Bedre sammen

tekst CHRISTINA SVENDSEN | foto MIA MACOM

Smukke kager blev Liv Martines fuldtidsbeskæftigelse, da hun vandt Den Store Bagedyst i 2015. Ikke længe derefter fandt hun en kreativ ligesindet i tegneren Simone Thorup Eriksen og sammen har de skabt et univers, som favner lidt af hvert

Det er svært ikke at holde af et program som Bagedysten, der indtil videre har ni sæsoner på bagen. Men der er nok ikke mange, der kunne forudse, at det ville blive sådan en kæmpesucces, hvor flere tusinde seere gennem flere år troligt følger med i hvem, der bliver årets mesterbager.

I 2015 var det nordjyske Liv Martine, der løb med sejren. Uge efter uge havde hun kreeret det ene mesterværk efter det andet, så på trods af stærke modstandere, var det hende, der til sidst kunne løfte det eftertragtede trofæ.

Et godt match

Kager er stadig en stor del af Liv Martines hverdag, og faktisk er hun i fuld gang med at bage en chokoladekage, da jeg ringer op til dagens onlineinterview. Med på linjen er tegneren Simone Thorup Eriksen, der er den anden halvdel af firmaet Kagetid, som de to stiftede for omkring fem år siden. Grunden til at interviewet foregår online er for en gangs skyld ikke den virus, der heldigvis ikke er en del af hverdagen længere. Det er fordi, at Liv og Simone bor i hver sin ende af landet.

– Simone kommer fra Kolding. Da jeg lærte hende at kende, levede hun af at tegne. Jeg fandt hende på Instagram, hvor jeg syntes, hun havde den fineste streg. Hun havde leveret et tegnet brudepar til en bryllupskage, jeg skulle lave. Jeg fandt hende derefter og tænkte straks, at hun er da det dygtigste menneske til at tegne. Så skrev jeg til hende, og vi fandt ud af, at vi arbejdede rigtig godt sammen. Simone er nok det mest arbejdsomme, strukturerede og punktlige menneske, jeg kender. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skulle gøre uden hende, for at være helt ærlig, smiler Liv.

– Vi arbejder virkelig godt sammen, og er et rigtig godt match. Vi har samme arbejdsmoral og hver vores styrker. Jeg er mega-rodet, hvor Simone er god til at til få rodet puttet i en boks, og så bliver det bare til noget rigtig godt.

Venskabet kom senere

Liv fortæller, at deres samarbejde faktisk kunne have handlet om alt mulig andet end kager.

– Det kunne ligeså godt have været børnetøj eller noget andet. Jeg tror, det er kombinationen af os to, der gør forskellen.

– Liv og jeg er jo hver vores halvdel af Kagetid. I løbet af de sidste fem år er vi nok også blevet hver vores halvdel af hinanden, fortæller Simone, mens Liv grinende nikker.

– Liv kan noget med kager og jeg tegner, men vi er enige om ret mange ting i mange af de processer, der er, og så arbejder vi bare virkelig godt sammen. Hun er den dygtigste kagebager, jeg kender, og er altid i godt humør.

Selv gennem en computerskærm, er det tydeligt, at Liv og Simone føler sig trygge og godt tilpas i hinandens selskab. Det nære venskab er dog først noget, der er kommet snigende hen af vejen. For da de startede samarbejdet, var deres ambition, at relationen kun skulle være professionel.

– Vi skulle ikke være veninder, fordi vi skulle arbejde sammen. Det kunne være svært at være veninder, hvis der for eksempel var noget, man var utilfreds med, som skulle gøres bedre. Vi var enige om, at det skulle være et professionelt forhold, hvilket det faktisk også var det første halvandet år. Jeg synes, vi var ret gode til det. Men så gik det helt galt, fortæller Liv, mens de begge griner.

Familien er med

Både Liv og Simones familie er også blevet en stor del af hinandens hverdag. Faktisk har Livs ægtefælle, Mads, også skrevet nogle af deres populære foldebøger, hvor man kan sammen- sætte sin egen ret. Liv genfortæller, hvordan Simones datter for nylig ringede til hende som en af de første, da hun havde fået en rokketand.

Simone har to døtre på henholdsvis 10 og 5 år, mens Liv fik en søn sidste efterår. Børnene har altid været en naturlig del af hverdagen i firmaet. Faktisk gik de i gang med at skrive første bog sammen, da Simones yngste datter var bare otte uger.

– Så Frode er Kagestids baby nummer to, smiler Simone.

Fællesskab

Kagetid har sin egen Instagram-profil, hvor 94.000 følger med. Både Liv og Simone lægger stor vægt på, at følgerne på Instagram generelt er en positiv flok.

– Vores følgere er de sødeste i verden. Der er jo derfor, at vi har lyst til at dele så meget, som vi gør, fordi der sidder verdens sødeste mennesker i den anden ende, indskyder Simone.

