Svinkløv er genopstået – Badehotellet er tilbage

tekst KRISTIAN ANDERSEN | foto JOHNY KRISTENSEN

2019 har gjort Louise og Kenneth Toft-Hansen til forældre. Ikke bare til lille Vester, der blev født i januar – men også til hele Nordjyllands ældste og beundrede Svinkløv Badehotel, der er genopstået som en moderne udgave af det gamle hotel i træ. Et badehotel som bringer dig helt tæt på naturen i bunden af Jammerbugten. Som gør dig til en del af en familie, når du er der. Som skal være et moderne sommerhus – og er fuldt booket for overnattende gæster frem til oktober – og med kokkenes verdensmester i køkkenet

Bølgerne banker ind over kysten i bunden af Jammerbugten. Der er højt hvidt skum på alle bølger. Dannebrog blafrer vildt. Skyerne er grå, grå og grå. Regnen står ned i byger, men gråvejret og blæsten forbliver.

Det er sommer i Danmark. Og 2019-udgaven starter helt anderledes end 2018-udgaven, hvor der var sol og 25-30 grader varmt fra maj til august.

Men ikke bare vejret arter sig anderledes i bunden af Jammerbugten.

For Svinkløv er genopstået! Badehotellet er tilbage! Og det ligner sig selv, som ingen ville have troet det muligt. Især udvendigt. Men også indvendigt. Klassisk håndværk, som det sjældent ses. Lidt lysere, mere hvidt. Indrettet moderne og klassisk. Helt splinternyt. Og frem for alt i træ. Træ overalt.

Det klassiske naturmateriale, som bar det gamle Svinkløv Badehotel – og lige så stærkt bærer det nye genopstandne Svinkløv Badehotel.

Brændt ned til grunden – 70 gæster undslap

Hele Danmark kan på DR TV følge genopbygningen. Helt fra den tidlige nat i september 2016, hvor Louise og Kenneth Toft-Hansen – det nye og unge forpagter-par – klokken 00.36 bliver vækket af en alarm – og ser flammerne stå op ad kælderen, mens de 70 overnattende gæster flygter ud af det gamle hotel.

Og frem til de store overvejelser og det enorme arbejde, der har ligget forud for indvielsen af det genopstandne Svinkløv Badehotel i maj to og et halvt år senere.

Derfor forstår man følelsen af, at det er et helt nyt liv, der begynder netop i denne råkolde og regnvåde forsommer.

– Det gamle Svinkløv nåede at blive vores livs drøm, før det brændte. Men når det nu skulle være, så kunne det næsten ikke gå bedre, end det er gået os siden. Både med fødslen af lille Vester, men også den åbenhed, interesse og lydhørhed, som vi har mødt fra fonden, fondens byggeudvalg og arkitekter og håndværkere, der har været involveret og fyldt så meget for os siden branden.

Branden fortærede alt, men ambitionerne voksede

– Branden fortærede ikke bare hele det gamle Svinkløv, men også rigtig meget af vores drømme, håb og dermed sjælen. Vi skulle virkelig ind og mærke i os selv, hvad det var, der forsvandt, før vi kunne gøre op med os selv, at vi ville være med til at bygge det nye op. Det har været altædende. Men det gør også, at alt det nye, der er blevet bygget op med det nye Svinkløv er blevet vores hjertebarn, fortæller Louise Toft-Hansen.

Eller rettere sagt: Det nye Svinkløv blev hjertebarn nummer to. For det unge par blev på forkant af indvielsen også forældre til lille Vester i januar. Parrets første. Midt i rodet, overvejelserne og planlægningen af det nye Svinkløv, blev Louise gravid.

-Der er sket så meget. Men den største lykke for os begge var, at vi fik Vester i januar.

Det var i de samme dage, at Kenneth som repræsentant for Danmark efter store forberedelser vandt guld i det uofficielle verdensmesterskab for kokke – Becusedor d’Or. Hvor han for fire år siden vandt sølv.

Badehotellet kom ind under huden – og Louise kom til

Midtjyske Kenneth Toft-Hansen har været tilknyttet Svinkløv Badehotel i otte år. Det var før, han blev par med københavnske Louise. Han kom til, da hotellets daværende ejer, Lise Emborg i 2011 manglede en chef til gourmetkøkkenet i kælderen på det gamle hotel.

