Det er sommer og der skal grilles!

MADGLÆDE | ÆDEDOLKEN, ANDERS LANG

– Men gør dig selv en tjeneste og prøv noget andet end slagterens klassiske grillbakke i supermarkedet. Her har jeg fundet to lidt specielle udskæringer fra koen. Mega smagfulde begge to, men vidt forskellige stykker.

Det ene er tværreb

Det danske svar på short ribs – ikke helt samme udskæring, men tæt på.

Jeg valgte at lave det på min træpillegrill. Startede med at tage tværrebet, trimmede det en smule og fjernede hinden, der sidder på bagsiden af benene.

Derefter rubbede jeg det med en færdig Traeger beef rub – du kan også vælge at lave en selv. Jeg lod det trække natten over. Træpillegrillen indstillede jeg til 100 grader og brugte funktionen super smoke, så den fik en masse røg. Her stod den i 3 timer.

Så pakkede jeg den ind i slagterpapir sammen med en god klat smør. Efter 3 timer tog jeg den ud af papiret, glaserede den med en Texas Spice Traeger BBQ sauce og gav den en lille time til kernetemperaturen ramte 94 grader.

Kødet er så utroligt mørt og saftigt og utroligt smagfuldt. Virkelig en lækker udskæring som er sjov at lege med, en dag hvor man har tid nok.

Den anden udskæring, jeg gerne vil fremhæve, er nyretapper

Ét af mine absolut favoritstykker fra koen. Ordet nyretapper lyder jo ikke specielt indbydende, især ikke hvis man ikke kender udskæringen. Derfor, når du skal servere det for folk, der ikke kender det, kan du bruge det franske onglet eller amerikanske Hanger Steak. Det lyder lidt mere indbydende.

Jeg starter med at trimme kødet og fjerne den store sene, der går gennem hele udskæringen. Deler udskæringen i tre lige store dele på langs. Kødet skal derefter saltes og trække ved stuetemperatur minimum en time inden, du steger det.

Det skal steges ved høj varme i kort tid. Jeg valgte, at bruge min kulbakke til min gasgrill. Fyldte den med trækul (skal være trækul! Ikke briketter), tændte den, og da kullene var glohede, rystede jeg dem med en ildrager så overskydende aske røg af, og kullene stod helt rødglødende.

Så lagde jeg kødet direkte oven på kullene og gav dem et par minutter på hver side. Jeg lagde derefter kødet på den ene side af grillristen, modsat kullene, og lod det trække 10 minutter, inden jeg serverede det.

Nyretapper er utroligt kraftige i smagen og meget grove i strukturen. Rigtig godt alternativ til en rød bøf. Når du steger kødet på denne måde, får den en utrolig god smag af grill og en lækker grillskorpe.

God Grill-lyst & velbekomme!

APPETIZES GRILL-MANDE-MADBLOGGER

Anders ‘Ædedolken’ Lang er i den grad madentusiast og har en succesfuld madblog på facebook. Han laver mest af det, som man nok vil kalde ‘mandemad’ og har masser af lækre grillopskrifter på sin side. www.facebook.com/aededolken/