Nordjylland får 280 nye hjertestartere med stor donation fra Melsen Fonden

PRESSEMEDDELELSE

Den nordjyske fond Melsen Fonden donerer nu et tocifret millionbeløb til Hjerteforeningen. Pengene er øremærket til et nyt forskningsprojekt, NordStart, med deltagelse af et internationalt team af hjerteforskere fra Canada og Danmark. Forskerne skal udvikle en algoritme, der sikrer den mest optimale placering af 280 nye hjertestartere i Nordjylland.

 

Nordjylland har i dag 1730 døgntilgængelige hjertestartere samt et stort korps af frivillige, der er uddannet i at betjene dem. Hjertestarterne er typisk placeret i områder med høj befolkningstæthed, men det er ikke nødvendigvis den optimale placering. Det er nemlig langt fra alle, der har den samme risiko for at blive ramt af hjertestop, og det skal et nyt, internationalt forskningsprojekt i Nordjylland belyse nærmere.

 

Forskningsprojektet har således til formål at sætte 280 nye hjertestartere op mere systematisk og strategisk end tidligere. Et internationalt forskerteam fra Canada og Danmark skal udvikle en avanceret computeralgoritme, der skal udvælge opsætningsstederne, så hjertestarternes placering ikke udelukkende baseres på befolkningstæthed eller lokale initiativer.

Vi håber og tror på, at projektet kan blive en vaskeægte gamechanger, når det kommer til måden, man sætter hjertestartere op. Ikke bare i Nordjylland. Ikke bare i Danmark. Men i hele verden, siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.

Projektet er gjort muligt gennem en tocifret milliondonation fra den nordjyske fond Melsen Fonden, som med donationen ønsker at understøtte det stærke civilsamfund i Nordjylland og samtidig medvirke til at øge chancerne for overlevelse uden for hospitalet efter hjertestop:

I Melsen Fonden har vi i en længere periode gået med planer om at styrke Nordjylland inden for dette område. Siden har ideen udviklet sig i samarbejde med Hjerteforeningen til nu at blive et stort forskningsprojekt, der skal sikre en større udnyttelse af de tilgængelige hjertestartere. Det kommer ikke bare Nordjylland til gavn, da tanken er, at forskningsresultaterne skal publiceres internationalt til gavn for andre regioner i Danmark og andre lande, siger Anker Laden-Andersen.

 

Vigtigt samarbejde

Algoritmen har brug for store mængder data, der leveres af Region Nordjylland, og regionen har store forhåbninger til projektet. Blandt andet kan projektet muligvis på sigt give indsigt i, hvordan borgere bedst rådgives, hvis de vil sætte en hjertestarter op, forklarer Mads Duedahl, regionsrådsformand i Region Nordjylland for Venstre:

Vi har i Nordjylland allerede virkelig mange ildsjæle og lokale, som sørger for at opsætte og vedligeholde hjertestartere, ligesom der også er mange frivillige i Region Nordjylland, der besidder førstehjælpskompetencer og vedligeholder dem. Det skal vi fortsat have, men det her projekt er et spændende tiltag, som vi håber både redder nordjyske liv, men også giver værdi for forskere i hele verden, siger Mads Duedahl.

Netop frivilligheden spiller en stor rolle i projekt NordStart, hvor Hjerteforeningens lokalforeninger får en afgørende rolle i opsætningen af hjertestarterne. Foruden opsætning og vedligehold af 280 nye hjertestartere i Region Nordjylland omfatter projekt NordStart også uddannelse af lokale borgere i genoplivning. I løbet af projektperioden vil alle nordjyder derfor blive tilbudt 30 minutters gratis introkurser i genoplivning. For selv hvis hjertestarterne står de mest hensigtsmæssige steder, nytter det ikke noget, hvis ikke borgerne ved, hvordan man bruger dem, lyder det fra direktør i Hjerteforeningen, Anne Karstoft:

Hvis der bliver brugt en hjertestarter inden for 3-5 minutter efter et hjertestop, er overlevelsesraten op mod 70 procent – uden genoplivningsindsats er det kun 6 procent. Så med en tidlig og effektiv indsats med hjertelungeredning og brug af hjertestarter kan alle være med til at redde liv.

Fakta:

  • Hvert år rammes ca. 5000 danskere af hjertestop uden for hospital. Det svarer til omkring 13 hver dag.
  • 12 procent af hjertestoppatienterne i 2021 fik stød med hjertestarter før ambulancens ankomst. For 10 år siden var det kun omkring 3 pct., der fik stød inden ambulancens ankomst.
  • Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag ca. 13 procent
  • I 79 procent af tilfældene med hjertestop uden for hospital giver tilstedeværende personer livreddende førstehjælp, før professionel hjælp ankommer.
  • Hvis ingen træder til med genoplivning, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 17.
  • Hvis et vidne træder til med hjertemassage, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 8.
  • Hvis personer med hjertestop modtager genoplivning med brug af hjertestarter, inden ambulancen ankommer, overlever godt 1 ud af 3.
  • Hurtig reaktion ved et hjertestop er afgørende. Ifølge Det Europæiske Råd for Genoplivning kan sandsynligheden for at overleve være helt op til 70 procent, hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter inden for tre til fem minutter.
  • De fleste personer får varige skader eller dør, hvis ikke de får hjælp inden for ca. 10 minutter. Efter seks minutter kan hjernen begynde at tage skade, og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med ca. 10 procent.
  • Læs mere om Hjerteforeningen på https://hjerteforeningen.dk/
  • Læs mere om Melsen Fonden på https://melsenfonden.dk/