At være frivillig på et dyreinternat

Tekst Sofie Andersen Dalgaard - 8.A Vestbjerg Skole . Foto privat

Jeg har valgt at være frivillig på Hjallerup dyreinternat, fordi jeg synes, det er hyggeligt at gå blandt dyrene og passe dem. Man er med til at sørge for, at de har det godt, og at deres tid på internatet bliver så god som muligt. Når man tager hjem fra internatet, har man en følelse af, at man har gjort noget for andre, både for dyrene og for de ansatte.

På internatet kan ethvert dyr komme. Jeg har oplevet dyr helt fra tamrotter til chinchillaer, men der er også altid hunde, katte og kaniner. På internatet er der stalde til hunde og katte, som er til salg. Så er der en pensionsstald til hunde, en sygestald til katte og en stald til modtagelsen af katte. For lidt tid siden blev der også bygget en lille stald udenfor til kaninerne. Udover staldene har internatet to geder og en kat, som er deres egne.

Den bedste følelse man kan få, når man er på internatet er, når man går ind til et dyr, som er bange og ryster, og man så får dyret til at slappe af. Det har jeg prøvet nogle gange. Jeg har endda prøvet, at være inde ved en hund som rystede meget. Jeg prøvede at berolige den, og det endte med, at hunden faldt i søvn på mine knæ.

Stakkels hund

De fleste dage på internatet er gode, men blandt de gode finder man også dårlige dage. En af de værste oplevelser jeg har oplevet er engang, hvor der kom en hund ind, som var blevet slået af sin tidligere ejer. Hunden havde fået ar på sjælen efter dens fortid, og den kunne stå og gø tomt ud i luften i timevis. Hvis man gik ind til den, kunne man få den til at slappe af i højst to minutter, før den så begyndte at gø ad en igen. Hunden fik heldigvis en ejer, som var perfekt til ham. Ejeren prøvede hårdt på at få ham til at blive normal. Efter ejeren havde prøvet alt, måtte hun desværre opgive, og den stakkels hund blev sendt tilbage på internatet. Der var han kun i kort tid, før vi måtte sige farvel til ham. Heldigvis havde internatet gjort meget for, at han havde en god tid på internatet. Han fik lange ture til stranden og lange ture rundt i Hjallerup.

Der har også været to hunde på internatet, hvor tidligere ejer havde prøvet at drukne dem. Det blev heldigvis opdaget i tide, og de blev kørt på internatet. Hundene blev heldigvis solgt til et godt hjem. Engang var der også to killinger, som var blevet efterladt i en papkasse. De kom i en plejefamilie, så de kunne få ro og omsorg. Der blev de passet, indtil de blev store nok til at blive solgt. Nogle gange kan det godt være hårdt at opleve. Jeg synes, det er utroligt, at nogle mennesker kan være så ondskabsfulde mod et dyr. Heldigvis kommer langt de fleste dyr videre ud i en familie.

Jeg synes, også det er sørgeligt at være ovre i sygestalden for katte, for jeg bryder mig ikke om at se nogle dyr, der ikke har det godt. Sygestalden er derfor den afdeling, jeg holder mig mest fra. Det er kun hvis nogle spørger, om jeg vil gå derover, at jeg kommer derover. Omvendt fortjener de syge katte jo også omsorg og kærlighed, men jeg synes nogle gange, at det kan være hårdt at være der.

På internatet afliver de næsten ingen dyr. Det er kun hvis dyret ikke har det godt eller har ondt, og at det ikke kan helbredes, men det har meget sjældent været tilfældet, på internatet.

Der er nok at lave

Det som jeg laver på internatet er udelukket rengøring, fodring og pasning. Der er mange hunde på internatet, som skal luftes både morgen, middag og aften, og derfor er der brug for mange, der hjælper til, så det bruger jeg også en del tid på, når jeg er på internatet. Jeg er også mange gange med til at fodre i kattestaldene, hvilket jeg også synes er rigtig hyggeligt. For ikke særlig lang tid siden brugte jeg også omkring en time inde ved en kanin. Jeg havde fået at vide, at kaninen hang med hovedet, og at den ikke var glad, og hvis den ikke er glad, har de svært ved at få den solgt. Jeg brugte lang tid med at sidde og kæle for den, hvilket var rigtig hyggeligt, og kaninen virkede glad for det. På internatet er der selvfølgelig også meget rengøring. Hver gang en pensionshund skal hjem, skal der gøres rent i dens boks, hvilket der også lægger et stort arbejde i.

Jeg er meget glad for at være frivillig. Hvis jeg er stresset over skole og lektier, tager jeg tit på internatet. Internatet gør, at jeg bliver afslappet. Jeg tager nogle gange derop sammen med nogle venner, hvilket er rigtig hyggeligt. Der kan vi godt lide at gå en lang tur med nogle af hundene. Der tager vi mad med, som vi sidder og spiser på en bænk i skoven. Det kan vi godt lide at bruge lang tid på, så hundene også får en følelse af, at der er nogle der passer på dem.

Hvis man har lyst til at være frivillig på Nordjyllands Dyreinternat, kan man kontakte internatet eller gå ind på Dyrenes Beskyttelse og læse om det.