Når velvære begynder ved 32 grader

Reklame | FOKUS Folkeoplysning

Reklame – Bagerst i Idrætsbyen i Vejgaard gemmer der sig en fantastisk perle. Allerede inden man træder ind i FOKUS Fitness’ lokaler, kan man lige ane det, der gør denne adresse speciel. Udover alle de almindelige træningsfaciliteter, som træningssal Og maskiner, har de nemlig også et varmtvandsbassin, der danner rum for en hel række populære bevægelseshold

FOKUS Folkeoplysning har et slogan, der lyder: ”Vi bevæger Aalborg”. Men hvad de færreste ved er, at bevægelsen, som både kan være mental og fysisk, også kan foregå i et varmtvandsbassin på 32 grader. De forskellige bevægelseshold i vand er her populære blandt aalborgensere og tiltrækker selv de mindste borgere i byen, nemlig babyer og småfolk. Men hvad sker der egentlig, når vi smider uldsokkerne, trækker i badedragt eller badeshorts og stiger ned i bassinet? Kan man overhovedet få pulsen op og få andet ud af oplevelsen end lidt runken svømmehud og en duft af klor i næsen?

En stor udfordring

For de fleste er stranden og svømmehallen en kilde til masser af gode timer i vandet. For andre har synet af vand, været en FOKUS Varmtvandsbassin 3kilde til livslang angst. Rigtig mange døjer nemlig med vandskræk og har måtte kigge med fra sidelinjen, mens familien har boltret sig i bølgen.

To af dem, der valgte at tage konsekvensen, er Karin og Anette, der tog springet og meldte sig på holdet, der hedder Fra vandskræk til vandhund. Begge er bedstemødre, og det var specielt et ønske for Anette om ikke at give vandskrækken videre til børnebørnene. Hun ville være med til at lære dem, at vand kan være en kilde til glæde, så derfor måtte hun arbejde hårdt med at komme over sin egen vandskræk.

Karin gik egentlig til almindelig vandgymnastik hos FOKUS, men døjede meget med sin vandskræk;

– Jeg turde godt gå ned i vandet, men jeg ville ikke have vand i mit ansigt eller i mine ører, fortæller hun med en mine, så man ikke har svært ved at forestille sig, hvor ubehageligt det var for hende.

Så da der blev oprettet et hold, hvor formålet var at få bugt med vandskræk, var Karin hurtig til at melde sig til. Hun husker tydeligt den første øvelse, hvor de skulle puste i vandet. Det var en stor udfordring, men med de to træneres hjælp, blev angsten med tiden vendt til leg og glæde.

Ingen af dem kan pege præcis på, hvor deres vandskræk begyndte. Karin fortæller dog om en voldsom oplevelse, da hun som barn gik til svømmetræning i Friluftsbadet.

– Da jeg var ca. 7 år, gik jeg til svømning ude på Friluftsbadet. Jeg ville ikke i vandet, fordi det var så koldt, så træneren skubbede mig bare i. Jeg har aldrig badet siden, kun soppet, fortæller hun.

Første gang var da hun meldte sig på træneren Dorte Stenners vandgymnastikhold. Dorte kan tydeligt huske Karins første tur i vandet, og fortæller, at det var tydeligt, at det ikke var behageligt for hende.

FOKUS Varmtvandsbassin 4Fra vandskræk til vilde hvaler

På det nye hold var der to trænere, nemlig Dorte Stenner og Susanne Hjortsberg, der sørgede for trygge rammer for de syv deltagere på holdet. Det har ikke altid været nemt, for som de fortæller, så er det livslange traumer mange af deltagerne bærer rundt på. Lige så langsomt blev utrygheden vendt, og Karin og Anette fortæller stolt om øjeblikket, hvor de, med egne ord, blev til vilde hvaler og dykkede under vandet for første gang.

De er alle fire enige om, at omgivelserne har en stor betydning for succesen på holdet. Vandet i bassinet er varmere end i en almindelig svømmehal, og derfor noget mere behageligt. Samtidig er her kun det hold, man er sammen med, i stedet for en masse larm, der forstyrrer. Men de to trænere har selvfølgelig også stor betydning, og både Anette og Karin har kun ros til de to;

– De så ikke vores svagheder, de så kun muligheder, fortæller de samstemmende.

De små vandhunde

Efter snakken med de to seje ”vilde hvaler”, er det tid til nogle helt andre vandhunde, nemlig babysvømning. baby-Fitness er den uhøjtidelige mødregruppe for både mor og far, hvor forældre og baby sammen får en oplevelse med andre forældre og babyer. Her er der plads til at udfordre de små kroppe i det varme vand, men i en tryg stemning. Det lille bassin danner samtidig ramme om erfaringsudveksling og grin mellem de voksne.

FOKUS tilbyder babysvømning om eftermiddagen og aftenen, så det betyder, at begge forældre har mulighed for at deltage, hvilket mange på aftenens hold har benyttet sig af. Dorte Søgaard er aftenens instruktør og hilser glad på både forældre og børn i bassinet. Hun har en lille dukke med som stand-in for en baby, men låner også den ægte vare en gang imellem, og det er tydeligt, at hele holdet føler sig trygge og godt tilpas i selskab med Dorte.

FOKUS Varmtvandsbassin 2

Det er da også svært ikke at blive i godt humør af alle de pludrende babyer. Ligesom hos vandskrækkerne er deltagerantallet lavt, så der er plads til, at alle bliver set. Nogle af øvelserne vækker stor begejstring hos de mindste, som for eksempel da der bliver hældt en kasse farvestrålende bolde ud i vandet, som børnene er ivrige efter at få fat i.

Jesper er far til Frederik på 5 måneder og fortæller at valget faldt på babysvømning, da de gerne ville give deres fælles glæde ved både vand og sport videre til Frederik. Det var også en god måde at give ham ny stimulation og samvær med andre børn. For børnene spejler sig i hinanden, hvilket bliver tydeligt, da en af de små bliver utilfreds efter en tur under vandet, og en anden straks sætter i et skrål for fællesskabets og sympatiens skyld. Det er vist en situation, som de fleste småbørnsforældre kan nikke genkendende til.

Plads til alle

Når man besøger varmtvandsbassinet på 32 grader, varmes man altså langsomt op. Men den mentale varme begynder allerede i omklædningsrummet, hvor mennesker mødes, og der er plads til alle. Stemningen er uhøjtidelig og munter. Og skulle man lige frem komme i festhumør, kan man springe med på holdet Puls og Power i vand, hvor tempo, latter og bevægelse får fuld skrald. Her er det også Dorte Søgaard, der er vært, og hun fortæller med stor stolthed, hvor seje hendes holddeltagere er:

– De er megagode. De er vanvittige, fortæller Dorte grinende,

– Det er næsten jo hårdere jo bedre. Man gør jo, som man kan, og det er det gode ved det. Har man en dårlig dag eller en skade, der driller lidt, så kan man altid passe på sig selv nede i vandet. Jeg har selv døjet meget med mit knæ og kunne ikke rigtig foretage mig noget på land. Så begyndte jeg at gå med i vandet, og det har virkelig hjulpet, fortæller Dorte.

Det er nemlig ikke kun til babysvømning, at Dorte er med i bassinet. Det er hun på alle sine hold og dermed også til Puls og Power. Hun vil ned til de andre og give den gas, og mener også, at det giver lidt til holdånden, at hun går igennem det samme som dem. På kanten går hun glip af vandmodstanden, som både er med til at gøre øvelserne hårdere og til at skåne evt. dårlige led og andre skavanker. Derfor er der plads til alle lige meget hvad udgangspunktet er.