Tørre slimhinder i skeden

Reklame

I forbindelse med overgangsalderen og andre perioder med hormonelle forstyrrelser kan du som kvinde opleve gener og ubehag på grund af udtørring af slimhinderne i skeden. Det kan give svie, kløe, små rifter og blødninger, og disse daglige gener kan være medvirkende til at forringe din livskvalitet. Men du kan selv gøre noget ved det.

Vaginal tørhed er et tabu. Men selvom det måske ikke er noget, du taler om med andre kvinder i din opgangskreds, betyder det ikke, at du er alene.

Tørhed i skeden er et problem for rigtig mange kvinder – ikke kun kvinder i overgangsalderen, men også for kvinder, der lige har født, tager p-piller, har fået kemoterapi eller tager antidepressiv medicin eller medicin mod allergier, eller hvis du ryger eller er diabetiker.

Tørhed gør skeden mere modtagelig for bakterier

Når dine slimhinder fungerer korrekt, er de fugtige og danner en beskyttende hinde, som ikke alene beskytter dig mod tørhed og deraf kommende gener, men også mod bakterier.

Fungerer dine slimhinder ikke korrekt og skaber denne naturlige fugtbalance, kan den heller ikke beskytte dig mod disse bakterier, hvorfor du er mere udsat for infektion i skeden end ellers.

Men ikke alene har det indvirkning på dit helbred. Det giver også smerter – svie, kløe og/eller en brændende fornemmelse – når du går, cykler, løber eller på anden måde bevæger dig.

Diskret og naturlig behandling

Ca. halvdelen af alle kvinder i overgangsalderen støder på et eller andet tidspunkt ind i problemet, men kun ca. en fjerdedel får den nødvendige behandling. Mange kvinder fortæller ikke engang deres partner, at de har disse gener. De ”lever” med problemet, fordi de ikke er klar over, hvor nemt og diskret det er at gøre noget ved det.

En anden årsag til, at kvinder ikke lader sig behandle mod vaginal tørhed, er, at de ikke ønsker hormonel behandling. Eller udsætte deres mest intime dele for parfume eller parabener eller andre stoffer.

Kan behandles med håndkøbsmedicin

Men det er heller ikke nødvendigt. Faktisk behøver du ikke engang at besøge din læge og gennemgå den – for mange kvinder – ubehagelige gynækologiske undersøgelse, og du behøver heller ingen recept.

For rent faktisk kan du købe produkter som f.eks. Repadina i håndkøb, der kan afhjælpe vaginal tørhed. De fås oftest som stikpiller, der genskaber slimhindens fugtighed, så den bliver blød og elastisk igen. Pillernes aktive ingredienser er mandelolie og hyaluronsyre.

Hyaluronsyre er et stof, der naturligt produceres i kroppen. Denne produktion kan dog være nedsat i ovennævnte tilfælde, hvorfor det kan være nødvendigt at tilføre ekstra hyaluronsyre. Læs mere her.

Undgå tørre slimhinder i skeden

Du kan også gøre andre tiltag for at forebygge tørre slimhinder eller for at mindske generne ved det.

  • Undgå syntetiske materialer mod din vagina – brug bomuldstrusser
  • Undgå stramtsiddende bukser
  • Undgå skyllemiddel og parfumeret vaskepulver, når du vasker dine trusser
  • Undgå parfumeret sæbe, når du vasker dig – det gælder også skumbad, hvis du går i karbad, ligesom det også gælder fugtighedscreme, glidecreme og lignende

Derudover er det en god idé at lave dine bækkenbundsøvelser (knibeøvelser) regelmæssigt, da de holder din bækkenbund smidig og elastisk, samtidig med at det sætter gang i blodomløbet og er med til at øge slimhindernes fugtdannelse.