Godt håndværk og kreativitet i skøn forening

REKLAME | MØBELPOLSTRER THOMAS DYG

Betalt artikel

Aalborg er en by i rivende udvikling, hvor vi har stolte traditioner med fra fortiden, men er også godt med, når det drejer sig om iværksætteri og at bringe godt gammeldags håndværk med ind i nutiden. En af dem er møbelpolstrer Thomas Dyg, der åbnede sit lækre univers i Vingårdsgade 32 for snart to år siden

Thomas er opvokset i Frederikshavn, men har altid holdt meget af Aalborg. I sine helt unge dage boede han i byen i en periode, men flyttede tilbage til Frederikshavn for 10 år siden. Han kunne dog ikke holde sig væk;

– Jeg har aldrig sluppet Aalborg og vidste, at jeg skulle tilbage en dag. For fire år siden mødte jeg min kæreste, som har butik i Aalborg centrum. Sammen talte vi meget om min drøm om at åbne et møbelpolstrerværksted. Derigennem fik jeg det skub, jeg havde brug for, og åbnede min butik med arbejdende værksted den 3. oktober 2020. Nu er jeg flyttet sammen med min kæreste, og har startet et nyt spændende kapitel i Aalborg.

Thomas Dyg har altid haft en drøm om at blive møbelsnedker, men kom på andre tanker, da han fandt ud af, hvor svært det var at finde læreplads og arbejde indenfor faget.

– På et tidspunkt læste jeg en artikel om møbelpolstring, og blev hurtigt fuldstændig grebet af det. Polstringsarbejdet ligger meget tæt på arbejdet som møbelsnedker. Dog skaber jeg ikke møblerne fra bunden, men beskæftiger mig med at give nyt liv til et møbel, som har brug for en kærlig hånd.

Thomas er meget betaget af, hvordan møbler er designet, deres opbygning, hvilke materialer, der er brugt osv. Den viden bruger han til at genskabe møblet i et nyt look med respekt for det oprindelige design. For Thomas er det helt ligegyldigt om det er et nyt designermøbel eller en gammelt antik sag, som står foran ham. De skal begge behandles med kærlighed og indlevelse for at blive smukke igen.

Thomas holder også meget af de specialopgaver, han får ind, hvor han kan råde og vejlede kunden, så de sammen kommer frem til det bedste resultat. Det kan for eksempel være en kunde, der har fået produceret en speciel bænk til boligen eller åbnet en café, hvor der skal bruges sæder, stole, puder, hynder, osv. som laves efter specialmål. Thomas laver også en del sengegavle, som kan produceres fuldstændig i de farver og mål, der måtte ønskes.

Vejle og England

Thomas er udlært hos Martin Christensen og Søn i Vejle i 2004. Under den fireårige læretid lærte han alle grundprincipperne indenfor møbelpolstring.

– Jeg er utroligt glad for at have lært faget fra bunden, for man kan ikke starte med de vilde opgaver, hvis man ikke kan grundteorien. Det er vigtigt at kunne det gamle håndværk, inden du bygger videre med nye og andre idéer, fortæller Thomas.

Lige efter læretiden i Vejle flyttede Thomas til England og fik endnu mere blod på møbelpolstrer-tanden, da det var nogle vilde og udfordrende opgaver, han fik lov til at lave der. Det var alt fra indretning af hoteller og restauranter til spændende specialopgaver rundt om i byen.

Siden flyttede Thomas tilbage til Danmark, hvor han har arbejdet flere steder som møbelpolstrer. Alle steder har bidraget og givet ham mod på, at han en dag skulle starte selv.

Finder inspiration på YouTube

Thomas har en kæmpe passion for gamle møbler og elsker detaljerne og de lækre træ-materialer. Når han skal finde ny inspiration foregår det mest på YouTube, fortæller han med et smil.

– Lige siden YouTube blev opfundet, har jeg set film, klip og reportager om restaurering af møbler, gamle slotte og forladte steder. Historierne, som de gamle ting kan fortælle, bliver jeg helt betaget af. Samtidig har gamle ting, møbler, huse osv. en masse historier og gammelt håndværk, hvor jeg kan nærstudere, hvordan man har lavet det, og hvordan tiden har budt på nye muligheder for at skabe det igen. Jeg tror bare, jeg er en rigtig restaureringsnørd.

