Familielivet efter badmintonkarrieren

tekst MARIA ELLERMANN | foto MARIA ELLERMANN

– vi nyder kontrasten og friheden

Badmintonparret Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen er for nylig flyttet hjem til Aalborg og fortæller åbent om omstillingen i at starte et nyt livskapitel udenfor badmintonbanen. Om det svære i at gøre ting anderledes end de fleste og skabe en familie udenfor de gængse rammer

Vi slentrer en tur rundt af Østre Anlæg grønne stier, mens badmintonparret fortæller om livet efter en international badmintonkarriere. Kamilla og Christinna har gennem en årrække dannet par både på og udenfor badmintonbanen. De har blandt andet vundet sølv ved OL og VM, foruden en række internationale turneringer. I 2019 valgte de at indstille karrieren og flytte tilbage til Aalborg, da Kamilla fødte deres datter Molly.

– Vi planlægger alt som atleter, men der var bare noget her, som vi ikke kunne planlægge os ud af, fortæller Christinna, mens hun kærligt kigger Kamilla i øjnene.

Parret har begge rødder i Nordjylland. Christinna er vokset op i Gug og Kamilla er fra Skagen, men kom til Aalborg som 16-årig for at gå på handelsskolen. De er begge indtil for nylig levet deres liv med en ketcher i hånden på badmintonhallernes baner. Deres kalender har været præget af to daglige træningspas og op til 150 rejsedage om året. Det var derfor meget kontrastfuldt for dem pludselig at kunne disponere frit over deres hverdag. Selvom det er ved at være et år siden, at de trak stikket til deres karriere, nyder de stadig, at de ikke har en tætpakket kalender.

– Lige nu er det vildeste vi har planlagt, at vi skal over og tilse et vindue, som skal skiftes i en af de lejligheder vi ejer, fortæller Christinna og griner.

Parret har parallelt med karrieren investeret i ejendomme i Aalborg, hvilket nu giver dem et økonomisk frirum.

– For bare et år siden skulle vi måske have været rejst til Kina på lørdag og været væk i 3 uger, og så hjem igen og tidligt op til morgentræning i Brøndby, fortæller Kamilla og lyder forpustet alene ved tanken. De sender hinanden et indforstået blik og Christinna samtykker;

– Ja, vi savner ikke det stramme skema. Vi kunne godt lide at være i det på det tidspunkt, men nu lever vi et helt andet liv.

Vi skulle finde ud af, om det var rigtigt

De to kvinder har siden teenageårene, levet i badmintonhallen og mødte hinanden, da de begge flyttede til Brøndby for at spille professionelt. Det startede med et venskab, som udviklede sig til kærlighed og senere et makkerskab på banen. Men det var ikke nemt for de to kvinder at fortælle omverdenen om deres kærlighed til hinanden. Christinna tager Kamillas hånd og fortæller:

– Da vi mødte hinanden, havde vi ikke tidligere haft pigekærester, og vi havde ikke forestillet os, at vi skulle blive så glade for hinanden. Så der gik lang tid, hvor vi skulle finde ud af, om det var rigtigt, før vi turde kaste os ud i det, og indrømme det overfor os selv, at vi bare ikke kan være uden hinanden.

Parret var meget nervøse for omverdenens reaktion på deres kærlighed.
- Men da vi var helt sikre på vores kærlighed til hinanden, fortalte vi det til vores familie, venner og badmintonkollegaer, fortæller Kamilla.

Christinna smiler og siger;

– Det var en rar fornemmelse endelig at få det sagt, men det var også noget af et skridt at fortælle: ’Jeg er sgu kæreste med en pige.’ Det er jo ikke det, der er det almindelige.

Vi sætter os på en bænk under de blomstrende kirsebærtræer og Kamilla fortsætter:
- Vi gjorde os mange tanker om, hvordan folk kom til at se på os. Vi havde mange bange anelser, som der bare ingenting var af, da vi først sagde det højt. Vi kørte det op i vores hoveder. Gad vide hvordan det ene og det andet. Vi griner nogle gange, når vi tænker tilbage på det.

Nu har vi en lille pige

Udover de daglige træningspas og rejser, fik de også taget uddannelser. Kamilla er blevet bachelor i Sport Management og Christinna er uddannet lærer.