Han havde aldrig været der før. Men blev hurtigt begejstret. Og havde fået det smukke gamle hotel så meget ind under huden, at hotellet var en del af pakken, da Louise blev en del af hans liv. Og blev en fælles drøm. Stedet hvor de skulle vokse og skabe.

Derfor var det unge par også klar til at forpagte, da Lise Emborg i 2015 valgte at overdrage badehotellet til Svinkløvfonden. Fonden og parret har stået sammen under genopbygningen.

Genopbygning med værdierne i højsædet

Det viste sig, at alle parter havde ambitioner om, at hotellet ikke bare skulle genopbygges – men genopbygges på de samme materialer og værdier som det nedbrændte badehotel.

– Vi ville simpelthen være tro mod de gamle håndværkstraditioner
og materialer, der bar det gamle badehotel. Men også værdierne skulle gå igen. Det handler jo om, at du bliver en del af et fællesskab, når du kommer her. Du bliver en del af en familie.

– For vi er tæt sammen. Vi er tæt sammen i naturen. På naturens præmisser. Der er sjæl, nærvær, ro. Du er tilskuer til naturen, men tager ansvar for, at du selv og alle andre oplever de værdier, når du er her. Du tager selv din kop med ind, hvis du har siddet ude og går ind. Du rydder op efter dig – også når du sidder inde. Vi er sammen om at gøre Svinkløv Badehotel til noget helt unikt.

– Det var ånden dengang, og det skal også være ånden her i det nye badehotel, siger Louise.

Fakta om Louise Toft-Hansen

Alder 34 år
Opvækst Opvokset i København
Karriere Selvlært inden for TV-branchen og har bl.a. været med til at udvikle TV-programmet “Mad-klubben“. Til daglig forpagter og driver hun Svinkløv Badehotel sammen med sin mand Kenneth.
Privat Bor i Slettestrand. Louise bor sammen med manden Kenneth og deres søn Vester født i januar 2019.

Fakta om Kenneth Toft-Hansen

Alder 37 år
Opvækst Opvokset i Silkeborg
Karriere Uddannet kok i 2004 på Munkebo Kro. Driver og forpagter til daglig Svinkløv Badehotel sammen med sin hustru Louise. Vandt i starten af 2019 guld i det uofficelle verdenmesteskab, Bocuse d‘Or
Privat Bor i Slettestrand. Kenneth bor sammen med hustruen Louise og deres søn Vester født i januar 2019.

Badehotellet er et sommerhus – med et lag vinduesglas

Turistbranchen i hele Danmark arbejder målrettet på at forlænge turistsæsonen.

Og genopbygningen af Svinkløv
Badehotel gav også mulighed for,
at det nye hotel kunne huse gæster
i en længere periode. Men det fravalgte man helt bevist.

– Svinkløv Badehotel skal være et badehotel. Vi skal være et sommerhus. Hvor vi åbner i maj og altid lukker i den første uge af oktober. Sådan som vi altid har gjort.

– Derfor er der også kun et lag glas i vinduerne.
 Godt nok er der sket forandringer på værelserne. Blandt andet at der nu er kommet bad og toilet på værelserne. Og Kenneths elskede køkken er blevet rykket op i stueplan, så de 70 ansatte i sæsonen skal løbe knapt så langt som i det nedbrændte hotel. Men ellers håndfast holden fast i de oprindelige værdier går også igen, da Svinkløvfonden og forpagterparret vælger, at der hverken skal være wifi eller tv på værelserne.

– Vi er ikke et museum. Men vi er heller ikke stedet, hvor du løber rundt og hører tv og arbejder på pc. Det er noget af det, der ville forstyrre den ro, som så mange mennesker kommer efter. Derfor har vi ikke tv i stuerne eller på værelserne, og derfor er der heller ikke adgang til wifi.

Fuldt booket – fordi så mange vender tilbage

Har du lyst til at blive en del af fællesskabet på Svinkløv Badehotel, må du væbne dig med tålmodighed. For alt er fuldt booket op denne sæson. Men der kan stadig være plads til spisende gæster.

