Klumme: Jeg er et produkt af min fortid – og mit kunst er et produkt af mig

Tekst Kit Sørensen og Foto Marco Blix

I denne udgave af kit & kunsten møder jeg billedekunstner Marco Blix. Marco er en ung mand på 27 år. Født i Aalborg, men flyttede som 7-årig med sin familie til Aarhus. Marco blev født ind i kunst og kultur, idet hans far er sangeren Allan Olsen og moderen er Misja Blix, som ligeledes arbejder i musikbranchen

I løbet af de sidste 27 år har Marco været vidt omkring. Ham og hans familie rejste verden rundt, og inden Marco var fyldt ti år, havde han besøgt mere end 50 lande. Især rejsen til Thailand husker Marco som noget særligt. Her gik han i den internationale skole, og lærte sig hurtigt engelsk.

– Thailand var et rart sted at være. Jeg var meget rolig i den periode, fortæller Marco – kontra tiden efter.

Da familien flyttede tilbage til Aarhus, startede Marco i skole.

– Der er ikke den folkeskole i Aarhus, jeg ikke har gået på”. Jeg blev smidt ud af dem alle, og endte med at forlade skolen i 8. klasse.

Derefter kom en tid med rodløshed og nogle uheldige episoder. Marco bliver som 14-årig ad omveje indblandet i et bankrøveri, og fanget af politiet blot syv minutter efter.

– Pludselig lå jeg i håndjern, med en rasende schæferhund og en tjenestepistol over mig.

Dette blev skæbnesvangert for Marco. Den kriminelle lavalder var lige blevet sænket til 14 år, og Marco blev sendt til Grenen Ung- domsfængsel. I to måneder sad Marco inde, og oplevelsen sidder stadig i ham som et mørkt kapitel af hans liv.

Som Marco sidder og fortæller, kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor modig og ærlig han er. Han fortæller videre om tiden efter Grenen Ungdomsfængsel.

– Jeg endte i samme bane, og som 16-årig besluttede mine forældre at sende mig ned til min onkel i Lugano, Schweiz.

Seks måneder efter vendte Marco tilbage til Danmark, hvor han begyndte at gå til hånde på sin fars turnéer.

Et møde med skuespiller Jens Arentzen skulle blive et vendepunkt for den dengang 17-årige Marco.

– Jens blev som en mentor for mig. Han introducerede mig for en musikproducer, en forfatter og en billedkunstner. Han ønskede, at jeg skulle udforske forskellige kreative retninger. Jens var en af de første voksne, der så mig som andet end en ballademager.

Marco startede med at producere sin egen musik, og i fællesskab med Jens Arentzen skrev de ligeledes en bog om Marcos ungdom. En bog, som Marco endnu ikke er klar til at udgive. I ti år har Marco produceret musik, men det er ikke altid let at stå i skyggen af sin kendte musiker-far. Det blev der lavet om på. Jens tog Marco med på en “lukket højskole” og her blev Marco sendt ud på den nærmeste fodboldbane med et lærred, kul og malergrej. Dette skulle blive startskuddet på Marcos malerkarriere. I takt med, at maleriet begyndte at fylde mere, og musikken mindre – bevægede Marco sig også ud af sin fars skygge.

I tre år har Marco helliget sig billedkunsten.

– Jeg maler bedst, når jeg tænker mindst – og jeg ønsker at lade mine værker tale for sig selv, fortæller Marco.

Man kan være heldig at finde Marcos værker i bybilledet i Aarhus. For et lille års tid siden, midt om natten, hamrede Marco et søm ind i fængselsmuren omkring Aarhus Arrest.

– Det larmede helt forfærdeligt, og jeg var sikker på, at de ville komme og arrestere mig, men intet skete.

Næste formiddag vendte Marco tilbage og hængte sit maleri op på væggen, og igen var der ingen reaktion.

– Lidt skuffende faktisk, griner Marco.

Jeg er vild med Marco Blix. En upcoming kunstner, som vi helt sikkert kommer til at se meget mere til. Hans person og kunst går op i højere enhed.

 

Marco Blix

Udstiller på

Galleri 7 i Frederikshavn

Galleri Tobar i Sæby

 

Instagram: art_tillery (Marco Blix)

www.marcoblix.dk