Et år med covid-19 set gennem aalborgensernes øjne

tekst MATHILDE FALDEN | foto PRESSE/PRIVAT

Årsdagen for corona-virus’ indtog i Danmark nærmer sig med hastige skridt. Et år, der har påvirket os alle i høj eller mindre grad. For nogle har konsekvenserne været ulykkelige, samtidigt med at det for andre har åbnet nye muligheder, der har vist sig at skabe succes – fælles for de fleste er det dog, at sammenholdet har reddet mange situationer. Vi har spurgt aalborgenserne, hvordan det første år med corona har påvirket dem og hvordan de har fundet vej gennem de mørke tider – på den måde kan vi inspirere hinanden til at få det bedste ud af en for mange hård tid

RIDETUR OG STREETART

Aalborgs borgmester – 
Thomas Kastrup Larsen

– COVID-19 vendte pludselig op og ned på mange ting. I Aalborg Kommune har vi heldigvis et stærkt team i ryggen, der har ledt os gennem de mange prøvelser på helt fantastisk vis. Som borgmester har jeg et ansvar for at være et forgangsbillede, hvorfor jeg både professionelt og privat har måtte tænke i helt nye baner. På hjemmefronten har jeg alene og i samvær med min familie udnyttet Aalborgs fantastiske byliv og den omkringliggende smukke natur. Vi har blandt andet været på ridetur i Rebild Bakkers fabelagtige omgivelser og suset rundt i Aalborgs nostalgiske gader på el-løbehjul, hvor vi især fandt glæde i at se på de mange streetart-malerier, der troner sig op på gader og stræder. Jeg glæder mig til at møde aalborgenserne med både håndtryk og knus. Jeg glæder mig til at kunne se smil og grin i virkeligheden frem for på Teams. Men i Aalborg Kommune har vi også indset, at det ikke altid er en nødvendighed at flyve frem og tilbage mellem Aalborg og København for at afholde et vellykket møde. Corona har budt på mange svære dilemmaer, men det er med stor stolthed, at jeg ser, hvor fremragende aal- borgenserne er til at tænke nyt og tackle Coronas mange udfordringer.

PAS PÅ AT SOFAEN IKKE SPISER DIG

Ejer af Din Mægler
 – Lasse Frederik Pedersen

– Da vi for et år siden blev præsenteret for COVID-19’s alvor, indså jeg hurtigt, at jeg være forandringsparat for at stå stærkest muligt. Jeg har taget større ansvarsområder i min forretning end hidtil og vi måtte slå vores to butikker sammen til én for at være økonomisk ansvarlige. Dog har vi hos Din Mægler indset, at hvis alle tog deres tørn i kampen, ville vi komme ud på den anden side endnu stærkere end før. Jeg har kun oplevet positivt mindset fra både ansatte og kunder, og det gør mig stolt at se, hvordan vi i fællesskab har kunnet opretholde et tilfredsstillende arbejdsmiljø og kundeserviceniveau. Jeg ser dog enormt meget frem til at give et solidt håndtryk frem for et albuestød efter en god handel med mine kunder. Mit Corona-råd til aalborgenserne er: pas på at sofaen ikke spiser jer! Hop i motionstøjet, løb en tur og nyd de smukke omgivelser. Jeg har fundet et langt større fokus og motivationsniveau i en hverdag med et stærkere mindset, hvor vi da også har set blændende resultater i ejendomsmæglerbranchen under COVID-19.

DEN NORDJYSKE MENTALITET SEJRER

Bygningschef Aalborg Kommune – 
Peter Munk

– Da jeg første gang hørte om COVID-19 var min største bekymring, om vores byggeprojekter ville kunne opretholdes, når arbejdet skulle udføres hjemmefra. Min rolle som chef gjorde, at jeg var ansvarlig for at omstille personalet og udtænke en digital distanceledelse, som kunne opretholde vores stærke team. Dog erkendte jeg, at vi hurtigt blev digitalt parate til udfordringer – en digital udfordring der ellers ville have taget år at indføre. Ydermere fik vi uerstattelig støtte fra staten, der gjorde, at vi har kunnet fremrykke anlægsprojekter for yderligere 500 mio. kroner. Hermed har vi kunnet skabe arbejdspladser til en masse aalborgensere. Det har været intet mindre end fantastisk at kunne være med til at holde hjulene i gang og se, at vi i Aalborg kan nytænke, når det er nødvendigt! Jeg oplever, at den nordjyske mentalitet gør, at aalborgenserne tager ansvar og holder hovedet koldt for at komme igennem denne svære tid. Mit råd er at se glæden i, at vaccinerne nu er en realitet og så kan vi i min personalegruppe desuden stærkt anbefale at drikke en virtuel fredag- søl i ny og næ.

