Forældre laver sjældent mad med deres børn

Tekst og Foto Pressemeddelse (Sæson)

Når gulerødderne skal skrælles, eller kartoflerne skal koges, er det ikke børnene, der er de første i køkkenet. Det er nemlig sjældent, at forældre inddrager deres børn i madlavningen. En undersøgelse for Sæson viser, at over 30 procent af danske forældre laver mad med deres børn sjældnere end én gang om måneden.

Danske forældre tager sjældent børnene med i køkkenet, når der skal kokkereres. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Norstat for Sæson blandt 500 danske forældre med hjemmeboende børn.

På landsplan sætter over 30 procent af danske forældre børnene i sving i køkkenet sjældnere end én gang om måneden, og kun én ud af fem forældre laver mad med deres børn et par gange om ugen.

Sådan får du børnene med i køkkenet

Hos Sæson, der arbejder for at inspirere børnefamilier til at spise mere af sæsonens frugt og grønt, er man bekymret for tendensen:

– Det er vores erfaring, at det er mere spændende at smage på retter, man selv har været med til at lave. Derfor opfordrer vi forældrene til at tage børnene mere med i køkkenet – også i det små, siger Katri Franck Justesen, der er projektleder hos Sæson.

Sæson opfordrer forældre til at inddrage børnene i madlavningen allerede fra 2 års-alderen, da gode kost- og madlavningsvaner bliver etableret allerede tidligt i barndommen:

– Start i det små, lad børnene skylle gulerødderne, skære agurken eller pynte pizzaen. I starten er de måske bare med i køkkenet nogle minutter. Det handler om at vække en interesse og gøre dem fortrolige med råvarerne. Langsomt vil de opnå fortrolighed med råvarerne, smagene og køkkenet. Forældrene vil opdage, at madlavningen kan være en hyggelig fælles aktivitet, og at børnene lige så stille kan blive en hjælp i hverdagen. Fra omkring 1. klasse kan nogle børn begynde selv at lave mad under opsyn fra forældrene, og så er det pludselig mor og far, der får maden serveret en travl tirsdag, siger Katri Franck Justesen.

Fem gode råd til at få børnene med i køkkenet

  1. Tag børnene med på indkøb og lad dem være med til at vælge, hvad der skal på menuen.
  2. Find dage, hvor der er tid og overskud, så øges chancen for succesfuldt samvær i køkkenet. Hellere færre og korte stunder end få og lange seancer, der ender galt.
  3. Bevar et positivt fokus på det at lave mad. Hvis du som forælder virker interesseret i det, vil dine børn også vise interesse.
  4. Det skal være sjovt at være med i køkkenet, så lad dine børn eksperimentere med forskellige udskæringer og krydderier.
  5. Giv ansvar fra dig og giv dine børn en ugentlig maddag, når færdighederne i køkkenet er på plads.

Tre børnevenlige retter, som selv junior kan lave

Juniors brandgode biksemad

Bland-selv råkost med kylling og peanutdip

Juniors flabede boller i karry

Om undersøgelsen

Til kampagnen blev en omnibusundersøgelse foretaget blandt 500 danske forældre med hjemmeboende børn fordelt over hele landet, for at blive klogere på danskernes madvaner.

Om Sæson

Sæson er en kampagne finansieret af Dansk Gartneri og EU med det formål at inspirere danskerne til at spise mere af sæsonens frugt og grønt. Læs mere på sæson.dk.