– Det var et fedt liv, men også et hårdt liv, fortæller Christinna.

I 2018 ændrede alt sig, da Kamilla blev gravid med deres datter Molly, som blev født i januar 2019.

– Nu har vi en lille pige, som vi skal tage os af. Det er der, at vores fokus er nu. Men det er en kæmpe kontrast til det liv vi levede før, hvor vi rejste meget, spillede en masse badminton og nød at besøge de gode kaffebarer rundt i verden mellem kampene, hvilket også var fedt, men nu er vi i gang med et nyt kapitel, fortæller Christinna med et stort smil på læberne.

Vi er bare så glade og taknemmelige

Parret gjorde sig mange tanker om, hvordan omverdenen ville reagere på, at Molly fik to mødre og ingen far, men alle deres uroligheder har intet haft på sig. De udtrykker, hvor fantastisk det er at bo i et frit land som Danmark.

– Vi er kun blevet mødt at søde smil og et: ’kæft, vi savner jer på en badmintonbane’. Vi er bare så glade og taknemmelige for, at det er sådan folk husker os, og har taget så positivt imod os som forældre, fortæller Christinna, mens vi lader en andefamilie passerer os på vejen. Parret vil gerne have flere børn. Næste gang er det Christinnas tur til at være gravid. De joker lidt med, at Kamilla synes, det har hårdt at komme tilbage i form efter Molly, så nu er stafetten givet videre.

Ketcheren er pakket helt væk

Efter den store internationale karriere valgte Kamilla og Christinna at drosle ned ved at spille en sæson i Badmintonligaen for Vendsyssel Elite badminton (Skagen, Hjørring, Frederikshavn).

– Det var en god måde at drosle ud af det professionelle badmintonliv og samtidig var det sjovt at komme hjem og spille for min barndomsklub, siger Kamilla. Efter sommeren 2020 har parret valgt at ligge ketcheren helt på hylden, da motivationen ikke er den samme længere.

– Vi bliver ikke yngre og det bliver mere og mere udfordrende at holde os i god form, så når motivationen ikke er der, skal man lytte til sig selv, siger Christinna.

Molly Denmark

Molly har ofte været med i hallen og jeg spørger, om de en dag håber at se Molly på banen. De griner og siger naaaa nøøø, men indrømmer, at hun af deres sponsor har fået en lille badmintonkjole, hvorpå der står: Molly Denmark.

Jeg har fået et par knæpuder

Selvom de har fået en hel masse ekstra tid tilføjer Kamilla, at de aldrig kommer til at ligge på sofaen og se serier.

– Vi har altid noget i gang og har altid noget at stå op til.
Netop nu har de igangsat et kæmpe projekt, som kommer til at tage deres tid.

Dagen for interviewet er det Christinnas fødselsdag. Jeg spør
ger hende nysgerrigt, hvad hun har fået i gave fra Kamilla, og
hun svarer grinende, at hun har fået et par knæpuder. De knækker begge sammen af grin, og jeg må lige have det bekræftet. Christinna nikker og siger;

– Jo, det er rigtigt nok – og jeg er vild med det. Vi skal til og i gang med at renovere vores nye hjem i Vestbyen. Hele vores sommer og efterår kommer til at gå med renovere huset. Så gaven er helt perfekt, smiler Christinna.

Kamilla supplerer;

– Vi kan godt lide at gøre noget sammen. Derfor er vores næste projekt huset. Det er ikke et arbejde, vi får løn af, men det har vi givet os tid og rum til at prioritere, hvilket også lader os lande efter en lang badmintonkarriere, hvor der har været fuld smæk på. For nylig tog parret det store skridt og blev gift med hinanden med familie og gode venner ved deres side.

Kolonihaven

Imens de renoverer huset vil familien bo i deres kolonihave, som parret købte, mens de boede i Brøndby og rejste meget.

– Vi nyder at komme i kolonihaven, som er indrettet med en hel masse souvenirs fra hele verden.

De har ikke den store køkkenhave, da kolonihaven primært har været et sted at slappe af i weekenderne.
Udover en plan om at udvide familien står fremtiden åben.

– Vi hungrer ikke for at finde, hvad vi skal de næste 20 år. Vi nyder bare her og nu. At kunne hente Molly tidligt i dagplejen er et kæmpe privilegie, og vi nyder det hele til fulde.