Det Kærlige Måltid

tekst & foto MARIA ELLERMANN

– Frivilligt arbejde med mening. Skal du være med?

Overvejer du at finde noget meningsfuldt frivilligt arbejde? Gøre noget godt for andre og samtidig lære at lave mad? Eller er du en familie eller enkeltperson ramt af midlertidig livstruende sygdom, der mangler hjælp til maden?

Det Kærlige Måltid har efter stor succes i Aarhus nu valgt at udvide deres koncept til Nordjylland. Det er en nonprofit organisation stiftet af Charlotte Thyberg, som i 2018 opsagde sin chefstilling i virksomheden Indeks Retail, og fulgte sit hjerte; at lave måltider til mennesker i krise. Inden da havde Charlotte arbejdet som produktchef i Salling Group i 20 år. Efter et amerikansk forbillede har hun skabt et velgørenhedsprojekt, hvor unge frivillige laver mad til mennesker, der er i midlertidig krise på grund af sygdom eller traume.

Charlotte har selv haft sygdom tæt inde på livet. Hendes mor var meget dårlig og havde efterhånden så få kræfter, at hun havde svært ved at få lavet mad og spise. Gennem sin søster, Maria, havde Charlotte stiftet bekendtskab med Ceres Community Project i USA, hvor unge frivillige laver mad til mennesker, som er i en midlertidig krise. Det kan for eksempel være på grund af akut livstruende sygdom eller i tiden efter en pludselig ulykke. Det inspirerede Charlotte, som rejste til USA med sin familie for at møde ophavskvinden bag Ceres Community Project: Cathryn Couch, og opleve hvordan konceptet fungerede i praksis. Dette blev startskuddet til, at Charlotte tog springet og startede Det Kærlige Måltid i Aarhus. Ceres Community Project har i dag fem afdelinger og syv søsterorganisationer under andre navne fordelt i hele USA. Det Kærlige Måltid er den første søsterorganisation i Europa, men er drevet selvstændigt og fondet i Danmark.

Det Kærlige Måltid har været aktiv i Aarhus siden januar 2019, og hjælper på nuværende tidspunkt 53 personer fordelt på 22 familier med fire måltider mad, leveret til døren i otte uger. Konceptet er blevet så populært, at der i øjeblikket er en smule ventetid. Efterspørgslen har givet Charlotte blod på tanden til at udvide konceptet til Nordjylland, og har via hendes netværk fået kontakt til Bjørn Salling, som har doneret køkkenet og kontor i Fokus Folkeoplysnings lokaler på Thistedvej i Nørresundby.

Stifter Charlotte Thyberg

Dedikerede ildsjæle

For at kunne starte op i Aalborg behøvede Charlotte et hold
af dedikerede ildsjæle til at løfte opgaven. Valget faldt på fem stærke profiler, som hver især er kompetente på deres område. Anika Nørager, 30, er blevet ansat som daglig leder og frivilligkoordinator. Med en bachelor i medie og journalistik og en kandidat med speciale i volunteer tourism, brænder Anika for det frivillige arbejde. Anika har efter endt studie arbejdet med kulturudveksling, frivillighed og organisationsarbejde i ind- og udland. Også hun har haft sygdom tæt inde på livet og ved derfor, hvor hårdt det er at få enderne til at mødes, når sygdom rammer akut i familien.

Med på holdet har hun Trine Jakobsen, 25. Trine har to års erfaring fra organisationen i Aarhus, er uddannet i ernæring og sundhed, og har valgt at flytte til Aalborg fra Aarhus, for at kunne være en del af projektet. Oprindeligt skulle hun have været i USA sidste sommer for at besøge Ceres i Californien, men det blev desværre aflyst grundet corona. Trine brænder for madglæden og har været med til at udviklet nogle af opskrifterne. Derudover har hun et stort fokus på de frivilliges glæde ved at komme i køkkenet:

– Der skal være tid til at hygge om de frivillige og tid til at kunne tale sammen.

I køkkenet møder de frivillige den erfaringsrige kok Oliver Peerless, 43. Tidligere har Oliver arbejdet som kok og konsulent, men han nyder sit nye arbejde med de unge frivillige. Selvom det kan være hektisk at skulle nå i mål med madlavningen og pakningen til familierne på to eftermiddage. Oliver er blevet meget blevet positivt overrasket over, hvor meget livsglæde og energi det giver ham at arbejde med unge frivillige.

