Lær at lave en naturlig adventskrans med Jonas Jensen

tekst MATHILDE FALDEN | foto MATHILDE FALDEN

Vi træder ind i Jonas Jensens butik Blomsterdesign i Jernbanegade en lun efterårsaften. Butikken emmer af hygge og overdådighed, og det samme gør værten. Både butikken og Jonas er beklædt med blomster, og vi fornemmer hurtigt, at der er højt til loftet og stemningen er indbydende.

Jonas fortæller os, hvordan det hele startede med, at han hjemme i sin barndomsby Tversted lavede bunkevis af adventskranse hver december måned, som han solgte til de omkringliggende naboer for en flad 20’er ‚and the rest is history‘.

Jonas har 25 års erfaring som blomsterdekoratør, og arbejder ud fra mottoet om, at i blomsterdesign er maksimalisme langt bedre end minimalisme. Intet er for stort eller for overdrevet, og han mener, at i selv den mindste lejlighed er der plads til ekstravagant blomsterdekoration.

Det er snart jul, og det betyder overflod af både gaver, mad og ikke mindst materialer til julepynt og adventskranse. Det forsøger Jonas Jensen at gøre op med ved at understrege, at du får et mindst lige så smukt resultat ved at indsamle materialer fra naturen og ved at genbruge en stage eller et fad, du allerede har stående.

Vi har i samarbejde med Jonas lavet en guide til, hvordan et bud på en bæredygtig adventskrans kan se ud. Men husk, at guiden fungerer som inspiration til, hvordan du selv kan lave en personlig krans ud af de materialer, du har ved hånden.

Se og læs guiden herunder:

STEP 1

Til kransen har Jonas valgt følgende materialer, du let kan få fat i: grankogler, evighedsblomster, pampasgræs, siv, græsser, enebær-gran, lyng og svigermors skarpe tunge. Og så skal du selvfølgelig også bruge: En stage eller et fad, 4 styk stearinlys og ler. Til sidst kan du også vælge at bruge ekstramaterialer som maling og glimmer, hvis du har en rest stående, men det er ikke nødvendigt for at skabe en smuk krans.

STEP 2

Form leret i den form, du ønsker at din krans skal være – og spar ikke på det!

STEP 3

Brug stilkene fra pampasgræsset til
at danne et fundament til din krans – overdriv gerne, selvom det til at starte med ikke ligner noget i nærheden af en adventskrans. Sørg for at dit fundament både breder sig ud i både omkreds og højde. Stilkene skal kun stikkes cirka 2 cm ind i leret.

STEP 4

Brug nu pampasgræssets blomster til at bryde de stive stilke med en mere let og blød tekstur.

STEP 5

Græsser giver højde, elegance og afslappethed til kransen.

STEP 6

Sæt adventslysene så godt fast i leret som muligt – og sæt dem gerne med tilfældige mellemrum for et livligt og afslappet udtryk.

STEP 7

Påsæt din lyng og gran, så det dækker det meste af leret, med ståltråd formet som små hårnåle. Sørg for, at det stikker i forskellige retninger, så kransen får et mere levende udtryk.

STEP 8

Når du skal pynte, er det op til dig, hvilke materialer du foretrækker. Glaskugler, grankogler eller noget helt tredje? Jonas bruger i dette tilfælde evighedsblomster og grankogler, men det er kun fantasien (og rodeskuffen), der sætter grænser.

STEP 9

Afslut med endnu flere græsser for at gøre kransen mindre kompakt og mere blødt og elegant.

STEP 10

Jonas afrunder for øjets skyld med påsætning af to store flader i form af blade fra Svigermors skarpe tunge. Som prikken over i’et slutter han helt af med sølvmaling på nogle af stilkene og en stor bunke sølvglimmer i midten bare for at understrege, at julen jo er en fest!

TIPS OG TRICKS FRA JONAS JENSEN – EN GARVET DEKORATØR

For at kreere en både rustik og ekstravagant adventskrans, er det vigtigt, at din udsmykning ikke er stringent og forudsigelig. Sæt lysene med forskellige mellemrum eller sæt dobbelt så mange stilke fra pampasgræs i den ene side som i den anden.

Hvis du ikke har adgang til pampasgræs, kan du sagtens plukke siv ved fjorden, som har samme effekt som pampas.

Find ro i, at resultatet sjældent bliver, som du har forestillet dig – det gør det heller ikke for den erfarne Jonas Jensen.

Det er vigtigt at tænke i flader og kroppe, når du udsmykker din krans. Som eksempel fungerer evighedsblomsterne som flade og grankoglerne som kroppe, men for at fladerne ikke drukner i store kroppe, foreslår Jonas at lægge grankoglen ned eller at vende bunden i vejret, så det bliver roligere for øjet at kigge på. Adventskransen afsluttes også med to blade fra Svigermors skarpe tunge, der gør, at øjet slapper af, når der er to store flader til at opveje virvaret af forskellige materialer.

Når du dekorerer med blomster, kan du altid tage udgangspunkt i en ballerina for at opnå de bedste proportioner i dit arbejde. Der skal være et skørt med masser af tyngde og fylde, samtidigt med at der skal være piruet-arme, der peger op mod solen, med mindre fylde end skørtet og gerne med blødere materialer.

Hvis du vil tørre dine egne blomster til formålet, er det altafgørende, at de får ilt gennem hele processen. Hvis de ligger i en bunke i en lille krukke eller lignende, går de hurtigt i forrådnelse.