Festival med ambitioner

tekst Christina Svendsen | foto Johny Kristensen & RAFAEL ZAJAC

I tre dage i midten af august bliver Aalborg Kongres & Kultur Center omdannet til et mekka for spilinteresserede, når STARCADE Gamingfestival rykker ind. Til trods for at det er første gang festivallen bliver afholdt, så er den allerede Danmarks største af sin slags

Lige siden elektroniske spil blev tilgængeligt for en almindelig husholdning, har der været forældre udenfor døren til teenage-værelset, der har bekymret sig om, hvad det der spilleri gik ud på, og om det virkelig var sundt at tilbringe så mange timer foran skærmen.

Som tiden er gået, er gaming blevet mere og mere populært og har langsomt, men sikkert, sneget sig ud af teenageværelset og blevet en kæmpestor forretning. De unge går til eSport, mens mange af de skeptiske forældre selv er blevet ivrige gamere, om end bare på en smartphone i stedet for computeren.

Danmarks største

Til august er der debut for Danmarks største gamingfestival, Starcade, hos AKKC, og vi har sat to af bagmændene i stævne på Aalborgs første VR-café, for at høre lidt om, hvad det handler om.

– Starcade er det, vi kalder en spilfestival. Vi prøver at ramme bredt og præsentere spil og gaming, så det er både gaming med LAN-parties, så er det eSportsdelen, hvor du har turneringer og folk med lidt større ambitioner, og så er der spiludviklingsdelen, med folk der sidder og udvikler de spil, som gamerne spiller, fortæller Stine Lund.

Hun er netværkskoordinator hos BrainsBusiness, der er en IKT- klynge, som samler virksomheder, forsknings- og vidensinstitutioner og offentlige aktører i Nordjylland, der beskæftiger sig med IKT, som er en forkortelse for informations- og kommunikationsteknologi.

– Vi er med, fordi vi støtter op omkring de kreative digitale erhverv, og dem der sidder og laver spilvirksomhederne. Aalborg har jo verdens førende IKT-universitet, så vi har hele fødekæden indenfor den professionelle branche, fortæller hun.

Stine er selv en ivrig gamer og har spillet lidt af hvert. Lige nu er hun tilbage hvor hun startede, nemlig med Tomb Raider.

Kristoffer og Stine

Manglede det sociale

– I bund og grund vil vi egentlig bare gerne vise, at gaming er mere end bare at sidde inde på sit værelse og spille, for det kan være mange andre ting. Det er hele branchen, der er repræsenteret på festivalen, både dem der udvikler, spillerne, og dem der tjener penge på det, fortæller Kristoffer Smedstrup.

Han er indehaver af firmaet Sports-Gaming.dk, som han startede i 2013. De laver events indenfor eSport og gaming over hele Danmark. Det er primært turneringer i spillet FIFA, men de er for eksempel også rundt i storcentre, hvor de medbringer Virtual Reality, Just Dance, FIFA og andre sociale spil. Idéen til firmaet kom, fordi Kristoffer selv var en aktiv FIFA-spiller og synes, at der var en mangel på aktiviteter for spillere.

– Der sad rigtige mange rundt omkring, der måske spillede sammen online. Men der manglede en mulighed for at komme ud og mødes fysisk. Så vi har nærmest turneringer hver uge, hvor vi sætter alt udstyr op. I næste uge skal vi til Kolding Storcenter, hvor der kommer 200 deltagere.

Slet ikke så farligt

En af ambitionerne hos Starcade er at få åbnet den metaforiske teenagedør lidt på klem for forældre og bedsteforældre, der ikke er så trygge ved det her gaming;

– Noget af det, der har været vigtigt er, at få det undervisende element med. Vi vil gerne undervise forældre, bedsteforældre og alle mulige andre, om hvad gaming egentlig handler om. Det er mange, der ved, at deres børn gør op i det her, men de aner faktisk ikke, hvad der er af gode ting deri. Man hører kun skrækeksemplerne om, at man ikke kommer ud og får luft. Vi vil gerne vise, at det kan være mange andre ting, og det faktisk ikke er så farligt. Derfor har vi masser af foredrag, blandt andet med folk, der fortæller om hvad eSport er, fortæller Kristoffer.

