En passion for julen

EN MAND OG HANS PASSION | JULEMANDEN

I Aalborg er vi så heldige at have vores helt egen julemand. Det meste af året har han et helt almindeligt job, men fra midt november og helt indtil 24. december er han julemand på fuld tid. Vi møder ham på det flotte julemarked på Gammeltorv og rundt i Aalborgs gader, hvor han spreder glæde og latter. Jule- manden er børnenes ven og han har altid tid til en snak og uddeler gerne masser af ho ho ho‘er mens han hører hvad børnene ønsker sig. Vores julemand har været tilknyttet Aalborg City i 14 år. Vi har her fået lov til at stille ham et par spørgsmål omkring hans store passion: Julen og traditionen med at give

Hvad er din passion?

Min passion er at være julemand, glæde andre og se glæden i børnenes øjne, når de ser mig. Jeg vælger hvert år at besøge nogle børnehaver her i december. I år besøger jeg 10 børnehaver i Aalborg, hvor jeg kommer og laver et lille juleshow på en time – det giver børnene en anderledes oplevelse at netop deres børnehave får besøg af selveste Julemanden. Jeg elsker juletraditioner.

Hvorfor er det din passion?

Jamen det er min passion at kunne glæde og være ’den mest rigtige’ Julemand. Jeg går meget op i at mit skæg er ægte og at jeg har det rigtige julemandsudtryk. Den specielle kontakt med børnene og forældrene rundt om i byen glæder jeg mig til hvert år.

Hvad er det bedste ved det?

Det bedste af det hele er faktisk, når jeg kommer hjem til min egen familie ud på eftermiddagen den 24. december, træt og fyldt af gode oplevelser. Jeg har nemlig selv to sønner, der er i lære som julemænd. Så juleaften sidder vi og snakker om den glæde, der har været ved at gøre en forskel rundt om i Nordjylland – om alle de gode oplevelser julen har givet. Fortroligheden er stor fra børnenes side og vi får mange gode snakke med dem.

Hvor mange timer om ugen bruger du på din passion?

Det er meget forskelligt. Fra 1. oktober og indtil jul er det fuld tid plus det løse. Ellers bruger jeg vel 8-9 timer om ugen resten af året. At være Julemand er jo mit liv og mit drømmejob, så selv om det er sol og sommer, så tænker jeg altid på julemanden og tænker altid SOM julemanden.

Er det en passion for alle?

Ja da. Hvis man vil være rigtig Julemand, så findes der en Julemandsskole i USA. Der er jeg selv er udlært julemand. Mit store forbillede er en Julemand fra Canada og så er jeg selv forbillede og mentor for to danske Julemænd.

Sjov fakta omkring din passion

Der er mange sjove fakta og specielt én synes jeg er sjov. Vidste I godt, at alle rensdyrene rent faktisk er piger, selv om de har drengenavne? Det er de! At de er piger, kan man se på deres gevir. Drengerensdyr har nemlig ikke noget gevir 
på denne årstid – det smider de i efteråret. Den eneste af rensdyrene, der ikke har et drengenavn er Smukke. En anden sjov ting er, at Julemanden i Australien har 6 hvide kænguruer til at trække kanen istedet for rensdyr – det er meget specielt og anderledes.

Fakta

NAVN Julemanden
 aka. Peter Gislund
ALDER 510 (51)
JOB Legetøjsmager
CIVILSTATUS Gift

BØRN 2 + 658 nisser
YNDLINGSCITAT ’Husk juleånden i dit hjerte’. På engelsk ’Remember the santaspirit in your heart’. Det er et citat vi bruger på julemandsskolen og som jeg efterlever hver dag.