Bliv klar til skiferien og undgå de typiske skiskader

PRESSEMEDDELELSE falck DK

Simpel træning kan forebygge de typiske skiskader, der hvert år resulterer i tusindvis af skiskader og ødelagte skiferier. Falcks ekspert i forebyggelse og træning giver her sit bud på, hvordan man igennem styrke-, konditions- og balancetræning minimerer risikoen for de hyppigste skiskader.

Når skiglade danskere drager mod alperne eller fjeldene, så glemmer de desværre alt ofte at forberede kroppen inden, hvilke resulterer i tusindvis af skiskader hvert år. Det er svært at garderer sig fuldstændig mod uheld, men de typiske skiskader som forstuvninger, vrid og overbelastning, kan ofte forebygges inden ferien ved at træne de muskelgrupper, som primært arbejder, når man står på ski. Skiferie er en fantastisk ferieform, men det er også hård fysisk aktivitet.

”Rigtigt mange skientusiaster glemmer, at man på en skiferie ofte er aktiv 4-6 timer om dagen i 5-7 dage. Det er rigtig mange timers belastning på kroppen, som de fleste af os ikke er vant til. Så kom i gang i god tid – det er godt givet ud. Ud over chancen for at forebygge skader, får du også mere overskud på pisten, hvilket i sidste ende giver en bedre ferie,” siger Jeppe Beck Olesen, Afdelingsleder for Forebyggelse og Træning hos Falck.

Squat, løb og stå på et ben
Skiformen kan opnås på mange måder og niveauer, det vigtigste er, at man forbereder kroppen og får trænet de forskellige muskelgrupper som ben, arme og skuldre:

  • Squat – Skiløb belaster både knæ, lår og hofte, derfor er squat-øvelser gode og effektive til at aktiverer en masse muskelgrupper på én gang. Du kan enten bruge din egen vægt eller bruge vægte alt efter ambitionsniveauet.
  • Løbetræning – Konditionstræning er fundamental for at kunne opretholde koncentrationsevnen og dermed øge udholdenheden. Konditionen trænes ved at få pulsen op og sved på panden. Det gøres fx gennem cykling, løb eller raske gåture.
  • Stå på et ben – Balanceevne er god at træne inden skiferien, da balancetræning forbedrer chancen for at afværge et fald. Balancen kan styrkes ved fx at stå på et ben imens man børster tænder, brug af balancebræt eller hoppe på et ben.

Lyt til kroppen
Det er ikke kun den forebyggende træning, der kan reducere risikoen for skader. Det er fx en rigtig god idé at varme op inden man hopper i skistøvlerne efter frokostpausen, hvor kroppen er blevet kold. Sidst, er det vigtigt, at man lytter til sin krop, når trætheden melder sig, da en træt krop reagerer langsommere på uforudsigelighed og øger risikoen for at få skader.