BOOK EN VIRTUEL BIBLIOTEKAR

Bibliotekar på Aalborg Bibliotekerne
 – Tine Eggertsen

– Hos Aalborg Bibliotekerne har vi øvet os i mange år på at tænke nyt og tilpasse os, så det er kommet os til gode i denne vanskelige periode. Vi har derfor sat mange nye skibe i søen. Personligt var jeg vært på vores første digitale bogcafé, jeg har været med til at streame bogtrailerprisuddeling, og så er jeg blevet virtuel bibliotekar. Her kan man kan booke et online møde, hvor vi hjælper med at finde det, du mangler – strikkeopskrifter, nye krimier eller litteratur til din skoleopgave. Så får man brugt bibliotekarmusklerne lidt fra hjemmekontoret, og det er dejligt. Jeg har fået øjnene op for, at vi kan meget mere, end vi troede og når vi rykker sammen, kan vi gøre noget for det fælles bedste. Når det er sagt, så savner jeg de uformelle snakke og grin med kollegaer og ikke mindst den personlige kontakt med biblioteksgæsterne. Dem glæder jeg mig til, vender tilbage. I mellemtiden tager jeg flugten ind i bøgerne, når jeg trænger til en pause fra nyhedsstrømmen, kontakttal osv. Jeg deler gerne ud af min læseglæde til andre. Faktisk kan jeg slet ikke lade være.

DE KOLDE OG VARME HÆNDER ARBEJDER TÆT


Kontorchef i Kvalitets- og Innovationsenheden & Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune – Louise Weikop

– Da jeg så pressemødet rulle hen over skærmen den 11. marts 2020, så jeg samtidigt mine og mine kollegaers arbejdsopgaver smuldre mellem hænderne. Dog blev min frygt gjort til skamme, for hurtigt så vi i Aalborg Kommune, at vores stærke teams udtænkte nye løsninger og tiltag, der gjorde, at mange arbejdsopgaver blev opretholdt samtidigt med at nye kom til. For mig har COVID-19 i høj grad haft indvirkning på mit arbejdsområde, da vi i min afdeling fik vi til opgave at opbygge et lager af værnemidler til forvaltningen. Med dette fulgte opgaver som at ajourføre Lægemiddelstyrelsen omkring vores beholdning og opbygge et bestillings- og distributionssystem – alt dette fra den ene dag til den anden. Ingen af os havde nogensinde prøvet noget lignede, og så mange værnemidler fylder altså mere end man lige skulle tro! På trods af følelsen af at være på udebane, har det været et utrolig meningsfyldt stykke arbejde at udføre. Jeg er imponeret over, hvordan samarbejdet mellem de varme og de kolde hænder kan lykkes med så stor succes på trods af de mange ændringer i vores hverdag.

AALBORGENSERNE SPISER LOKALT

Restaurantejere af Nam, Menendez, Smæk og DailyNam måltidskassen
 – Kim Jeppesen og Anne Menendez

– Som selvstændig var det intet mindre end frygtindgydende nyheder, vi hørte tilbage i marts 2020. Vi frygtede for vores forretning, vores ansatte og vores økonomi. Vi insisterede dog på at holde hovedet koldt og udtænke en løsning, der kunne sikre os under pandemien. Vi ville tænke kreativt og trække på de ressourcer, vi havde. Vores indstilling har, set i bagklogskabets klare lys, på mange måder båret frugt. Vi indså, hvordan vi og vores medarbejdere i høj grad var omstillingsparate, hvilket førte til, at vi lavede mange nye take away-ordninger fra vores restauranter, samtidigt med at vi også startede vores nye virksomhed op. DailyNam er et måltidskasse-koncept, der sørger for lækker aftensmad til danskerne på de ellers kedelige dage, samtidigt med at det understøtter Corona-anbefalingerne om at handle så lidt som muligt. Dog kan vi ikke udelukkende takke vores stædige og kreative indstilling for vores overlevelse i Corona-krisen. Vi kan i lige så høj grad takke aalborgensernes støtte til lokale virksomheder – en støtte vi har kunnet mærke hver dag gennem hele året.

