Spis dig klog

Reklame

Annonce – Vi kender det kun alt for godt – du sidder i et møde, gruppearbejde eller med dagens vigtigste opgave, men du mangler bare den sidste koncentrationsevne og følelsen af, du godt kunne gøre det bare 5 % bedre.

Bare du kunne spise dig til en højere IQ og bedre præstations- og koncentrationsevne.

Det kan du så faktisk…

Men det er ikke nødvendigvis nemt. Mest af alt er det ikke nemt, fordi der blandt fødevareproducenterne og marketingsfiduser er gået inflation i begreber superfoods og hjernemad.

Netop fordi begreberne er ved at oversvømme markedet, får du her få håndgribelige råd, så du med de rette ting på tallerkenen (og i glaset) kan spise dig klogere eller i hvert fald kan få din hjerne til at præstere bedst muligt.

Din hjerne er en krævende energisluger

Hjernen er et glubsk organ! Det faktisk det organ, der bruger mest energi i forhold til dens vægt. Hjernen udgør ved almindelige voksne mennesker omkring 2 % af kropsvægten, men sluger cirka 20-25 % af dit daglige energiindtag!

Desuden kræver din hjerne stabil tilførsel af energi, for at have brændstof til at løse problemer og være skarp. Videnskabeligt er det bevist at små måltider i løbet af dagen er mere fordelagtigt end den typiske tre-måltider-om-dagen filosofi, der hersker i store dele af den vestlige verden. Ernæringsforsker Michael Green fra Aston University fremhæver, hvordan hjernen præsterer bedst med 25 g sukker i blodbanen, hvilket svarer til næringsindholdet i en banan.

Men hvad bør du så spise for at maksimere din hjerne?

Dét skal du spise…

Fedt! Det rigtige vel at bemærke

Vi må ikke være fedtforskrækkede! Vores hormoner, hjerne og immunforsvar har brug for sunde fedtstoffer fra den mad, vi spiser. Vi er opbygget af billioner af celler, som alle har brug for de sunde fedtstoffer for at fungere optimalt. Det er der sådan set ikke noget banebrydende i. Hverken fra et biologisk eller videnskabeligt perspektiv. Fedt har altid været, og vil altid være, en helt essentiel del af vores eksistens og velvære.

Listen med råvarer, der indeholder de sunde umættede fedtsyrer, som hjælper opbygningen af nye hjerneceller og afstedkommer bedre optagelse af nye informationer, er uendelig lang: fisk, mandler, valnødder, mørkchokolade, mælk osv.

Listen er til gengæld meget kort, når det kommer til ‘medium-chain triglycerides’ (MCT), som på dansk kaldes for mellemlange fedtsyrer. MCT er et sundt fedtstof, som ikke rigtig findes i kosten i vores del af verdenen.

MCT olie – som faktisk er fedt – findes i madvarer som palmekerneolie og kokosolie. MCT olie har faktisk egenhændigt sørget for, at kokosolie har fået et ry som godt for vægttab, men det er MCT fedtstoffer, som har vist sig at være utroligt godt til at hjælpe med vægttab (som det er bevist ved flere studier 1, 2).

Nå, tilbage til hjernen. MCT olie giver en markant forbedring til hukommelsen og hjernens generelle sundhed hos mennesker, som oplever problemer med hukommelsen eller hjernefunktionaliteten. Desuden har MCT olie vist sig at nedsætte aldringen af hjernen og forebygge chancer for demens og Alzheimers.

Som tidligere nævnt, findes der få naturlige kilder til MCT. Den mest effektive MCT fedtsyre hedder C8. En kokosnød består af 36,5 g fedt per 100 g, men kun 7 % af dette fedtet er C8. Heldigvis findes der gode MCT produkter, der består af 99 % C8-fedtsyrer – se her.

Disse MCT produkter er utrolig nemme at inkorporere i kosten. Du kan eksempelvis blande MCT olie i:

 • Kaffe
 • Te
 • Vand
 • Smoothies
 • Supper
 • Salatdressinger
 • Mayonnaise
 • Bagværk (bagt under 150 grader)

Foruden den positive indvirkning på hjernen og mulighederne for vægttab, så har MCT olie mange andre fordele, som er illustreret nedenfor ⬇

Væske og de små ting, der binder det

Vi kender rådet: husk, at få væske nok!

Det skal vi fordi størstedelen af kroppen – og hjernen – er væske. Derfor skal man altid være velhydreret for at ens hjerne kan præstere det maksimale, men også for at ens hjerne kan vokse og udvikle sig.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du drikker mindst halvanden liter om dagen. Men det som oftest bliver glemt er, at hvad binder vandet og optimere din hjernes performance.

Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at et helt almindeligt kosttilskud uden nogen negative bivirkninger kan gøre dig klogere og få din hjerne til at fungere bedre over kort tid.

Det er dog forholdsvist simpelt – du skal kombinere dit væskeindtag med i hvert fald to essentielle komponenter: salt og sukker.

Kroppen skal bruge salt for at binde dit væskeindtag og hjernen skal bruge sukker, som omdannes til glukose for at kunne fungere. Når du indtager væske til måltider, sker dette automatisk fordi maden indeholder salt og den energi, som din krop omsætter til hjernens brændstof – glukose. Det betyder, at behovet for salt og sukker ved indtag af vand er, når du indtager vandet udenfor måltider.

Der findes også andre stoffer, som har beviselig positiv indflydelse på hjernen, blandt andet fordi det binder væske. Et australsk forsøg har vist, at kreatin ikke kun er godt for sportsfolk, men faktisk også for personer, som gerne vil være klogere!

I forskningsforsøget scorede personer højere IQ og bedre hukommelsesevne, når de indtog bare 5 g kreatin om dagen over en periode på seks uger.

Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at et helt almindeligt kosttilskud uden nogen negative bivirkninger kan gøre dig klogere og få din hjerne til at fungere bedre over kort tid.

Desuden har kreatin mange andre positive sideeffekter på din krop foruden den positive effekt på din hjerne.

 • Kreatin lader din krop lagre mere energi i cellerne, som giver en bedre fysisk præstationsevne
 • Kreatin binder væske, som øger din restitution efter både fysiske og mentale opgaver
 • Kreatin får dine muskelceller og muskelmasse til at vokse

Kreatin kan både indtages i pulverform eller som piller. Pulverformen kan blandes i nærmest alt mad eller bare i et glas vand.

Selvom der ikke er nogle bivirkninger, så indtag kun den anbefalede mængde og hold af og til et par dages pause for den bedste optagelse og effekt. Kreatin er især godt, hvis du føler dig træt og har brug for at restituere hjerne og krop mere end sædvanligt.

Kreatin kan fås i specialforretninger rundt om i landet eller kan bestilles på net – som her.