Bæredygtige snedkermøbler

REKLAME I GRØNNING MØBELSNEDKERI

Annonce

Klaus har været selvstændig møbelsnedker siden 2015. Efter han færdiggjorde sin uddannelse med en sølvmedalje i 2014, tog han et iværksætterkursus ved Aalborg Kommune for at komme i gang med drømmen om at starte egen virksomhed

Undervejs på Klaus‘ rejse som møbelsnedker er der sneget sig en tanke ind om slow wood og bæredygtige løsninger.

Fra starten af Klaus’ uddannelse har han været forelsket i det gamle håndværk og traditionerne, der ligger bag møbelsnedkeri i Danmark. Deraf har Klaus nok altid søgt efter nogle dogmer, som afspejlede dette. Og det er her, at idéen om slow wood tager afsæt.

Tanken om de bæredygtige løsninger startede med at være et fokus på det arbejdsmiljø, man står i som møbelsnedker. Klaus var interesseret i at forbedre arbejdsmiljøet gennem de forskellige bearbejdningsprocesser, man kommer igennem, når man laver møbeldesign. Det handler om valg af materialer, metoder og teknikker.

Sidenhen har han også fået et mere klima-orienteret fokus. Tanken om, at man kan spare i CO2 udgifterne ved at koncentrere sig om det træ, der er i lokalområdet, giver bare rigtig god mening.

For Klaus handler slow wood om kvalitet over kvantitet. Det er en slags modreaktion på den måde, der bliver produceret og forbrugeren køber møbler på. Tænk fast food vs. slow food.

Med slow wood vil Klaus gerne inspirere til, at man køber møbler, der kan holde i generationer, som er lavet på bæredygtige dogmer.

Genbrug af Vestbjerg Hallens gulv

Idéen opstår for alvor, da Klaus bliver kontaktet af Titan Nedbrydning, som tilbyder ham at komme med on-site og se, hvilke nedbrydningsmaterialer, der kunne give mening at bruge for en virksomhed som Grønning Møbelsnedkeri. Her går det op for Klaus, at det vil kræve en masse viden, lagerplads og mandskab, men han kunne se potentialet.

Herefter bliver Klaus kontaktet af en i sit netværk om at tilse hal-gulvet i Vestbjerg som fagkonsulent på et andet projekt, og det inspirerer ham til selv at købe ind på hal-gulvet. Derefter gik det stærkt med at konceptudvikle, hvordan han kunne indtænke nedbrydningsmaterialer i Grønning Møbelsnedkeris forretningsstrategi. Det var sådan FragmentStudio opstod.

Specialopgaver

De specialopgaver, som Klaus får flest af, er borde. Og det er nok ikke helt tilfældigt, da det har været den store satsning i Fragment Studio. Her er der tale om spiseborde og sofaborde til privatkunder, samt konferenceborde, arbejdsborde og skriveborde til erhvervskunder.

Udover det, har Klaus også tanker om andre satsninger i FragmentStudio på sigt: reoler, daybeds, loungemøbler.

FragmentStudio og bæredygtige løsninger

FragmentStudio er en gren af Grønning Møbelsnedkeri, hvor Klaus kan satse mere på slow wood og bæredygtige løsninger. Det er et kreativ designlab, hvor der bliver eksperimenteret med nedbrydningsmaterialer og udviklet på det traditionelle håndværk. Og det er også her idéen til de bæredygtige designløsninger bliver udfoldet.

Udover et fokus på at bruge lokalt træ og nedbrydningsmaterialer, har de også et princip om kun at bruge hårdt træ. På den måde kan de fravælge lakering og i stedet bruge naturolie og sæbebehandling, og det er mere skånsomt og bæredygtigt for både miljøet i bredden og arbejdsmiljøet på værkstedet.

I FragmentStudio står Klaus for alle designs, kontra Grønning Møbelsnedkeri, hvor kunderne ofte kommer med designforslag, som i fællesskab bliver konkretiseret – nogle gange har kunderne endda en ekstern arkitekt på.

Design og udvikling

Som en del af snedkeruddannelsen står man selv for at tegne og udvikle designs. Man bliver stillet en given opgave med nogle designkriterier og benspænd, og så står man ellers for at løse opgaven gennem ens design.

Klaus søger hele tiden viden og inspiration i fagbøger, magasiner, på nettet og endda i naturen. Men det handler også om at udvikle ens praktiske know how. Derfor prioriterer Klaus, at de i værkstedet altid finder tid til at eksperimentere med materialer, metoder og teknikker.

Zero waste

For Klaus handler zero waste om, at de både i Grønning Møbelsnedkeri og FragmentStudio har som dogme at undgå al unødigt materialespild. De laver sågar selv smørkniven til frokoststuen ud af restpindene på værkstedet.

Værkstedshumor

Klaus har mange sjove og skøre idéer på det lille værksted. For eksempel er næste eksperiment i FragmentStudio at bruge Fibonacci-sekvensen (det gyldne snit) i et spisebordsdesign.

GRØNNING MØBELSNEDKERI // LIMFJORDSVÆRFTET

V/ Klaus Young Grønning
Skudehavnsvej 30, 9000 Aalborg
www.groenningmoebel.dk
Tlf.: 30 26 92 30
Mail: post@groenningmoebel.dk
Instagram: @groenning.moebel
Facebook: @grønningmøbelsnedkeri