Alle møbler kan få et nyt liv

Hos Thomas kan alle møbler få et nyt liv – ligegyldigt om det er fra stof til læder eller omvendt;

– Alt er muligt. Det giver de fedeste effekter, hvis man for eksempel ændrer på den gamle Børge Mogensen-sofa, der har stået i 30 år med brunt læder, og lige pludselig får det lækreste stof i en fed farve. Alt kan ændres eller bevares med ny beklædning, hvor det kun er en selv, der sætter begrænsningerne.

Thomas arbejder med læder og alle typer stof. Ved stof skal vævningerne og evt. mønstre passe sammen og ligge fuldstændig stramt på møblet, ellers kan det give nogle grimme folder. Læder er det samme, dog kan man ikke fortryde i læder. Når man først har ført nålen igennem læderet, er der et hul, så man skal være meget præcis og vide nøjagtig, hvad der skal laves og hvor der skal syes. Det gælder ligegyldigt om det er et designmøbel eller et antikt møbel, der skal ombetrækkes.

– Det samme gælder specialopgaverne. Her designer jeg selv skabelonen forud for arbejdet og det synes jeg, er utroligt spændende.

Vinduesudstillingen afspejler kreativiteten

Hvis man har lagt mærke til Thomas’ butik i Vingaardsgade 32 har man helt sikkert også lagt mærke til hans smukke vinduesudsmykning:

– Mine vinduer er vigtige for mig. Jeg har ikke oplevet så mange polstrere, der har et udstillingsvindue som sådan. Jeg vil gerne afspejle, at jeg kan mit håndværk, at jeg er passioneret og at jeg elsker mit arbejde. Det behøver ikke nødvendigvis være en udstilling af møbler i vinduet, men en koordinering af farver, materialer og personlighed. Det skal gerne afspejle kreativitet og et arbejdende værksted.

Thomas finder inspiration til sit arbejde igennem kunden, som han står overfor, og når de i fællesskab finder ud af de løsningen på den opgave, der stilles;

– Samtidig bliver jeg også inspireret af, at mit værksted er et hyggeligt sted at arbejde, hvor der er indrettet med kreativitet. Det er langt mere inspirerende at arbejde i, end hvis jeg var i et baglokale fuldt af kedelige papkasser. Jeg må også indrømme, at min kæreste, der er blomsterdesigner, også inspirerer og hjælper mig med den kreative udsmykning af butikken. Det er fedt, når 2 + 2 = 5!

Genbrug og bæredygtighed

Bæredygtighed og genbrug er en vigtig detalje, som verden ser ud i dag. Brug og smid væk er ikke populært;

– Personligt kan jeg godt lide genbrug og går op i det, men arbejdsmæssigt er det ikke altid, det kan lade sig gøre. Når et møbel skal ompolstres, er det som regel slidt ned eller har taget skade, og derfor kan jeg ikke genanvende stoffet/ læderet igen. Men jeg gemmer, hvad der kan bruges igen til pyntepuder, lapper eller andet kreativt, jeg lige kan finde på. Indmaden på møblet bliver som regel genbrugt, da det ofte ikke fejler noget. Det kan være med til at holde prisen nede på en ompolstring.

Thomas’ kreative tilgang til genbrug har blandt andet ført til, at kunders aflagte pelsjakker er blevet omdannet til pyntepuder, tæpper mm.;

– Jeg forhandler også enkelte stoffer i forretningen, der er lavet af genbrugsmaterialer. Jeg tror, det er noget, der bliver mere og mere udbredt. I mit værksted løser jeg mine opgaver med traditionelle håndværksmetoder og bruger kun nye og potentielt naturskadelige løsninger, når jeg ikke har andre muligheder.

Aalborg forever

Thomas er glad for, at han fandt sin kæreste i Aalborg og åbnede sin drømmebutik – fremtiden er fantastisk.

-Jeg valgte Aalborg, fordi jeg gerne ville lave et lille hyggeligt univers i en storby, hvor man som kunde vil blive genkendt. Jeg vægter kvalitet, nærhed og kundepleje højt. Det er en fantastisk rejse, jeg er på her i dejlige Aalborg; ny butik, nyt hjem, nye mu- ligheder og bryllup til efteråret. Jeg er en glad mand!

Møbelpolstrer Thomas Dyg
Vingårdsgade 32
9000 Aalborg
Tlf.: 93 93 98 42
Mail: kontakt@thomasdyg.dk