Men Starcade er dog ikke kun for dem, som man typisk forbinder med gaming;

– Man fremhæver tit gameren eller e-sportsudøveren, og det er typisk et bestemt segment. Her fremviser vi jo også alle de forskellige spil, der er. Der er jo et kæmpe marked bare for mobilspil. Det er jo et helt andet segment, der ikke identificerer sig som værende gamer. Spillene fremviser også hele bredden. Der er ikke nogle, der bare er tilskuere, der er noget for alle, siger Stine.

Under samme paraply

I de seneste to år har der været en anden spilfestival på banen i Aalborg, nemlig GameScope, som Stine også var med til at arrangere. I stedet for at afholde GameScope for tredje gang under eget flag, så har de valgt at indgå et stærkt samarbejde med nogle af byens mest kompetente kræfter om at skabe en helt ny spilfestival, der har store ambitioner.

– I år er der sket det, at der er supermange aktører og professionelle mennesker involveret omkring gaming i Aalborg og Nordjylland, så vi er mange forskellige partnere, der er gået sammen under den her paraply, der hedder STARCADE. Det er alle nogle, der vil være med til at skubbe eSport og gaming i den rigtige retning og vise, hvad det er overfor den brede befolkning. Det er også derfor, at det er gratis at komme ind til festivalen. En bedstemor kan gå ind med sine to børnebørn og se hvad det handler om helt gratis og dermed er adgangsbarrieren også lidt lavere, så man heller ikke føler, at man behøves at være der i tre timer, bare fordi man har lagt 200 kr. for indgangsbilletten. Vi håber selvfølgelig, at folk bliver der længe, men det er måske lidt nemmere at lokke dem indenfor, når det ikke koster noget, fortæller Kristoffer.

Rør ved det hele

– Vi håber på 10.000 gæster i løbet af weekenden, der kommer og ser de spændende stande til messen. Det er klart, at det gør de ikke, hvis der ikke er noget, som de selv kan prøve og derfor kommer der for eksempel Virtual Reality her fra VR-caféen, derudover er der masser af andre ting man kan prøve, man kan være med i nogle konkurrencer og man kan møde nogle professionelle gamere, som man kan udfordre, fortæller Kristoffer.

– Ja, VR-gaming vil være til stede, så hvis man ikke får nok af dem til STARCADE, så kan man altid smutte herned på banegården og give den gas, smiler Stine.

Hvis man har været forbi Aalborg Banegård for nylig, så har man måske lagt mærke til rækken af futuristiske stationer, hvor Virtual Reality får en helt ny betydning. Simulatoren, som man bliver spændt fast i, giver fuld bevægelighed i spillet, så når brillen kommer på og der står et monster og ånder dig i nakken, så er det næsten umuligt ikke at mærke sveden på panden og adrenalinen. Det kan varmt anbefales at besøge dem, både på banegården og på Starcade, hvor der også er meget andet at opleve;

– Der er meget fokus på, at det ikke bare er en udstilling. Der er noget, du kan prøve og noget du kan røre ved, og du kan snakke med dem, der er passionerede indenfor de forskellige områder, afslutter hun.

eSport vokser

eSport har endnu ikke helt opnået samme popularitet herhjemme som i Asien, hvor eSportsudøverne er blevet sportsstjerner og kan tjene rigtig mange penge. Men Europa begynder efterhånden at komme rigtig godt efter det. Et af de bedste danske hold, Astralis, der spiller Counter-Strike, vandt for nylig en stor turnering i London, hvor de kunne tage omkring 1,6 milioner danske kr. med hjem i præmiepenge. De er desuden ikke kun et af Danmarks bedste hold, men ligger i skrivende stund nummer 1 på verdensranglisten.

eSport kan både foregå på PC og konsol, hvor PC-spil indtil videre har opnået den største popularitet, men Kristoffer fortæller at konsolspil også er ved at være rigtig godt med.

Der dukker også flere og flere foreninger op rundt omkring, hvor man kan gå til eSport på samme måde som man går til fodbold, og blandt andet har AaB fået deres egen underafdeling, hvor man kan træne sammen med andre, både på hobby- og eliteplan. De oplever så stor interesse, at de har måtte lukke for tilmeldingen til hold. De mangler simpelthen trænere, for at kunne imødekomme den store efterspørgsel.

– Alle snakker om eSport. Det er jo fedt, når man arbejder indenfor vores branche, og det åbner bare en helt masse muligheder, fortæller Kristoffer.

Nørdernes konge

Jakob Stegelmann, der står bag Troldspejlet, er en af hovednavnene på festivalen. Han har en helt speciel plads hos mange spilinteresserede, der har set Troldspejlet siden de var børn. Det gælder også for både Kristoffer og Stine;

– Jeg kan huske, at før jeg overhovedet vidste hvad spil og konsoller var, der syntes jeg, at Troldspejlet var fedt at se, fortæller Stine.

