Bange forsker giver lektion i gys

Tekst Pressemeddelse (Aalborg Bibliotekerne) | Foto Presse

Kan du høre deres raspende ånde i mørket? Se de spidse tænder glimte i månelyset. Den 31. januar skræmmer Aalborg Bibliotekerne livet af sit publikum.

Istapper ned ad ryggen. Hår, der rejser sig på armene. Den 31. januar, kl. 19, dykker Aalborg Bibliotekerne sammen med horror-forskeren, Mathias Clasen, direkte ind i rædselens maskinrum.

For åbent tæppe vil Mathias med glimtende skalpeller og bensave blotlægge gysets anatomi – og svare på, hvorfor vi som publikum elsker at blive forskrækket.

Bævende angst for egen forskning

Mathias Clasens forskningsfelt er netop alt dét, der kan få gru og angst til at vælde op i os.

Som national ekspert på området har han blandt andet givet en TEDx-talk om horrormediet; og han har også været forbi Horsens Krimimesse, hvor horror-genren de seneste år har fået stadig større dækning.

Alligevel er det som om selve forskningsemnet ‘horror’ er valgt som udfordring til Mathias selv. For Mathias er hunderæd for at se horror og bryder sig faktisk ikke om genren.

– Jeg ser aldrig horror alene, og altid med lyset tændt, siger Mathias.

Motorsavsmassakre afblæst

Til arrangementet ‘Forførende gys’ kan du som publikum bl.a. høre om: Hvorfor hajer skræmmer os langt mere end de egentlig burde. Hvilke virkemidler det er, der bruges for at gøre os forskrækkede både på film, i bøger og spil. Og hvor horror-genren bevæger sig hen i disse dage – bliver den grovere og mere ekstrem? Eller går den under huden med det subtil ondskab og raffinement?

– Vi havde egentlig også overvejet at indlægge et spændingsmoment i foredraget, siger Matilde Norup Iversen, der er medarrangør af arrangementet

Ud over at være litteraturformidler er Matilde selv gyser-aficionado og har specialiseret sig i special effects-makeup.

– Her skulle jeg pludselig dukke op sminket som blodigt offer og blive jagtet med en motorsavs-attrap rundt mellem publikum, forsætter Matilde.

– Men vi endte med at aflyse det, fordi foredraget faktisk er uhyggeligt nok i sig selv. Og så skulle vi jo også tænke på ikke at skræmme Mathias for meget, afslutter Matilde og ser alligevel lidt skuffet ud.

Matildes evner med FX-makeup kan senere på året opleves til Danmarks Største Klassefest, hvor hun skal stå for at sminke en hel zombiehær på biblioteket.

Det er uvist, om dette arrangement også kommer til at indeholde motorsave.

Tidspunkt: Torsdag d. 31. januar, kl. 19-21.

Sted: Hovedbiblioteket – Musikloungen