FRA EVENTMAGER TIL KOMPENSATIONS-RÅDGIVER

Direktør for Aalborg City – 
Flemming Thingbak

– I min stilling som direktør for Aalborg City er jeg ansvarlig for at gøre Aalborg interessant at besøge for hele regionen. Aalborg City er en sammenslutning af knap 300 detailhandlere, caféer, restauranter og andre liberale erhverv – alle sammen erhverv som mildest talt har været udfordrede af Corona- krisen, hvorfor Aalborg City også blev udfordret. Vi havde planlagt events som DM i hotdogspisning, julemarked på Gammeltorv og live fodbold på storskærm på Gammeltorv til EM-mesterskaberne, men samtlige af disse blev desværre aflyst. Mit arbejde gik fra primært at være eventmager til at stå for videreformidling af informationer om kompensationspakker til alle vores medlemmer. Det har været et år, jeg arbejdsmæssigt helst ikke vil opleve igen, men samtidigt har vores aalborgensiske medlemmer udvist en fantastisk ro og overskud, der har gjort, at vi kommer igennem krisen uden alt for mange mén. Samtidigt er det vigtigste, tiden har lært mig, at så længe du holder sammen med dem, du elsker og har nogle gode sparringspartnere i livet, så kan selv en pandemi bare komme an!

I SPIDSEN FOR SUNDHEDSBEREDSKABET

Direktør for ældre- og handicapforvaltningen,
Aalborg Kommune
 – Jan Nielsen

– Da nyhederne omkring Corona ramte Danmark, frygtede jeg først og fremmest for de ældre og andre udsatte, som også er dem, jeg arbejder med til dagligt. Heldigvis har Aalborg Kommune beredskabsplaner og retningslinjer liggende, vi har kunnet bruge som første rettesnor i de meget afvigende situationer. Derudover har jeg oplevet, at vi som kommune har været enormt omstillingsparate, og det var da også en egenskab, jeg selv måtte besidde, da jeg foruden min stilling som Direktør for Ældre- og Handicapforvaltningen måtte påtage mig en rolle i spidsen af Sundhedsberedskabet. Jeg oplevede et helt fantastisk, effektivt samarbejde mellem stat, region og kommune. Det skabte et trygt og viljestærkt fundament, hvor alle kunne se formålet med at yde lidt ekstra i arbejdet eller at assistere i hidtil ukendte områder. Jeg synes, at vi i Aalborg Kommune altid har bevist, at gode resultater skabes på baggrund af stærke samarbejder, men er jeg pavestolt over det samarbejdsniveau, vi har vist i kommunen under pandemien. Det er et idealniveau, vi vil efterstræbe i fremtiden.

ONLINE RELATIONER TIL INVESTORERNE

Director of relations, Invest in Aalborg – 
Catharina Vinther Engqvist

– På verdensplan har vi set investeringer falde med over 40%, men i Aalborg har vi heldigvis været vidne til et helt fantastisk, positivt livs- og fremtidssyn. Vi har set store adfærdsmæssige ændringer i de lokale investeringer, men der har gennem pandemien stadig været en generel stor interesse for Aalborg. Vi har i Invest in Aalborg set mange nye og spændende cases spire, hvilket har været inspirerende at være vidne til. Jeg synes, at vi både som danskere og aalborgensere kan være stolte af os selv. Vi har udvist samfundssind og sammenhold, når det har været nødvendigt, hvilket også har skabt nye fantastiske fællesskaber og finurlige løsninger. I Invest in Aalborg fandt vi primært nye løsninger inden for, hvordan vi skulle skabe stærke relationer online. Jeg måtte tilbage i de støvede lærebøger for at skole mig selv og ansatte i, hvordan vi bedst kunne handle i den pågældende situation. Vores resultater er ikke til at tage fejl af: Walk and talks virker, men de slår altså ikke et godt, gammeldags knus!

