Tjek dig selv – Har du stress?

tekst Sussie Vinkel munk | foto PRESSE | advertorial

Vidste du, at 10-12% af os dagligt har symptomer på alvorlig stress? At de mest stressede er de 20-40 årige? 
At langvarig stress kan skade din psyke og dit helbred, hvis du ikke lærer stresshåndtering, eller stopper med det, der stresser dig?

Jeg følger mig faktisk en anelse stresset her i de sene aftentimer (klokken er nu ifølge min Mac 23.43) hvor jeg sidder og skriver denne artikel, som der var deadline på for flere timer siden. Jeg kan mærke, at jeg trækker vejret overfladisk, jeg spænder i skuldrene, jeg har svært ved at prioritere, det tager længere tid end normalt at få bogstaverne på tastaturet til at makke ret, og jeg har allerede råbt af både min kat og min datter.

Mine symptomer er helt efter bogen. Hvis man kunne se ind i min krop, ville man – på sigt hvis stress-symptomerne fortsatte – kunne konstatere en række yderligere forandringer i forhold til mit normale jeg:

 • Mit immunforsvar er nedsat
 • Jeg har mere lyst til junkfood og spiser mere uregelmæssigt
 • 
Mit søvnmønster er ændret, og jeg har svært ved at sove
 • Fordøjelsen påvirkes med diarre eller forstoppelse
 • Min vejrtrækning bliver overfladisk
 • Jeg får øget følsomhed over lys, lyde og lugte
 • Tics (i mit tilfælde sidder jeg uroligt med hænderne på rattet 
bilen, siger min datter)
 • Manglende sexlyst
 • Hovedpine
 • Hjertebanken
 • Forværring af kroniske lidelser som f.eks. eksem
 • Svedtendens

Hvis man kiggede på min adfærd over en periode, ville man opdage at jeg:

 • Springer pauser over
 • Indtager mere medicin, alkohol, kaffe, søde sager og 
cigaretter end normalt
 • Nedprioriterer sociale aktiviteter med familie og venner
 • Lettere kommer i konflikt med omgivelserne og bliver mere 
utålmodig
 • Mister overblik, bliver distræt og laver fejl
 • Arbejder mere og hårdere, men når markant mindre
 • Mangler engagement
 • Bliver indesluttet eller uadreagerende og vred
 • Får mere sygefravær
 • Får lettere til tårer
 • Er humørsvingende

Hvis man gik endnu grundigere til værks og ligefrem kunne se ind i min psyke, ville man konstatere at jeg på sigt måske:

 • Havde tankemylder
 • Fik selvmordstanker
 • Bekymrede mig om alting
 • Fik en markant dårligere hukommelse
 • Oplevede alt som uoverkommeligt
 • Fik svært ved at modtage kritik
 • Fik en følelse af indre sitren, uro og nervøsitet
 • Gik med en følelse af altid af være i tidsnød
 • Fik skyldfølelse og nedsat selvværd
 • Blev depressiv og måske fik angstanfald

Søg hjælp, hvis du kan genkende dig selv i nogle af punkterne. Eller tilbyd din hjælp, hvis én tæt på dig er stresset. Terapi kan hjælpe dig med at håndtere travlhed og stress langt bedre, og du kan lære at skelne mellem farlig stress og forbigående stress. Du får lært de tre vigtige ting: Sige ”pyt”, sige ”STOP” og bede om hjælp

Skærmbillede 2015-11-18 kl. 10.55.48