Yoga i nye rammer

Reklame | FOKUS FOLKEOPLYSNING & FOKUS FLEXPRAKTIK

Da FOKUS Folkeoplysning inviterede indenfor til reception i deres nye hus på Strandvejen i Aalborg Vestby, var det også åbningsdagen for YOGA HUSET Aalborg. Et kærkomment tilbud for mange yogaentusiaster – at dømme efter tilstrømningen

På en kold vinterdag i midten af januar åbnede FOKUS for første gang dørene op for offentligheden til deres nye domicil på Strandvejen. Udover FOKUS’ sekretariat kan man blandt andet også finde KaffeFair, der åbner en stor café i stueetagen og dermed endelig vender tilbage til Aalborg centrum.

Åbningsdagen var velbesøgt, og mange var kommet for at få et kig på YOGA HUSET Aalborg, der har fået plads på førstesalen. De dygtige yogalærere afsluttede det officielle program med en smuk og intim optræden, og så gik turen ovenpå til det flotte yogahus.

Når man træder indenfor, skal man smide skoene, hvilket kun understreger det afslappede miljø. Blandt de velindrettede yogasale er små hyggekroge rundt omkring, der indbyder til, at man slår sig ned, trækker vejret ekstra dybt og lader hverdagen blive udenfor døren.

Yoga i hængekøjer

I dag er der ekstra meget liv på gangene, og et par veninder bemærker begejstrede duften af Rooibos te. De undrer sig dog over, hvad dælen man skal lave i salen, hvor der hænger en masse hvide hængekøjer fra loftet. Det ved underviser Charlotte Pape heldigvis en masse om. For to år siden blev hun uddannet i Aerial yoga, som hængekøje-yoga jo egentlig hedder, men har indtil nu kun undervist i det på ferier, fordi hun har manglet de rette rammer.

– Jeg havde ikke nogle steder, hvor de kunne hænges op, fortæller Charlotte, så hun sætter stor pris på den nye sal og glæder sig til sit første hold.

Charlotte startede som yogalærer i FOKUS i 2005, lige efter hun var færdiguddannet. Et af hendes første aftenskolehold eksisterer stadig og udover hun selvfølgelig er glad for, at deltagerne har lyst til at vende tilbage år efter år, nævner hun også forcen ved at få lov til at arbejde kontinuerligt med folk.

Charlotte fortæller, at det ikke kræver nogle specielle forudsætninger at begynde med hængekøje-yoga, udover at man husker sit indre legebarn.

– Aerial yoga er for alle, men man skal bare være okay med, at man for eksempel kan ende med hovedet nedad. Så er det til gengæld rigtig sjovt, afslutter Charlotte.

Man har næsten også lyst til selv at tage plads i en hængekøje, da Charlotte viser et par øvelser, der giver minder om barndommens legeplads, hvor der blev brugt utroligt meget tid på hovedet i klatrestativet.

Længe undervejs

I lokalerne over for YOGA HUSET er sundhedschef Pia Holm Thomsen i fuld gang med at tage i mod glade nye medlemmer, der skal registreres. På strømmen af mennesker er det tydeligt, at et yogasted med disse faciliteter har manglet i Aalborg.

To af de nye medlemmer er veninder og arbejdskolleger Christina og Christina. Begge har ventet spændt på, at YOGA HUSET Aalborg skulle åbne. Den ene Christina har erfaring med yoga fra flere forskellige steder, mens den anden er nybegynder og blev inspireret til at starte af veninden. De fortæller spændte, at de skal på deres allerførste hold allerede dagen efter. De vil gerne prøve lidt af hvert, men det er specielt Hot yoga-holdene, der trækker.

Da Pia får en ledig stund, fortæller hun, at FOKUS har en lang tradition for yoga, så det har længe været en drøm at finde de rette lokaler, hvor alle yoga-aktiviteterne kunne samles. Indtil nu har de forskellige hold været placeret rundt omkring på skoler og i FOKUS’ egne lokaler blandt bolde, stepbænke og andet motionsudstyr.

– Fordi yoga jo i høj grad handler om fordybelse og nærvær, havde vi en idé om, at der skulle være plads til ro i lokalet – en mere ”yogisk atmosfære”, fortæller Pia.

Da bygningen på Strandvejen dukkede op, åbnede der sig en mulighed for både at give KaffeFair en central beliggenhed og for at integrere YOGA HUSET Aalborg i et nyt hus, hvor folkeoplysning er omdrejningspunktet for det hele.