– De følgere som mig og Simone har, altså det får du ikke bedre.

– På en eller anden måde er det jo et fælleskab, som går begge veje.

– Ja! Vi deler med dem, men de deler også kager med os. Vi inspirerer hinanden og de inspirerer hinanden indbyrdes. Det er nærmest blevet en kageklub, hvor man bare har lyst til at dele en masse gode idéer og er fælles om en interesse. Det er positiv cirkel og det er virkelig fedt, smiler Liv.

Kun én kagebager

På trods af Livs kagekundskaber, så er glæden ved at bage ikke smittet af på Simone.

– Nej, jeg har jo en til at bage til mig, griner Simone skælmsk.

– Det er min boldgade, istemmer Liv.

– Det er så sjovt, for hun er det mest sirlige menneske, jeg kender, når det handler om at tegne, være kreativ og gøre ting med hendes hænder. Men når hun bager, så kan jeg næsten ikke vente med at flå paletkniven ud af hånden på hende, fordi hun er så voldsom, griner Liv, mens Simone giver hende fuldstændig ret.

Til gengæld er Simone bedre end de fleste til at tegne.
- Jeg har tegnet hele mit liv, og har levet af det siden 2014. Jeg startede med at lave nogle invitationer til en barnedåb, der blev sendt ud til 100 mennesker. Så var der tre mere, som spurgte om jeg kunne tegne deres bryllupsinvitationer. Jeg udgav min første bog i 2016, og så er det ligeså stille vokset derfra.

Et stort miskmask

– De første mange år tjente vi ikke penge på Kagetid. Vi havde hver vores ved siden af, hvor Simone tegnede, og jeg bagte kager og afholdte kagekurser. Vi kunne dog se, at vi arbejdede mere og mere på det fælles projekt, så nu er det næsten alt, der er blevet et stort miskmask. Det hele er blevet en fælles ting, og vi bliver bedre af at arbejde sammen. Vi gør hinanden dygtigere, fordi vi stiller krav til hinanden. Det hele er bare gået op i en højere enhed, fordi vi arbejder sammen.

Lige meget, hvad projekter det bliver, så er de begge sikre på, at de bare gerne vil blive ved med at arbejde sammen.

– Den eneste plan, vi har, er, at vi skal arbejde sammen. Om det så bliver med det ene eller det andet, og hvor det fører os hen, det er fuldstændig ligegyldigt.

– Vi elsker Kagetid og vil gerne arbejde med det, så længe det kan lade sig gøre. Allermest vil vi bare gerne arbejde sammen, siger Simone.

Hæklede kager

Kagetids nyeste projekt er en bog, der kombinerer bagning og hækleri. Den er lavet i samarbejde med Josefine Bjørn Valentin, der står bag webshoppen minkreativeverden.dk.

– Vi mødte Josefine på Kreative Dage (Nordens største kreamesse, red.) for fire år siden. En dag skriver hun til os, om vi ikke har lyst til at være med på denne her bog sammen med hende. Vi har ikke lavet bøger med andre end os selv og Mads, men hun er bare et virkeligt sødt menneske. Josefine er helt utrolig dygtig med sine hænder, så vi sagde selvfølgelig ja til at mødes med hende, og allerede samme dag var vi enige om, at det gør vi. Vi har bagt en masse kager, som hun efterfølgende har hæklet. Det har været et rigtig fint projekt, fortæller Simone.

Bogen hedder Hækle- og Kagetid, hvor man kan finde kageopskrifter, som bagefter kan hækles.

Både Simone og Liv er kreative til fingerspidserne, og nyder begge håndarbejde.

Arbejde og hverdag smelter sammen

Det kan være svært at holde arbejde og hverdag for sig, når man har sin egen virksomhed.

– Det smelter sammen, udbryder de begge i munden på hinanden.

– Det undgår vi ikke. Ligeså meget som man kan glæde sig til at gå på weekend om fredagen, ligeså meget glæder vi os til at gå på arbejde om mandagen, så det gør ikke noget. Det, vi til gengæld er rigtig gode til, er at involvere vores mænd og vores børn, sådan, at det bliver hyggeligt for os alle, hvor vi spiser sammen og børnene må være med. Det kan godt være, at kagerne tager tre gange så lang tid at lave, men så er vi sammen om det, fortæller Simone, mens Liv forsætter;

– Nogle gange kan det være kaos med hunde, katte og børn, men det er, hvad vi gør det til, for det skal være hyggeligt for alle, og det er det kun, hvis alle bliver inddraget.

Kagetid har allerede flere spændende projekter på vej. En af dem er en bog med julepynt, hvor de er ved at finpudse de sidste detaljer. En anden er bogen Hækle- og Kagetid, der er i handlen nu. Det er spændende hvilke projekter, de to dygtige kvinder finder på næste gang. Én ting er sikkert, det bliver kreativt!