Filmanmeldelse: ’Greta’

Tekst Christina Svendsen | Foto Presse

Genre: Dokumentar
Biografpremiere: Har haft premiere (26. november 2020) (Kan ses i Biffen i Nordkraft)
Medvirkende: Greta Thurnberg
Instruktør: Nathan Grossman
Længde: 1 time 37 minutter

At den dengang kun 15-årige Greta Thunberg skulle blive frontfigur i de unges klimakamp, var der nok ikke mange, der regnede med, da hun lavede sin egen enmandsprotest foran den svenske Riksdag for to år siden.

Sidenhen er det meste af verden kommet på fornavn med Greta, hvor hun både tilhængere og arrige modstandere. Men hvem er pigen bag fænomenet? Det prøver en ny dokumentarfilm at give et svar på.

’Greta’ handler ikke særlig meget om klima, men giver et unikt indblik i hvordan rejsen har været for den unge pige, der står midt i orkanens øje. Der er mange, der har beskyldt faren for at presse på, for at spænde ’stakkels’ Greta foran klimatoget, men man skal være ualmindelig kynisk, hvis det stadig er det billede, man sidder med, når filmen er slut.

Det står derimod klart, at Greta selv føler et kæmpe behov for at gøre opmærksom på de problemer, som verden står overfor. Det hører med til historien, at Greta har aspergers syndrom, og det er et vigtigt aspekt af filmen. For diagnosen er med til at give hende nærmest laserfokus på det emne, hun er optaget af.

’Greta’ er en gribende film om, hvad man kan gøre, hvis man tør at råbe op. Den giver et flot indblik i pigen bag mediestormen og at det selvfølgelig ikke er omkostningsfrit at blive kastet ud i en mediestorm på den måde.

Greta Thurnberg har masser af tilhængere og ligeså mange kritikere, deriblandt USA’s snart forhenværende præsident. Kritikken er voldsom, men på sin vis forståelig. Det er et skræmmende billede, hun er med til at gøre opmærksom på, så det er rarere, at kunne ignorere hende og slå det hen, som om hun ’bare’ er en syg teenager, der burde gå i skole. Men hvis ungdommen ikke skulle tale for verdens overlevelse, hvem dælen skulle så?

Det interessante er også den måde tilhængerne kaster sig over hende. For eksempel får hun taget utallige selfies med voksne, hvor hun ikke virker særlig tilpas. Hun bliver tilbedt som en rockstjerne, hvor man får indtrykket af, at hun helst ville have fokus tilbage på klimaet.

’Greta’ er en glimrende dokumentar, men jeg tvivler på, at den vil ændre holdninger. Man ser filmen gennem de holdninger, man allerede her, og jeg tror, det er tydeligt, at mine egne holdninger til klimakampen også skinner igennem i denne anmeldelse. Men Greta Thurnberg tilhører heller ikke min generation. Hun er fremtidens klimaaktivist, der mobiliserer ungdommen for at råbe denne gamle garde op. Måske kan denne dokumentar være med til at inspirere ungdommen til, hvad der kan ske, hvis de bruger deres stemme.