YOGA HUSET Aalborg hører ind under FOKUS Folkeoplysnings aftenskole, som, på trods af navnet, har aktiviteter hele dagen. Pia fortæller med et smil, at det er en udbredt misforståelse, at aftenskolen kun fore- går om aftenen, og første yogahold ligger da også allerede kl. 6.15 om morgen for dem, der har brug for en frisk start på dagen.

Yoga for alle

Yogalærerne hos YOGA HUSET Aalborg er alle engagerede og dygtige indenfor deres felt, så det var oplagt at spørge dem til råds, da de nye lokaler skulle indrettes.

– Vi har jo nogle undervisere, som er ekstremt engagerede. Jeg er selv ansvarlig for driften og for at få det hele op at stå, men har ikke forstand på yoga, fortæller Pia ærligt med et grin;

– Derfor er jeg 100 % afhængig af, at yogalærerne er med indover. Dette er i lige så høj grad også deres projekt, og de er engagerede og med, uden jeg har bedt dem om det.

Lige så vigtige som dygtige yogaundervisere er så har stedet jo også brug for engagerede yogaelever. Derfor er de lykkelige over den store interesse, der har været allerede før åbningsdagen. I skrivende stund er der cirka 100 medlemmer, der alle har meldt sig ind uden overhovedet at have set YOGA HUSET Aalborg.

– Vores budskab i hele FOKUS er jo, at vi møder folk, der hvor de er. Så der er ikke nogen, der er for runde, for lange eller for skæve. Der er plads til alle. Man behøver ikke være dygtig til yoga for at starte her. Jeg håber, vi er kommet ud med det budskab, og det er en blandt flere gode grunde til, at folk har lyst til at komme her. Der er selvfølgelig også et kvalificeret rum til dem, der har dyrket yoga i mange år, for der er hold for alle niveauer, afslutter Pia.

Pia er selv nybegynder og har indtil videre prøvet to forskellige introhold. Hun har en ny hofte, så de lange stræk i yogaen gør virkelig godt.

Godt med varme

Maj Ingemann-Molden, der er yogalærer, har været den erfarne konsulent på projektet og er fortsat meget involveret i YOGA HUSET Aalborg. Hun blev ansat i FOKUS for to år siden og sammen har de blandt andet startet byens første certificerede yogauddannelse. Første hold aspiranter dimitterede i november 2017.

Maj har dyrket yoga i mange år, men begyndte for alvor at arbejde med det, da hun faldt af hesten og brækkede ryggen i Australien i 2005. Yogaen hjalp med at stabilisere hendes rygmuskler og hjalp hende tilbage i fuld funktion.

Hun startede sin yogaundervisning med et dansekompagni i Melbourne i 2007. Planen var at blive i Australien, men for at gøre en lang historie kort mødte hun en nordmand i London, der ikke kunne flytte med til Australien. Efter et par år i England og København faldt valget på Aalborg, blandt andet på grund af det udviklingspotentiale Maj så for mere yoga her.

I London tog Maj en uddannelse som underviser i Hot yoga, og det er da også Hot yoga-salen, som hun stolt viser frem i dag. Det er ved første øjekast en helt almindelig sal, der dog er udstyret med varmepaneler i loftet.

– Hot yoga er virkelig et hjertebarn for mig, for jeg er selv sådan en ”stiv en”. Så jeg føler med alle dem, som ikke tror, de har en yogakrop. Der kan varmen gøre rigtig meget for at hjælpe til med at varme led og muskler op, fortæller Maj.

Så lyder det jo også uendelig rart at blive varmet igennem i disse kolde vinterdage, inden solen får ordenligt fat, og foråret spirer frem.
I YOGA HUSET Aalborg er der rig mulighed for at få arbejdet med både krop og sjæl, så det er bare at træde over dørtrinnet, uanset om man er erfaren yogi eller en nybegynder, der drømmer om at kunne nå sine tæer – nu hvor man har smidt skoene.

VIDSTE DU?

I YOGA HUSET Aalborg kan du selv vælge abonnementsform. Du kan tilmelde dig alt mellem 1, 2 eller 3 faste hold og tilvælge fri adgang til alle andre hold.

Dit abonnement løber fra måned til måned. Det betyder stor fleksibilitet, hvis du i perioder er ude at rejse eller dyrker anden aktivitet end yoga.

Det er unikt for YOGA HUSET Aalborg, at vi tilbyder fleksibilitet og fællesskab i én pakke. Du vælger selv hold, men er en del af et fællesskab, da du følger et hold, udvikler dig sammen med det og bliver holdt til ilden af de andre yogier.

Fællesskabet fortsætter udenfor salen i de hyggelige loungeområder.

Se priser og hold på www.yogahusetaalborg.dk