– Det er jo nogle helt andre præmisser end jeg er vant til. Jeg kan ikke tage min kokkehue på og piske derud af. I en normal kokkefunktion ville jeg uddelegere og derefter forvente det blev færdigt. Her har jeg mere en supportfunktion. Det er en anden måde at være kok på. Folk er her for at hjælpe frivilligt, og det synes jeg er meget inspirerende.

De Kærlige Bude

En anden vigtig nøglefunktion har ruteplanlæggeren Christine Harboe. Hver uge koordinerer hun hvilke Kærlige Bude, som skal køre ud med mad til de sygdomsramte familier.

De Kærlige Bude er titlen på de frivillige, som i egen bil, har tilbudt at hente mad-taskerne til familierne og kører dem ud i hele kommunen. Det er nemlig ikke kun familier i Aalborg, som kan nyde godt af hjælpen. Alle familier indenfor kommunegrænsen kan søge om hjælp. Så bor du i Hals eller Nibe, er det ingen hindring.

Opstarten i Aalborg

På trods af corona er opstarten i Aalborg gået flyvende. På blot to måneder har Det Kærlige Måltid skaleret fra at levere til 16 personer til at være oppe på 38 personer fordelt på 16 familier. Der er allerede etableret et samarbejde med sundhedscentret, som henviser flere borgere til måltiderne. Internt arbejder pensioneret læge Anne-Lykke Skovbo frivilligt som visitator, for at sikre, at alle modtagerne får en omsorgsfuld introduktion til organisationen og at modtagerne er indenfor målgruppen. Det Kærlige Måltid har fået lov til at søge frivillige igennem flere af de aalborgensiske gymnasiers og universiteters intranet og været med på morgensamlinger. Som en ny afdeling i organisationen har de brug for at få helt styr på strukturen, som Anika siger:

– Oliver er ny, jeg er ny. Trine har været med i Aarhus, men jeg synes, vi er kommet godt i gang. Vi er på få uger gået fra 16 til 38 modtagere. Det er enormt flot og en meget hurtig udvikling.

Det er en ambition, at projektets indsatser er ligeligt fordelt imellem dets to ben: hjælpen til de sygdomsramte familier og det frivillige arbejde med at udvikle unges køkkenkompetencer og madglæde samt frem for alt; at skabe et fællesskab.

Det frivillige arbejde

De frivillige i køkkenet er primært unge mellem 15 og 25 år. Her kan de unge indgå i givende fællesskaber og få oplevelsen af at gøre noget godt for andre. Nogle er ferme i køkkenet og andre er helt grønne, men fælles for dem er, at de alle har lyst til at gøre noget meningsfuldt i deres fritid. Man skal derfor ikke være nervøs for at tilmelde sig projektet, hvis ikke man har køkkenfærdigheder.

– Vi tager det i små bidder og evaluerer løbende, fortæller Trine.

Man kan veksle mellem arbejdet tirsdag, hvor 80-90 % af maden produceres, og onsdag, hvor det sidste af maden laves og pakkes, hvor der skrives kort til familierne og mad-taskerne gøres klar. Selvom man er tilmeldt som frivillig, er man ikke forpligtet til at møde op hver uge. Alle frivillige er tilknyttet en lukket facebook-gruppe, hvor de kan melde sig til fra uge til uge. Anika fortæller glad, at dem som kom fra start, bliver ved med at komme igen.

– Vi ønsker det skal være rart at være her for de frivillige. Derfor skal der være tid til at snakke og hygge sig, selvom vi skal lave mad. Derudover ønsker vi at give dem nogle færdigheder som en ekstra gulerod, supplerer Trine.

De færdigheder, som de ønsker at give de unge frivillige, får de blandt andet på dagens fællessamling.

– Omkring halvvejs gennem madlavningen giver Oliver eller Trine de frivillige en lille smule undervisning. Det skal ikke være for tungt, det kan blandt andet være, hvordan man hurtigst snitter et løg. I sidste uge handlede det om fødevaremærkninger og den forrige var det smagssammensætninger. Det kan også handle om råvarer eller køkkenteknikker. Så får vi også kigget hinanden i øjnene og snakket, fortæller Anika.

Udover, at de unge får tilegnet sig nogle gedigne køkkenkompetencer, som de fremover kan brillere med, er der også andre gevinster ved at være i køkkenet. Har man været i køkkenet seks gange eller 18 timer får man et kulinarisk diplom, som viser at man har fået indsigt i hygiejne, madspild, bæredygtighed mv. Ved 10 gange eller 30 timer får man Det Kærlige Måltids T-shirt og ved 16 gange eller 50 timer får man et Det Kærlige Måltid forklæde.

