Sådan bliver din søvn markant bedre

foto PRESSE | advertorial

Har du altid ”drømt” om en bedre søvn? Dårlig søvn kan skyldes mange ting, og det påvirker dig helt sikkert i din hverdag. Men hvad gør man for at få en bedre nattesøvn? Herunder vil der komme nogle gode råd og tricks, som kan hjælpe dig på vej til en uforstyrret nat i drømmeland!

Sund kost og motion

Mange ved at sund kost, og motion er med til at give ekstra energi og overskud i hverdagen. Men ved du også at det giver det bedste udgangspunkt for en bedre søvn? Med en sund og varieret kost giver man kroppen de bedste forudsætninger for, at man kan få en god nattesøvn. De gode proteiner fra maden sender mæthedshormoner til hjernen og sikre, at man sover med en veltilfreds mæthed. Produktionen af hormonet melatonin, som er et søvnfremmende hormon, forøges også hvis man spiser de rigtige madvarer; skalddyr, nødder, fisk og bælgfrugter indeholder alle vitaminet b6, som sætter gang i produktionen af melatonin.

Motion er vigtigt da musklerne nemmere slapper af, når de har været brugt, og man mærker, at det ikke blot er ens hoved, som trænger til at sove men også resten af kroppen. Dog skal man helst sørge for at være aktiv minimum tre timer inden sengetid, da kroppen skal have lov til at falde til ro før den kan slappe helt af.

Sluk for TV, computer og mobil

Et godt råd kan også være at slukke for TV, computer og mobil cirka en time før sengetid. De mange indtryk, som man automatisk bliver påtvunget ved at fokusere på skærmene, kan gøre, at man ligger vågen lang tid efter, man er gået i seng. Hjernen arbejder på højtryk for at processere alle indtrykkene, og har dermed svært ved at falde til ro. Ved at slukke for skærmene giver du også dine øjne en chance for at vænne sig til en lavere belysning, og dermed bliver de ikke forskrækket ved mørket når du skal sove.

Er din madras i orden?

En forkert eller slidt madras giver både ondt i ryg og nakke, og så er det ikke så underligt, at man sover dårligt om natten. Det er derfor vigtigt, at man tjekker om ens nuværende madras er i orden. Hvis ikke dette er tilfældet så vil en ny boxmadras garanteret gøre underværker. Man kan også med fordel supplere boxmadrassen med en topmadras.

Få en fast søvnrytme

Til sidst er det vigtigt med en fast søvnrytme. Hvis man i forvejen har problemer med at sove om natten, gør det kun ondt værre at have en ujævn søvnrytme. Derfor bør man stræbe efter at gå i seng på samme tidspunkt hver aften, og sætte vækkeuret til samme tidspunkt hver morgen. På den måde kommer man ind i en god rytme, og ved at stå op og morgenen er man også træt igen om aftenen når det er tid til at sove. I weekenderne er det selvfølgelig i orden at bryde mønstret lidt, men man bør alligevel prøve at holde sig til samme antal søvntimer, så man ikke ødelægger rytmen.

En god ide kan være løbende at evaluere på om de nye tiltag virker.