– Jeg tror, det var indgangsvinklen til gaming for mange, indskyder Kristoffer.

– Det er det i høj grad, og det kan vi også se, når vi har haft Troldspejlet heroppe. Det er tit det lidt ældre publikum, der kommer forbi. Der er nok en vis form for nostalgi forbundet med det. Når Jakob Stegelmann kommer til Starcade sammen med Troels Møller, så er det jo en unik oplevelse. Der tager de udgangspunkt i nogle af de spil, som man kan prøve til Starcade så det er de spil, de fortæller om i deres show.

Den erfarne spilanmelder med den rolige stemmer vil, sammen med Troels Møller, der er redaktør på Troldspejlet, fortælle om spilbranchen gennem deres erfaring med at anmelde spil.

– Det er fedt for publikum, fordi han er en dygtig formidler, men det giver også et kæmpe cadeau til spiludviklerne, at han tager deres spil op. Selv hvis han giver det kritik, siger Stine med et smil.

– Jeg tror også, at det er en blåstempling af arrangementet på en måde. At have en så stor personlighed som ham med, indskyder Kristoffer.

Hygge-komsammen

Når man snakker PC-gamere, så er det svært at komme udenom LAN-parties, der kan bestå af alt lige fra en lille gruppe venner rundt om spisebordet, til en samling af flere hundrede. Starcade har selvfølgelig også deres eget LAN-party;

– Det er en stor hygge-komsammen, kan man sige. Selvfølgelig kan det også være seriøst, men det primære er, at man tager sin egen computer med, sætter sit udstyr op og spiller mod en masse andre ligesindede. Man kan også spille for sig selv, men der bliver arrangeret turneringer og konkurrencer, så man kan dyste mod hinanden på kryds og tværs. Men bare det at komme ud en helt weekend sammen med sine kammerater, måske ikke helt få nok søvn og dyste sammen, det giver noget specielt. Vi har 672 pladser og håber selvfølgelig, at der bliver helt fyldt. Man kan blandt andet vinde nogle pengepræmier ved at vinde en Counter Strike-turnering, men for os har det ikke været vigtigt at have store pengepræmier, for vi vil hellere satse på hyggen og det sociale, fortæller Kristoffer.

Fordelen ved mobilspil

Selvom både Stine og Kristoffer begge med stolthed vil kalde sig gamere, så kan det være svært at finde tid til at sætte sig ind i et nyt spil.

– Der tror jeg, at mobilspil kan noget, fordi de er lige til at gå til. Hvis du har 10 minutter til overs, så kan du jo spille det der, siger Kristoffer.

– Det er jo også derfor, at de er så populære blandt de lidt ældre, fordi du kan spille dem imellem madlavning, afhentning af børn og arbejde, indskyder Stine.

Besøg af Big Betty

Programmet for festivalen er i skrivende stund ikke offentliggjort endnu, men Kristoffer og Stine lover tre spændende dage, hvor der er aktiviteter for alle. Efter lidt betænkningstid kommer de hver med et bud på, hvad man ikke må gå glip af til Starcade;

– Mountain Dew, der er hovedpartner på festivalen, kommer med en kæmpe gamer-lastbil, Big Betty, som de kører på Europatur med. Der har vi det eneste danske stop på den tour. De sætter lastbilen op på pladsen foran AKKC og der afholder de DM i Rocket League undervejs. Det tror jeg faktisk er noget, man skal ind og se, fortæller Kristoffer.

– Min passion er jo meget alle de her forskellige spil, som spiludviklerne laver. Så jeg synes, at man skal gå ned igennem messen og prøve det hele, lige fra de helt store produktioner til de bittesmå, hvor der sidder en enkelt mand og udvikler på dem. Simpelthen prøve hvad bredden er indenfor spil, afslutter Stine.

Så er det næsten bare at tage hele familien under armen og tage en tur på spilmesse til august, og lade dig føre med til fremmede verdener, hvor der skal skydes skurke, løses gåder og udforskes.

Starcade

Afholdes 17., 18. og 19. august i Aalborg Kongres & Kultur Center
Der er gratis entré til messen
Partnerne bag Starcade er: AKKC, BrainsBusiness, Lan Team Nord, Konxion, Sports-gaming.dk og DGI

Se hele programmet på starcade.dk