller han.

Higen efter de store scener

Netop for at kunne optimere på foredraget agter Lasse Løber at tage til Sydkorea i fremtiden for at dykke end i sydkoreanernes smartphoneforbrug. Samsung har sit hovedsæde i Seoul, og Lasse Løber ser en sammenhæng mellem forekomsten af smartphones og fremkomsten af sydkoreanske rehabiliteringscentre for internetafhængighed. Det skal udforskes.

Derudover har han planer om til sommer over to måneder at gå Caminoen, der for Lasse Løbers vedkommende består i en gåtur på ca. 1.600 km fra Paris til Santiago de Compostela i Spanien – og nej, han har ikke tænkt sig at have en telefon med dér heller. Den lange tur til fods giver anledning til fordybelse, der vil kunne være emne for et fremtidigt foredrag.

Samtidigt vil jeg gerne derhen, hvor mit produkt er mig selv; det vil jeg gerne gøre så godt, at folk de kommer til mig. Så det er det, jeg har rigtig meget fokus på: hele tiden optimere, gøre min historie mere spændende, gøre mig mere interessant, fortæller Lasse Løber.

Drømmen for Lasse Løber er at kunne stå på den internationale scene og holde foredrag i regi af TED Talks, som nogle af verdens bedste formidlere har lagt vejen forbi. Også nationalt er der scener og publikummer, han har sat sig for at erobre, fx Operaen i København og DR’s koncertsal. Trods han har ambitiøse mål, investerer han dog også en masse tid i familie og venner, hvilket ifølge ham selv er blevet lettere af ikke at have en smartphone. Han råder andre iværksættere til at gøre op med sig selv, hvad de faktisk ønsker af deres virksomhed.

Man skal mærke efter, om man virkelig har en ild, nærmest et bål, i maven omkring den idé, man har, for det er det, det kræver, og så er det noget med ens ambitionsniveau – hvad vil jeg gerne? Vil jeg gerne sælge min virksomhed for 100 mio., eller skal jeg bare kunne holde min egen løn hjemme? For så er man jo i én definition en succes som iværksætter, slutter Lasse Løber.

Ønsker du at skære ned på brug af smartphone? Her er Lasse Løbers råd

1.         Dan dig et overblik – hvor meget bruger du din telefon? (iPhone-brugere kan evt. benytte appen Moment, der måler tiden brugt på din smartphone.)

2.         Find steder i dit hjem, hvor telefonen ikke hører til. Lad fx være med at tage den ind i soveværelset og få dig et analogt vækkeur, hvis du tidligere har brugt din smartphone.

3.         Fjern procentangivelsen af strøm, der er tilbage på din telefons batteri, så opladning kun fremgår af baren. Det kan være afstressende.

4.         Lav mapper på din telefon, hvor du sorterer arbejdsrelateret indhold og underholdning hver for sig, så det ikke ligger samme sted.

5.         Find dig en makker, der også ønsker at skære ned på brug af smartphone, så I kan holde hinanden op på, hvordan det går.