– Vi er virkelig stolte og lykkelige for, hvad det nye Svinkløv Badehotel blev til – og for den fantastiske modtagelse, vi har fået fra så mange. Det er så fantastisk! Det er rigtig mange af vores gamle gæster, der vender tilbage – og gør det med varme og ambition om at føre den arv videre, som både vi og fonden bag det nye badehotel også har ønsket så meget. Og det gør os meget stolte og ydmyge. For det handler jo om, at Svinkløv har betydet så meget – og kommer til at glæde så mange mennesker frem over, siger Louise på en af sæsonens første travle uger.

SVINKLØVS HISTORIE

1925 – 1994

Det oprindelige Svinkløv Badehotel blev tegnet i 1925 af Ejnar Packness, der var kongelig bygningsinspektør. Til at begynde med var hotellet relativt småt. Det udgjordes kun af den del, vi i dag kender som den blå stue. På grund af et stigende antal gæster blev det dog hurtigt besluttet at udvide hotellet til begge sider og at tilføje et anneks i umiddelbar forlængelse af hotellet. I 1934 stod Svinkløv Badehotel, som det ses før branden.

Hotellet har haft fem ejere fra 1925 og frem til i dag. Det var Carl Brix Kronborg, der sammen med sin hustru, Ebba, startede Svinkløveventyret ved at bygge og drive deres livsværk.

I 1970 overtog ægteparret Else og Ebbe Sørensen hotellet med drømmen om at gøre det til et refugium med kurser som yoga, filosofi og sundhed i ydersæsonen.

I 1987 solgte de det videre til kunsthåndværkerparret Nete og Bjørn Bilgram. Nete og Bjørn så oplagte muligheder i hotellet til at afholde kunstudstillinger og koncerter, men først skulle huset renoveres. De malede trægulvene i den lysegrå farve, som vi kender fra hotellet i dag. De skabte også de farvede stuer – violet, rosa, blå og gul.

1994 – 2016

I 1994 købte Lise Emborg hotellet.

Et hus som Svinkløv kræver konstant vedligeholdelse, og Lise Emborg fik, som der var tradition for hos de tidligere ejere, hjælp af venner, familie og gæster – udover de professionelle håndværkere. Hun lagde oceaner af energi og kræfter i huset gennem 21 år, og den grønne stue står blandt andet som et minde fra den tid.

I 2015 overdragede Lise hotellet til den fond, der ejer bygningen i dag. Nu er det Louise og Kenneth Toft-Hansen, der har forelsket sig i stedet og ånden omkring Svinkløv.

Selvom Svinkløv Badehotel snart kan fejre 100-års jubilæum, er det ikke et museum.

Hotellet har udviklet sig gennem tiden og blevet forandret med årene i takt med de forskellige ejere, der har været værter i huset. Men husets grundlæggende DNA er intakt, og har således fulgt med tiden og forandringerne. Det er naturen og det særlige lys, som kun Vesterhavet kan kaste af sig, der sætter stemningen og præger de lette rum. Det har altid været – og vil altid være – et hus der sætter sine tydelige spor på de mennesker, der færdes her. Der er en synergi mellem bygningen, naturen og menneskerne, som er helt magisk.

Brændt 2016 – genopstanden 2019

I september 2016 blev en uventet og altopslugende brænd en del af Svinkløv Badehotels historie. Den efterlod mange mennesker med minder og oplevelser fra et sted, der var så meget mere end Danmarks længste træhus. Det var et hus fyldt med personligt engagement, traditioner og venskaber.

Det genopstandne Svinkløv Badehotel, som blev taget i brug i maj 2019, er tegnet af Praksis Arkitekter med største respekt for Packness’ ikoniske træbygning.

Fonden og fondens byggeudvalg har forsøgt at ramme en perfekt balance mellem det, vi husker og kendte så godt ved det gamle Svinkløv og en ny moderniseret version.

Annekset og ishuset fra 1934 er det eneste, der undslap branden og er derfor fortsat en del af hotellet.

Kilde: Svinkloev-badehotel.dk