– Der kan godt gå lidt sport i den for de frivillige, fortæller Trine grinende.

De håndskrevne kort

For at gøre hjælpen mere personlig og nærværende, skriver de frivillige hver uge personlige kort til de akut sygdomsramte familier, som de modtager sammen med måltiderne. Ofte får de frivillige taknemmelige kort retur, som bliver læst højt på fællesamlingerne.

– Kortene giver de frivillige en indsigt i, hvor meget maden betyder for familierne. Det er så fint, fortæller Trine.

Mette Carstens, 24 år, frivillig

Mette Carstens er en af de frivillige, som har været med fra starten i Aalborg. Hun så et opslag på aalborg.nu og tilmeldte sig, da hun elsker at lave mad og synes godt om projektet. Hun havde længe gerne ville være frivillig, og efter hun droppede ud af et studie i december, synes hun tiden var rigtig.

– Det er megafedt og folk er bare imødekommende. Jeg har fået gode tips og inspiration til at lave ny mad, fortæller hun.

Selvom Mette nu har fundet et arbejde, vil hun meget gerne fortsætte. Hun synes, det er forbundet med en stor frihed og føler sig ikke forpligtet til at komme hver uge.

– Det kræver lidt planlægning, men det giver en masse energi at være her. Folkene her brænder virkelig for at være med, fortæller hun.

Ambition om 20% sårbare unge i køkkenet

Det er ofte de ressourcestærke unge, som melder sig som frivillige, men det er Det Kærlige Måltids ambition, at køkkenholdet på sigt skal bestå af 20% sårbare unge. Det kan være unge som lider af angst eller ensomhed. De er pt. i dialog med foreningen Head Space om et eventuelt kommende samarbejde.

– Køkkenet er et fantastisk rum til at nedbryde stereotyper, her skal man ikke have den store studentereksamen eller være specialist. Når vi skræller kartofler sammen, arbejder vi i et fælleskab og får talt om mange ting, fortæller Anika.

Prepperne hakker og snitter

Arbejdet starter i køkkenet kl. 14 og slutter omkring kl. 17. Det er dog ikke altid, at de unge kan nå at møde ind på det tidspunkt grundet uddannelse. For at undgå flaskehalse har Det Kærlig Måltid også et hold af preppere, som møder ind før de unge og hjælper med at gøre grøntsagerne klar til de unge. Prepperne er typisk efterlønnere, ledige eller studerende over 25 år, som har sabbatår, og som derfor er mere fleksible med deres tid.

Siger ikke nej til overskudsmad

Den ugentlige menu kan ses på Facebook og Instagram. Madplanen udarbejdes af Det Kærlige Måltids kok i Aarhus, Tina Møller, dog er der plads til justeringer undervejs, da de ofte modtager maddonationer, som så bliver integreret i planlægningen fra uge til uge. De er lige nu ved at søge Økologimærket, da de primært bruger økologiske varer i madlavningen.

– Vi er så heldige at få doneret råvarer engang i mellem, som kan indgå i madlavningen. Det er mere bæredygtigt og vi undgår også unødigt madspild, da vi tit kan få nogle gode retter ud af maden. Vi siger derfor ikke nej til overskudsmad, fortæller Trine.

De kan dog ikke arbejde og planlægge alene ud fra overskudsmad. Det bliver for usikkert, men de er fleksible og alt doneret mad får de tilpasset i deres madplan. Derfor har de fået en fordelagtig aftale med madgrossisten AB-Catering.

Afhængige af fundraising og donationer

Da det er en nonprofit organisation, er de afhængige af donationer fra blandt andet fonde. Derfor har organisationen en fundraiser tilknyttet en dag om ugen til at søge midler i samarbejde med Charlotte Thyberg. For at kunne opskalere projektet håber de dog på at lokale virksomheder i Nordjylland ønsker at engagere sig.

– Vi håber, at lokale virksomheder vil være interesserede i at støtte projektet som en del af deres CSR-strategi og dermed hjælpe lokalt i deres nærområde. Dermed kan vi hjælpe endnu flere familier i Aalborg Kommune, fortæller Anika håbefuldt.

Det er også muligt at støtte projektet som privatperson, både økonomisk og i form af frivillige timer. Ønsker du, eller har du en virksomhed, som ønsker at støtte konceptet, kan du kontakte Det Kærlige Måltid via deres hjemmeside: www.detkaerligemaaltid.dk.