JOBRÅDGIVNING GÅR DIGITALT

Beskæftigelseschef Aalborg Kommune
 – Jesper Dahlgaard

– Som beskæftigelseschef i Aalborg Kommune var det med stor bekymring, jeg måtte indse konsekvenserne af den ver- densomspændende pandemi tilbage i marts 2020. I forvejen var der for få jobs i Nordjylland og Aalborg, og jeg havde en forventning om, at jeg nu ville se en masse aalborgensere, der på grund af Corona ville miste deres jobs. Det blev desværre også til virkelighed, men vi har dog kunnet se, at tallene har været bedre her i Aalborg end i resten af landet. Grundet nedlukningen tog vi i kommunen et digitalt kvantespring, der gjorde os digitalt parate til at møde vores borgere og virksomheder på skærmen og rådgive dem på bedst mulig vis. I fremtiden vil vi fortsat gøre brug af mange de digitale løsninger, da de giver en fleksibilitet for os og for vores borgere og virksomheder. Jeg vælger at fokusere på alle de gode ting, vi har opnået under pandemien. Alle nyhedsstrømme skal nok sørge for at fortælle os de sørgelige fakta, hvorfor det er vigtigt selv at dyrke de positive.

DET VILDE VESTEN FOR VÆRNEMILDER

Arbejdsmiljøkoordinator Aalborg Kommune
og Ekspert i Værnemidler
 – Line Louise Jensen

– Jeg har som arbejdsmiljøkoordinator indtil marts 2020 haft til opgave at skabe de bedste rammer for et godt arbejdsmiljø på Skoleforvaltningens mange arbejdspladser. Det var en opgave, der på grund af COVID-19 i høj grad skulle nytænkes. Her fik vi af statsministeren retningslinjer for, hvad skolerne skulle indeholde af værnemidler for at måtte genåbne, og det blev min opgave at sørge for at imødekomme kravene. Jeg oplevede det som det vilde vesten. Hverken jeg eller mine kollegaer havde erfaring med indkøb af værnemidler og i starten føltes det meget som at famle i blinde. Heldigvis oplevede jeg, at med stærke sammenhold, lykkedes projektet – værnemidlerne stod leveret ved alle vores arbejdspladser tirsdag efter påske, og det føltes som en kæmpe sejr! Senere har jeg ageret hotline for skolernes ledere, der har videreformidlet de mange spørgsmål fra forældre omkring smittesporing, rejseaktiviteter mv. Denne stilling tog al min tid og mere til, hvorfor min sædvanlige stilling blev sat i bero og jeg pludselig kunne kalde mig Ekspert i Værnemidler – en surrealistisk oplevelse, der har bragt mange online fællesskaber med sig.

DET ER I MODVIND, MAN SKAL SÆTTE SEJL

Indehaver af deKARL – 
Karl Martin Hosbond

– Da COVID-19 ramte, var jeg i fuld gang med at rykke gulv op i vores nye lokaler i Gravensgade, som skulle totalrenoveres. Det var helt surrealistisk at stå i dén situation. Beslutningen var jo taget – alle indkøbene var gjort og alt var planlagt til åbningen i august, men nu dukkede der en udfordring op, som vi aldrig havde kunnet forberede os på. Men jeg var og er stadig stålfast på at tingene skal lykkes. Det er i modvind, man skal sætte sejl! Vi har måtte tænke i nye baner for vores eksklusive livsstilsbutik. Det har fx betydet, at vi hver dag knokler for hele tiden at sikre levering samme dag til folk fra Nordjylland, som bestiller på vores webshop. Jeg tror på, at vores omstillingsparathed spiller en afgørende rolle nu, men fremover kommer den til at spille en mindst lige så stor rolle, for omvæltningen skal ikke undervurderes, når vi igen skal til at åbne samfundet op. Jeg er positiv, og jeg nægter at fokusere alt for meget på de ting, vi ikke kan gøre noget ved. Hvis vi vil nå vores mål, må vi finde ud af, hvordan vi klarer vejen dertil, uanset hvordan den ser ud.